Frigya Vadileri Destinasyon Toplantısı Yapıldı

Frigya Vadilerini yurtiçi ve yurtdışı tanıtım faaliyetleriyle turizme kazandırmak amacıyla düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü Mayıs 2018 Frigya Vadileri Destinasyon toplantısı Vali Mustafa Tutulmaz’ın başkanlığında yapıldı.

Akrones Termal otelin ev sahipliğinde yapılan toplantıya Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Bu Yılın Sonunda 40 Milyonun Üzerinde Turist Bekliyoruz

Frigya Vadileri Destinasyon toplantısı açılış konuşmasını yapan ve turizm yönetiminin kolay bir iş olmadığını belirten Turizm Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal: “Geçen Kasım ayında 3. Turizm Şurası’nı düzenledik. Bu şuranın merkezindeki konu Türk turizminin bundan sonraki gelecek stratejisini belirlemek ve gideceği yönü tayin etmek. Bu çerçevede de örgütlenmeleri yani turizmi nasıl yöneteceğimize karar vermekle ilgiliydi. Bizler 1980’lerde başladığımız bu meseleyi şuanda kamunun gücüyle ve özel sektöründe dinamikliği ile bir şekilde fiili olarak kendimize has yöntemlerle yürütüyoruz. Ancak turizm değişiyor, turizmin dinamikleri değişiyor, turist profili değişiyor, ürünler çeşitleniyor. Bu yılın sonunda 40 milyonun üzerinde turist bekliyoruz ama ülkemiz bunun çok çok daha ötesine turist, misafir ağırlayabilecek bir kapasiteye sahiptir” dedi.

Afyon ve Çevresi En Avantajlı Bölgelerden Bir Tanesi

Bu gelişmelerin tanıtım ve pazarlamayı özellikle de destinasyon yönetimini ön plana çıkardığını belirten Önal: “Dünyada turizm destinasyonları bu meseleyi hallettikleri ölçüde stratejilerini, planlarını işletime koyabiliyorlar. Bu ürünleri güzel bir şekilde tanıtıp ve pazarlayıp oradaki ekonomi ile bu faaliyeti istedikleri ölçüde sürdürebiliyorlar. Turizm Tanıtma Genel Müdürlüğü olarak geçtiğimiz yıl bir çalışma başlattık. Arkadaşlarımız yaz aylarında buraya gelip gittiler. Buradaki hemen hemen tüm paydaşlarla bu sahanın yani Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya’nın birlikte incelemesi yapıldı. Değerleri ortaya çıkarıldı. Hangi ürünler var? Buranın gelecekteki gidişatını nasıl olabilir? gibi çalışmalar yaptık. Bu çalışmalara bizim bakanlığımızın turizmle ilgili diğer birimleri de katıldı. Geldiğimiz nokta şu; Afyonkarahisar ve çevresi en avantajlı bölgelerden bir tanesidir. Frigya Vadisi markalaşmaya çok müsait, ürünleşmeye çok müsait. Yerelle birlikte bir politika belirleyelim. Bir çalışma takvimi oluşturalım ve biz burayı gündemimize alalım istedik. Biz tanıtımları elbette yapıyoruz ancak burayla birlikte oluşturacağımız bir planlama ile tanıtım ve pazarlamayı bir adım daha öteye nasıl geçirebiliriz ile ilgili kafamızda bir resim oluştu. Biz Frigya Vadisi'ni hem yurtiçinde hem yurtdışında kullandığımız bütün enstrümanların merkezine alıyoruz. Yani artık bizim bir dosyamız var. Frigya Vadisi bölgesi dosyası. Bu dosyanın içerisini fuarlar, yabancı basın ağlamaları çeşitli etkinler ile dolduracağız. Buraya has özel tanıtım paketleri oluşturacağız. Yurt dışında bu tanıtımları yapacağız. Bölgenin tüm paydaşlarının bizim yanımızda olmasını istiyoruz. Burası artık bizim özel alanımız. Bu alanı bu şekilde değerlendirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yapılan Çalışmalarla Frigya’ya İlgi Arttı

Daha sonra söz alan Vali Mustafa Tutulmaz; “Afyonkarahisar’da Frigya Vadileri kapsamında daha önceki dönemlerde iyi çalışmalar yapılmış. Gerçekten herkese çok çok teşekkür etmek gerekiyor. Bundan sonraki süreçte bizler bu çalışmaları bir adım daha öteye taşıyıp, Türkiye’nin gündeminde yer alabilecek çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Benim şuana kadar edindiğim izlenime göre Frigya Vadisi’nin biraz daha hareketleneceğine dair insanlarda bir algı oluştu. Bu sonuç şuana kadar yaptığımız çalışmalar neticesinde oluştu” dedi.

Firgya Vadisi’nde çok büyük bir potansiyel var.

Firgya Vadisi’nin çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek sözlerine devam eden Vali Tutulmaz; “Gerek doğa açısından gerek tarih açısından Frigya Vadilerinin büyük bir potansiyeli var ama o bölge Afyonkarahisar gibi büyük bir alt yapıya sahip olan yerde değil de başka yerde olsa yeterli ilgiyi bulamayabilirdi. Yani Frigya Vadilerinin Afyonkarahisar’da olması, yeterli misafir alt yapısını karşılayacak oteller olması bakımından bu bölgeyi şanslı kılıyor” şeklinde konuştu.

Termal Oteller bizim büyük zenginliğimiz.

Termal Otellerimizin Afyonkarahisar için büyük bir zenginlik olduğunu belirten Vali Mustafa Tutulmaz şu ifadeleri kullandı: “Otellerle birlikte Afyonkarahisar’da birçok farklı etkinlik yapılmaya başlandı. Daha da yapılacak. Frigya buraya gelen insanların çok rahat gidip gezebilecekleri bir bölge. Esas bizim en büyük kazancımız ise Zafer Bölgesel Havalimanının daha aktif hale gelmesi ile olacaktır. Kocatepe, Akdağ Tabiat Parkı ve daha birçok farklı turistik alan Frigya Vadisini destekleyecek alanlar. Bu yıl çok farklı etkinlikler yaparak Afyonkarahisar’da bir farkındalık oluşturmaya çalıştık. Buraya bir kez gelen tekrar gelmenin yollarını arıyor. Nitekim otellere gelen misafirlerin %44’ünün ikinci kez gelen misafirlerden oluştuğunu biliyoruz. Bu da bunun en büyük göstergesidir. Bakanlık desteğini almak bize ayrı bir heyecan veriyor. Umarım bu bölgeyi daha da iyi bir duruma getirir ve önemli bir turistik mekân olmasını sağlayabiliriz. Ben toplantıda emeği geçenlere teşekkür ediyor, Afyonkarahisar’ın katma değerini artıracak sonuçların elde edilmesini temenni ediyorum.”

Frigya Vadilerinin korunması, tanıtılması ve etkin bir şekilde vatandaşlarını istifadesine sunulması için görevli ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri tarafından bilgiler verilmesinin ardından toplantı karşılıklı bilgi alışverişinin yanı sıra Vali Tutulmaz’ın özellikle Frigya Vadilerinin korunması ve tanıtımı hakkındaki talimatları ile sona erdi.

Editör: Haber Merkezi