“FETÖ mağdurlarının hakları ne zaman verilecek?”

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, 20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL sonucunda görevlerinden ihraç edilen binlerce kamu görevlisinin beraat ettiği veya takipsizlik kararı aldığı halde aylardır işlerine geri dönemediğini söyledi. 669 Sayılı KHK ile okulları kapatılan bir anda FETÖ’cü damgası vurulan askeri okul öğrencilerinin de haklarının iade edilmesini istediklerini hatırlatan Köksal, suçsuzluğu kanıtlanan bu insanların mağduriyetlerinin giderilmediğini ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında, OHAL’de ihraç edilen takipsizlik veya beraat kararı aldığı halde görevlerine geri döndürülmeyen kamu görevlilerinin mağduriyeti ile 669 Sayılı KHK ile okulları kapatılıp güvenlik soruşturması dahi geçirmeden FETÖ’cü damgası yiyen askeri okul öğrencilerinin mağduriyetlerini dile getirdi.

20 TEMMUZ DARBESİNİN GERÇEK MAĞDURLARI OLDULAR

20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL neticesinde binlerce kişinin açığa alınarak, ihraç edildiği belirten Milletvekili Köksal, “İhraç edilenlerin bir bölümü ceza aldı. Ancak yaklaşık 6000 civarında ihraç edilen kamu görevlisi beraat ettiği veya takipsizlik kararı aldığı halde aylardır işine geri dönemedi. Onlar adeta 20 Temmuz darbesinin gerçek mağdurları oldular. FETÖ ile bağlantılı olduğu iddiasıyla işlerini kaybeden ancak daha sonra adli makamlarda yargılanıp beraat eden veya takipsizlik kararı alanların yaşadığı mağduriyete AKP iktidarının artık kulak vermesini istiyoruz. 20 Temmuzda ilan edilen OHAL ile birlikte birçok yurttaşımız mağduriyet yaşamıştır. Bir yanda 669 Sayılı KHK ile okulları kapatılan hayalleri çalınan, bir güvenlik soruşturması dahi geçirmeden kendilerine bir anda FETÖ’cü damgası vurulan askeri okul öğrencileri ve aileleri, güvenlik soruşturmasından geçip haklarının iade edilmesini istiyorlar. Bir yanda işlerinden atılan suçsuzluğu adli makamlarca kanıtlandığı halde aylardır işlerine dönemeyen mağdurlar ve aileleri bunun en canlı örnekleridir” dedi.

GÖREVLERİNDEN İHRAÇ EDİLEN MAĞDURLAR AĞIR BİR SÜREÇ GEÇİRİYORLAR

Köksal konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bir KHK ile görevlerinden ihraç edilen mağdurlar adli yargı sürecini yaşadılar. Kendileri, eşleri. Aileleri, çoluk çocukları, ana babaları, kardeşleri ile birlikte ağır bir süreç geçiriyorlar. Bazı mağdurlar bu sürece dayanamayıp intihar ediyor. Bu sıkıntılar devam ettikçe intihar sayısı artıyor. Bazıları çevre baskısına suçsuz yere yaftalamaya dayanamayıp evini barkını terk edip başka bir şehirlere göç ettiler. Bu mağdurlar maddi manevi sıkıntılara rağmen ayakta kalmaya devam ediyor. İşsizler, buldukları gündelik işlerle geçinmeye çalışıyor. Bazıları ailesinin desteğiyle geçim mücadelesi veriyor. Hepsi üzgün ve kırgın seslerinin duyulmamasından mağduriyetlerinin giderilmemesinden şikâyetçiler. Örneğin: Zerrin Sincan, Eskişehir’de yaşıyor. İhraç edilmiş Eskişehir 2. Ağır ceza mahkemesinden 13 Aralık 2017 de beraat etmiş. Bu karara rağmen hala görevine dönememiş. 11 yaşında ki kızı okulda anneniz ne iş yapıyor sorusuna ev hanımı demiş. Zerrin Hanım soruyor; Ben neyim ev hanımı mıyım? Çalışıyor muyum? Hala kendimi tanımlayamıyorum diyor? Ali Daysak zabıta memuru olarak görev yaparken görevinden Eylül 2017 de ihraç edilmiş İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bu kişiye takipsizlik kararı vermiş.

Soner Kadı, Düzce’de öğretmenlik yaparken ihraç edilmiş adına kayıtlı telefon hattını kuzeni kullandığı ve kuzeni tarafından bu hatta Bylock yüklendiği için Düzce 2. Ağır ceza mahkemesince tespit edilmiş ve Soner Kadı için Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı 12 Ocak 2018 de takipsizlik kararı vermiş. Aytaç Yavçin, infaz koruma memuruyken ihraç edilmiş 12 Temmuz 2017 İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca takipsizlik kararı verilmiş. Rabia Aşık genç pırıl pırıl bir öğretmen görevinden ihraç edildi. Yargılandı beraat etti ama hala görevine dönemedi. Burada liste çok uzun bunlar sadece birkaç örnek. Bu insanların birçoğu ihbarla, fişlemeyle yada içeriğine bakılmadan tahkikat aşaması dahi beklenmeden ihraç edildiler. Adli makamlarca sonrasında takipsizlik veya beraat kararı verildi.”

SUÇSUZLUĞU KANITLANAN BU İNSANLARA İADE-İ İTİBARLARI NE ZAMAN VERİLECEK?

AKP iktidarına seslenerek, “hakkı olanı sahibine teslim edelim” diyen Köksal, “İktidara soruyorum? İhraç kararları için niçin yargılamanın sonucunu beklemediniz? Ve suçsuzluğu kanıtlanan bu insanlara iade-i itibarlarını ne zaman vereceksiniz? Mağdur olan bu insanlar umurunuzda mı? Eğer umurunuzda ise niçin hala görevlerine iadeleri yapılmadı? OHAL komisyonuna başvurularını yaptılar. Ama orada aylardır bekliyorlar bir sonuç yok. Haksızlığa uğramış maddi-manevi kayıplar yaşamış bu insanlara onların ailelerine ve sevenlerine yazık değil mi? Gelin biran evvel bu mağduriyeti giderelim. Bu insanlar işlerini ve sosyal hayatlarını istiyorlar. Hakkı olanı sahibine teslim edelim” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi