Eroğlu,“Zafer Bayramını Gönülden Tebrik Ediyorum”

BÜYÜK TAARRUZUN 98. SENE-İ DEVRİYESİ VE
AFYONKARAHİSAR’IN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU KUTLU OLSUN

Mazisi zaferlerle dolu olan büyük Türk Milletinin tarih boyunca yaşadığı en büyük zaferlerden birisi de hiç şüphesiz Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesidir.

Bundan tam 98 yıl önce bu aziz millet, içinde bulunduğu pek çok imkânsızlıklara ve yokluğa rağmen, sadece Türk tarihinde değil, Dünya tarihine de adını altın harflerle kazıyan bir zafere imza atmıştır.

Bütün hemşehrilerimin ve aziz milletimizin Zafer Bayramını gönülden tebrik ediyorum.

Silahı, mühimmatı kalmamış olan bir neslin iman gücü ile kazandığı büyük zaferin adıdır, İstiklal Harbi. Dolayısıyla bu aziz ve mukaddes toprakların bir evladı olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

Osmanlı Devleti, Birinci Cihan Harbinde yedi düvele karşı büyük bir mücadele vermiştir. Birinci Cihan Harbi tamamlanmasına rağmen yabancı devletlerin ülkemiz üzerindeki oyunları, hile ve desiseleri bitmemiştir. 15 Mayıs 1919 tarihinde düşman İzmir’i işgal etmiştir.

Osmanlı Devleti 28 Ocak 1920 tarihinde Misak-ı Milli Sınırlarımızı belirleyen kararı Osmanlı Mebusan Meclisinde oy birliği ile kabul etmiştir. Ardından bu aziz millet her türlü işgal ve dayatmaya rağmen hürriyet ve istiklalinden asla taviz vermeyeceğini bütün Dünya’ya haykırmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Anadolu’da yaktığı bağımsızlık meşalesi bütün ülkeye dalga dalga yayılmıştır. Nitekim İnönü Muharebeleri ile Sakarya Meydan Muharebesinin ardından Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile düşman kuvvetleri ülkemizden atılmıştır.

AĞUSTOS AYI ZAFERLER AYIDIR…

Şanlı tarihimizde Ağustos ayı Zaferler Ayı olarak geçer. Kahraman milletimiz; askeriyle, siviliyle, kadınıyla, erkeğiyle istiklaline kavuşmak için hayatını vermek suretiyle tarihte pek çok zafere imza atmıştır.

1 Ağustos 1571 Kıbrıs’ın Fethi,

11 Ağustos 1473 Otlukbeli Muharebesi

23 Ağustos 1514 Çaldıran Meydan Muharebesi,

23 Ağustos 1921 Sakarya Meydan Savaşı,

24 Ağustos 1516 Mercidabık Zaferi,

26 Ağustos 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi,

29 Ağustos 1521 Belgrad’ın Fethi,

29 Ağustos 1526 Mohaç Zaferi,

26-30 Ağustos 1922 Büyük Taarruz

BU TOPRAKLAR ZAFERİN KAZANILDIĞI TOPRAKLARDIR…

Bildiğiniz gibi batılılar tarih boyunca ülkemizi ve milletimizi yok etmek, vatanımızı işgal etmek için büyük planlar yaptılar. Bu planlar bugün de hala devam ediyor maalesef. Ama onların bir hesabı planı varsa Allah’ın da bir planı var elbette.

Aziz Milletimiz, devleti için, vatanı için, bayrağı için gözünü kırpmadan canını veren bir millettir. Bu millet, şanlı bir millettir. Şanlı bir geçmişe ve tarihe sahiptir. Elhamdülillah gurur duyulacak ecdada sahibiz.

O günün şartlarında bütün ülke el birliği ile ordusuna, askerine sahip çıkmış, kendi ekmeğini askeriyle paylaşmıştır. Afyonkarahisar bu büyük harbin tam merkezinde olması sebebiyle hemşehrilerimin fedakârlığı bir başka olmuştur.

İSTİKLAL MÜCADELESİNİ ZAFERLE MÜJDELEYEN PLANLAR
ŞUHUT’TA YAPILMIŞTIR…

İnönü ve Sakarya zaferlerinin ardından Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları 24 Ağustos’ta Akşehir’den karargâhı Şuhut’a taşımışlardır. İlk ateşin yakıldığı ve planların hazırlandığı büyük taarruz karargâhı olması sebebiyle Şuhut çok önemlidir. Şuhut’taki Hacı Veli’nin konağı olan karargâhta, düşmanı topraklarımızdan atacak planlar yapılmıştır.

Şanlı Ordumuz 25 Ağustos gecesi Şuhut’tan harekât ederek Kocatepe’ye ulaşmıştır. 19 km’lik bu yol Türk milletinin istiklâl mücadelesinde zaferi müjdeleyen istikamettir.

Her yıl binlerce vatandaşımızın katılımıyla tıpkı 98 yıl evvel şanlı ordumuzun yürüdüğü gibi bu yolda yürüyorduk. Bu sene 16. sını gerçekleştireceğimiz yürüyüşü Covid-19 sebebiyle gerçekleştiremiyoruz. Ama gönlümüz ve ruhumuz 98 yıl önce dedelerimizin bu yolu yürürken hissettiği hissiyatla aynıdır.

Aynı zamanda bir tarihçi olarak iftiharla belirtmek istiyorum ki, bu Aziz Millet, Türkiye Cumhuriyetinin her bir ferdi bundan 98 yıl önce atalarımızın, kahraman ordumuzun 25 Ağustos gecesi Şuhut’tan Kocatepe’ye hareket ettiği ruhla ve anlayışla bu mukaddes vatan için çalışmakta ve bu mukaddes vatan için gerektiğinde canını vermeye hazır durumdadır.

26 Ağustos sabahı şanlı ordumuz saban ezanıyla birlikte ilk top atışlarını yaparak Büyük Taarruzu başlatmıştır. Şanlı Ordumuz 26 Ağustos günü Sinanpaşa Ovasına inmiş ve Büyük Kaleciktepe’den Çiğiltepe’ye kadar olan 15 km’lik bir bölge düşman işgalinden kurtarılmıştır.

27 Ağustos günü yoğun bir çaba neticesinde ordumuz Afyonkarahisar’ı düşman işgalinden kurtarmıştır. Başkomutanlık Karargâhı ile Batı Cephesi Komutanlığı Karargâhı Afyonkarahisar'a taşınmıştır. Bu karargâh şu anki Zafer Müzesidir.

28 ve 29 Ağustos günleri başarılı geçen müdahalelerin ardından Dumlupınar’da 30 Ağustos Zaferi kazanılmıştır. Anadolu'daki Yunan birliklerinin yarısı imha veya esir edilmiştir. Kalan Yunan birlikleri de üç grup halinde geri çekilmiştir.

Düşmanın geri çekilmesi üzerine Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Paşa ve İsmet Paşa, Yunan ordusunun kalan kısmının imha etmek için Türk ordusunun büyük kısmının İzmir istikametine yol almasını kararlaştırmıştır.

Alınan bu karar ile birlikte, Mustafa Kemal Paşa "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!" emrini vermiştir. 1 Eylül 1922 tarihinde Türk ordusunun Yunan ordusunu takip etme harekâtı başlamıştır. Yunan ordusu Başkomutanı General Nikolaos Trikupis ve kurmayları ile 6.000 asker, 2 Eylül de Uşak'ta Türk birliklerine esir düşmüştür.

Türk ordusu, 15 günde 450 kilometre mesafe kat ederek 9 Eylül 1922 sabahı İzmir'e giriş yapmıştır. Yüzbaşı Şerafettin Bey Hükûmet Konağına, 5. Süvari Tümenin öncüsü Yüzbaşı Zeki Bey Kumandanlık Dairesine, 4. Alay Komutanı Reşat Bey de Kadifekale'ye Türk bayrağını çekmişlerdir.

Böylece düşman 9 Eylül 1922’de İzmir’de denize dökülmüştür.

BİR OLACAĞIZ, İRİ OLACAĞIZ, DİRİ OLACAĞIZ…

Bizi bu topraklardan atmak için yıllardır mücadele ediyorlar. Bu kahraman milleti topla, tüfekle, silahla yenemediler. Batılı ülkeler, 1699 Karlofça Anlaşmasından itibaren yeni bir planı devreye koymaya çalışıyorlar. Adına Şark Meselesi dedikleri, böl, parçala ve yut taktiğini kullanmaya çalışıyorlar.

Dedelerimiz Galiçya’da, Yemen’de, Kafkas Cephesinde, Çanakkale’de, Kut’ül Ammare’de bu vatan için canları pahasına savaştılar. Bugün de hala bu mukaddes topraklarımızda gözü olan düşmanlar var. Özellikle bazı batılı ülkelerin de desteği ile ülkemizin güneyinde bir terör devleti kurmak için çalışıyorlar.

Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde ülkemizin güneyinde hiçbir terör oluşumuna izin vermeyecektir. Şanlı ordumuz ve kahraman Mehmetçiğimiz, PYD, PKK, DEAŞ gibi bütün terör örgütlerine göz açtırmamaktadır.

Doğuda Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırmasına müsaade etmeyeceğiz. Dağlık Karabağ Azerbaycanındır. Yine hemen yanı başımızda bulunan Doğu Akdeniz’de ülkemize karşı oynanan haksız ve hukuksuz oyuna asla izin vermeyeceğiz.

Mavi Vatan, damlasına kadar kahraman milletimizindir. Türkiye, meşru Libya Hükümeti ile uluslararası hukuka dayanan bir anlaşma yaparak münhasır ekonomik bölge oluşumuna dair bir adım atmıştır.

Yunanistan, Antalya’nın Kaş ilçesi yanında bulunan küçük bir ada olan Meis adası üzerinden ülkemizi karasularımıza hapsetmeye çalışıyor. Maalesef ikiyüzlü bazı Avrupa ülkeleri de Yunanistan’ın bu hukuksuz talebini destekliyorlar.

Onlar ne yaparlarsa yapsınlar, Türkiye Doğu Akdeniz’deki haklarından vazgeçmeyecektir. Türkiye haklı ve kararlı tutumundan asla taviz vermeyecektir. Artık eski Türkiye yok. Artık sahada güçlü bir Türkiye, masada ise yumruğunu masaya vurabilen bir Türkiye var.

Ülkemiz özellikle son yıllarda savunma sanayiinde büyük bir hamle yapmıştır. Savunma sanayi ihtiyaçlarımızın %70’ini kendi milli ve yerli üretimimizle karşılıyoruz. Kendi İHA’larımızı, SİHA’larımızı, ATAK Helikopterlerimizi, Bora-Kasırgalarımızı yapıyoruz.

Bizler asker bir milletiz. Allah’ın izniyle, göğüs göğüsse çarpışmayla bize üstün gelecek, bizi alt edecek başka bir millet ve ordu yoktur. Hepimiz asker, hepimiz Mehmetçiğiz.

Bizler birlik olur, beraber olursak hiçbir düşman güç bize üstün gelemez.

ŞEHİTLERİMİZİN AZİZ HATIRALARINA SAHİP ÇIKIYORUZ…

Şehit kanlarıyla yoğrulmuş Afyonkarahisar, İstiklal Harbinde, istiklalimizin ve istikbalimizin kazanıldığı topraklar olarak tarihe geçmiştir. Ülkemizin istikbalini belirleyen en önemli askeri harekâta ev sahipliği yapan ilimize Bakanlığım döneminde Doğa Koruma ve Milli Parklar marifetiyle büyük yatırımlar yaptık.

Bakanlığım döneminde, 2011 yılında Afyonkarahisar’a Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğünü kurduk. Bölge Müdürlüğünün kurulmasıyla birlikte Afyonkarahisar’da milli parklar alanında pek çok yatırım ve çalışmalar gerçekleştirdik. Ayrıca Eskişehir, Kütahya, Denizli ve Uşak illeri de Afyonkarahisar Bölge Müdürlüğüne bağlıdır. Hizmetlerin daha iyi ve zamanında verilebilmesi için Bölge Müdürlüğümüze yeni ve modern bir hizmet binası kazandırdık.

Özellikle Şuhut’tan Dumlupınar’a kadar olan toplam 348.340 dekar alana sahip olan Başkomutan Tarihi Milli Parkına muazzam yatırımlar yaptık. Bakanlığım döneminde, milli park içerisindeki bütün şehitlikleri ihya ettik. Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği, Büyük Taarruz Şehitliği ve Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk Abidesi çevre düzenlemesini gerçekleştirdik.

Kocatepe Mevkiine üç boyutlu kabartma harita ve üç boyutlu asker figürü, bilgilendirme levhaları, abideler ve kitabe yapılmıştır. Kocatepe’ye Rölyef yaptırılmış, Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliğine aydınlatması gerçekleştirilmiştir. Milli Park içerisinde; Çiğiltepe, Tınaztepe, Kurtkayası Tepe ve Kara Tepede bulunan siperlerin ihya çalışmaları tamamlanmıştır.

Şuhut’ta bulunan Büyük Taarruz Karargâhı (Atatürk Evi) restore ederek çevre düzenlemesi ve otopark çalışmasını gerçekleştirdik. Giresunlular Şehitliğinin bulunduğu alanı Milli Park sınırlarına dahil ettik. Giresunlular Şehitliğine giriş takı, çevre düzenlemesi ve bekçi evi yapılmış içme suyu getirilmiştir.

ŞEHİTLİKLERİMİZİN YOLLARINI YAPTIK…

Şehitliklerimizin yollarını en güzel şekilde yaptık. Başkomutan Tarihi Milli Park Sınırları içerisinde bulunan Ataköy’den Kocatepe’ye, Kocatepe’den Şuhut ilçesine kadar olan 34 km’lik Zafer Yoluna sıcak asfalt döşenmiştir. Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliğinin 10 km’lik yoluna kilit parke taşı döşenmiştir.

Kocatepe-Tınaztepe ve Kocatepe-Serban arasındaki yollara malzeme serme ve yol düzenleme çalışması yapılmıştır. Kocatepe-Serban arası 16 km‘lik yola kilitli parke taşı döşenmiştir.

Sinanpaşa ilçesinden Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliğine giden yolun ve Ahmetpaşa karayolundan Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliğine giden yolun kilit parke taşı döşemesi yapılmıştır. Aynı şekilde Akharım ile Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği arasındaki 6 km’lik yolun yapımı tamamlanmıştır. İscehisar - Giresunlular Şehitliği arası yol yapılmıştır.

Kahraman ordumuz, 25 Ağustos 1922 Cuma günü akşamında, Şuhut’tan Kocatepe’ye yürüdüğü yolu, her yıl yüzlerce vatandaşımızın katılımı ile birlikte yürüyoruz. Ordumuzun 26 Ağustos sabahı Sinanpaşa Ovasına indiği alanda İstiklal Harbimizi her yönüyle anlatan muhteşem bir İstiklal Tanıtım Merkezi inşa ettik. Büyük Taarruzu ve istiklalimizi konu alan panoramik İstiklal Harbi Tanıtım Merkezi, her vatandaşımızın mutlaka görmesi gereken bir yerdir.

Şehit kanlarıyla yoğrulmuş bu topraklarda yatan her şehidimizin aziz hatırasını yaşatmak için ne gerekiyorsa yaptık ve bundan sonra da yapacağız. Şehitliklerimizi belirleyerek, ihya ettik ve koruduk.

83 milyon vatandaşımızın Zafer Bayramını gönülden kutluyorum. Bu vatan için, bu mukaddes bayrak için kanlarını feda eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Ruhları şad olsun.

Prof. Dr. Veysel EROĞLU

Ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber,

Sana âgûşunu açmış duruyor Peygamber.

Editör: Haber Merkezi