Gazeteciler Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemini tartıştı
 

Afyonkarahisarlı gazeteciler Yeni Anayasa çalışmaları ve Başkanlık sistemini tartıştı.
Gün FM radyosunda yayınlanan ve Gazeteci İsmail Akar’ın yönetiminde düzenlenen Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca ve Ertuğrul Sevim yorumcu olarak katıldılar.
Türkiye’de birçok alanda değişiklikler yaşandığını ifade eden Gazeteci Ahmet Tunca, 1982 Anayasası’nın bugüne kadar yüzlerce maddesinin değiştirilmesine rağmen, yeniden anayasa yapılmasının ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Tunca, ‘’Türkiye’de gündem çok hızla değişiyor, yetişemez hale geldik. Geçtiğimiz hafta süt konusu ülkemizin gündemindeydi. Daha önce eğitim alanındaki yeni sistem tartışıldı. Bu kadar kısa sürede bu kadar önemli yasaların çıkması toplumu geriyor. Anayasa, tüm yasaların kaynağı ve çıkış noktasıdır. Hiçbir yasa Anayasaya aykırı olamaz. Bazı ülkelerde Anayasa yazısızdır. Bizde ise defalarca Anayasa yapılmıştır. Dünyadaki ilk Anayasa İngiltere’de yapılmıştır. Bu Anayasa yazısızdır. Bugün İngiltere’nin yazılı bir Anayasası yoktur. Bizim gibi sık sık Anayasa yapmamışlardır” diye konuştu.
Anayasa değişikliğinin ülkemiz açısından çok önemli olduğunu belirten Gazeteci İsmail Akar, “İnsanların yaşantısına olumlu veya olumsuz açıdan etki eden konulardan biri Anayasa konusu. Ülkenin nasıl bir sistemle, hangi kanunlarla yönetileceği Anayasa’da belirtilir. Mevcut 1982 Anayasası bu ülkeye dar geliyor. 1982 Anayasası üzerinde pek çok değişiklik yapıldı. Demek ki toplumun ihtiyaçlarına cevap vermiyor ki yeni Anayasa çalışmalarına başlandı” dedi.
Kavramların içinin doldurulması halinde bir anlam ifade edeceğini belirten Gazeteci Ertuğrul Sevim, ise şunları söyledi:
“Bireyler, haklarına sahip çıktığında demokrasi oluşur ve Anayasa’ya sahip çıkar. Anayasadakileri uygulamadıktan sonra bir anlamı yok. Sen demokrat olursan demokrasi olur. Sen cumhur olarak Cumhuriyet’e saygı duyarsan bu kavram anlam kazanır. Bu kavramların içini dolduramadığımız müddetçe isterseniz dünyanın en gelişmiş Anayasasını yapın, bir işe yaramaz. Son günlerde Başkanlık sistemi tartışmaya açıldı. Bunu tartışanların birçoğu bu sistemin ne olduğunu bilmiyor. Başkanlık sistemi, mevcut Parlamenter sistemin alternatifi olan çok farklı bir sistem. ABD’de Başkanlık sitemi uygulanıyor. Ama ABD’de vatandaşlar, sosyal hak peşinde koşuyorlar. Bizde ise kendi maaşını alamayan, sesi çıkmayan vatandaşlar var. Anayasa değişikliği ve Başkanlık sisteminden önce ülkemize demokrasi gelsin. Vatandaşlar kime, niye oy verdiğini bilsin. Seçtiği Milletvekili’nin adını bilmeyen vatandaşların olduğu bir ülkede Başkanlık sitemi gelse ne olur, gelmese ne olur?”
Basın Odası, dinleyicilerin soru, görüş ve önerileriyle yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
 
Editör: Haber Merkezi