GIDA İŞLETMECİLERİ BİLGİLENDİRİLDİ
‘Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemleri’ Yönetmeliği ile ilgili toplantı Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun başkanlığında yapıldı.
5996 Sayılı Kanun kapsamında 17 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğü giren ‘Et ve Süt Ürünleri Üretim, İmalat, Kesim ve Parçalama Tesisleri’ ile ‘Yumurta Paketleme Tesisleri’, ‘İşletme Onay Belgesi’ almalarını gerektiren ‘Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemleri’ Yönetmeliği konulu toplantı Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü toplantı salonunda geniş bir katılımla gerçekleşti.
Toplantıda ilk önce hakkında Ziraat Yüksek Mühendisi Aysan Soylu tarafından gıda işletmelerinin kayıt ve onay işlemlerinin yapılması ile şartları ayrıca niçin yapılması gerektiği bilgileri verdi.
Bilgilendirme konuşmalarının ardından kürsüye gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap ise kimsenin kazancında gözlerinin olmadığını belirterek, gıda işletmecilerinin kazançlarının kendileri açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Daha iyiyi, daha kaliteliyi ve daha sağlıklı olanı vatandaşa sunma çabasında olduklarını belirten Arap, “ Bizler bağlı olduğumuz Tarım Bakanlığının kanun ve yönetmelikleri uygulamak için görevlendirildik. ‘Tarladan Çatala’ adlı projemizle üretilen her ürünün üretiminden insanlara ulaşmasına kadar, ürünlerin toplanması, işlenmesi, saklanması ve ulaştırılması gibi işlemlerde uyulması gereken kurallar var. Bu münasebetle Bakanlığımızın çıkarmış olduğu yönetmelikle, işletmeler, gıda ürünlerinin tüketiciye ulaştırılmasında uyulması gereklere riayat edeceklerdir. Bu yönetmeliğin amacı tüketiciyi korumak, daha kaliteli ve daha sağlıklı ürünlerle dünya pazarında çok daha iyi yerlere gelmeyi amaçlanmaktadır. Bu anlamada yapılacak olan çalışmalarda Allah yar ve yardımcımız olsun’’dedi.
Toplantıda konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu ise, Avrupa Birliğine talip olunduğu gibi bazı sorumluluklarında alındığına dikkat çekerek, “Avrupa birliğine talibiz bu talip olmamızın tabi ki sorumlulukları var. Bu sorumluluklardan ve yapmamız gerekenlerden bazıları Avrupa standartlarına uymaktır. Bu standartlar için Bakanlıklar taramadan geçirildi. Sonrada Avrupa standartlarına uyum planları yapıldı. Bu planlar Türkiye’yi daha ileriye götürüyor. İhracatımız artıyor hizmet kalitemiz artıyor. Şu anda birçok ülkeyle yarışır durumdayız. Tarım Bakanlığının daha kaliteli, daha insan sağlığına uygun ürünler üretebilmek ve ihracatımızı artırabilmek için Avrupa Birliğine uyum çalışmalarını sürdürüyor. Yani yapılan her çalışma önce siz üreticiler ve tüketiciler sonra Afyonkarahisar ve Türkiye’nin faydasına olacak. Piyasada maalesef insan sağlığını oynayan ürünler üretilmekte, buda hem insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor hem de o ürünün imajını zedeliyor. İnsanlar gıda maddeleri alırken çekinir hale geldiler. Nerede sağılıklı doğal ve organik olan ürünler var onları almaya çalışıyorlar. Hal böyleyken güven şart kontrol esastır. Kontroller artırılarak mükemmeli yakalamayı ve böylece kaliteli, sağlıklı ve güvenilir ürünler üretilmesi için yaptırımlar olacaktır. Bakanlığımızın bu yönetmeliğiyle işletmeler ruhsat alacaklar. 2013 yılının sonuna kadar alınması gereken bu ruhsat sizlere zorluk çıkarmak için değil daha çok fayda sağlamak için vardır’’ dedi.
Bu münasebetle yapılan bu çalışmalara Valilik makamınca destek vereceğiz diyen Vali Balkanlıoğlu; yönetmelikle ilgili yaşanabilecek aksaklıklarda da üreticilerin ve işletmelerin yanında olacaklarını ifade etti.
Yapılan bilgilendirme toplantısında, üreticiler ve gıda işletmecileri kafalarına takılan tüm soruları ve sorunlarını dile getirdiler.
Editör: Haber Merkezi