Gizemli Lezzet Yolculuğu Başladı

TÜRSAB’ın turizme yeni bir ivme kazandırmak amacıyla hayata geçirdiği Gastronomi Treni, 4. Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali kapsamında ilk seferine Afyonkarahisar’dan başladı.

Afyonkarahisar Motor Sporları Merkezi’nde 7-9 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek 4. Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali’nde Afyonkarahisar Belediyesi ve TÜRKSAB iş birliğinde bir ilke imza atıldı.

Turizme yeni bir ivme kazandırması hedeflenen TÜRSAB Gastronomi Treni, Afyonkarahisar’dan başlayan ilk seferle Türkiye’de ilk kez yolcularına hareket halinde yöresel lezzet yolculuğu imkânı sundu.

BU TREN BAŞKA TREN

Protokol mensupları ve davetlilerin katılımıyla Ali Çetinkaya Tren Garı’ndan hareket eden Gastronomi Treni, Tınaztepe-Sandıklı güzergâhı üzerinden yolculuğunu Dinar İstasyonu’nda tamamladı. Trende, yolculuk boyunca davetlilere yöresel lezzet sunumları ve yöresel dilde ürün tanıtımları yapıldı. Yine trende yer alan rehber tarafından Tınaztepe ve Kocatepe başta olmak üzere şehrin önemli tarihi ve kültürel noktaları ile ilgili bilgi verildi.

Tüm davetlilerle önce Dinar Suçıkan Mağarası gezilecek daha sonra Sandıklı’ya geçilerek, serada hasat toplama işlemi gerçekleştirilecek. Program, Sandıklı’nın yöresel Saç Eti ikramı ve ardından Afyonkarahisar’a dönüş ile sona erecek. Afyonkarahisar programını tamamlayan TÜRSAB Gastronomi Treni ise bir sonraki lezzet yolculuğu için Denizli’ye hareket edecek. Törende bir konuşma yapan Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek, Gastronomi Treninin Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çekti.

İLKLERİN ŞEHRİ AFYONKARAHİSAR

Afyonkarahisar’ın her alanda ilkler başaran şehir olduğunu söyleyen Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek, “ Gaziantep ve Hatay'dan sonra 2019 yılında Türkiye'de ki 3’ncü gastronomi şehri Afyonkarahisar oldu. Şu anda dünyadaysa 49 Gastronomi Şehrinden 36’ncısıyız.

Afyonkarahisar'ımız Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil oldu. Bizler yönetimsel başarımızın yanı sıra sürdürülebilirlik ve sosyal kalkınma noktasında ortaya koyduğumuz hedefler ile birlikte bu unvanı kazandık. Şu ana kadar 32 yöresel lezzetin tescili alındı. Türk Patent ve Marka Kurumu'na 31 Lezzetimizin tescili için başvuruda bulunduk. Gurur ve mutluluk duyuyoruz.

“ENGELSİZ GASTRONOMİ MUTFAĞI VE TERAPİ MERKEZİMİZ TAMAMLANDI”

Planladığımız yeni başvurularla 99 yöresel lezzetin patent ve tescilinin alınmasını hedefliyoruz. Farkındalık ve tanıtım gerçekleştirmek amacıyla değişik zamanlarda TBMM'ye, büyükelçilere, 81 il valisine, 81 il belediye başkanına ve 81 il ticaret ve Sanayi Odalarımıza lezzet paketleri ikramında bulunduk. Bu alanda ilk kez Türkiye'de bizim projemiz olan "Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezi" isimli merkezimizin inşasını tamamladık. Sosyal gastronomi alanında ilk kez Afyon'da yapılan bu merkez ile otizmliler, ortopedik engelliler, down sendromlular gibi dezavantajlı gruplara hem eğitim hem de istihdam olanağı sunuyoruz.” dedi.

“ULAŞIMI SON DERECE KOLAY, KENDİ KENDİNE YETEBİLEN BİR İLİZ”

Afyonkarahisar’ın yolların kesiştiği bir şehir olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek konuşmasını şöyle tamamladı; “Yumurta üretiminde Türkiye borsasını belirleyen şehiriz. Kuruluşun ve kurtuluşun başkentiyiz. Büyük Taarruz’un başladığı tarihi bir kentiz. Sporun başkentiyiz. Dünya Motokros Şampiyonasına ev sahipliği yapıyoruz. Termalin başkentiyiz. 27 bin yatak kapasitesine sahip tek iliz. Yine ilklerden termal alt yapılı Karavan alanına sahip iliz. Birçok özelliği barındıran karayolları ve demir yollarının kesiştiği nokta. Ulaşımı son derece kolay, kendi kendine yetebilen bir iliz. Sizleri burada ağırlamaktan son derece memnunuz.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi