"Engelsiz Bir Dünya İçin..."

Bugün 3 Aralık... Bu günde gerek Türkiye gerekse dünya genelindeki engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek istiyor; onların hayatını kolaylaştıracak fikir ve projeler üretmeye zemin olsun diye de her yıl "Dünya Engeliler Günü" adıyla çeşitli etkinlikler düzenliyoruz

Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün, 2006’da yaptığı çalışmaya göre Türkiye nüfusunun yüzde 12’sini engelli bireyler oluşturuyor. Elimizdeki veriler de bize, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’inin, yani 1 milyardan fazla kişinin çeşitli yeti yitimi (engellilik) durumuna sahip olduğunu söylüyor. Bu sayı sadece doğuştan gelen engellileri kapsamıyor, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeni ile engelli sayısı da artmakta ve engellilik oldukça çeşitlilik gösteriyor elbette.

Sağlık teşkilatında bulunan bizler de doğuştan, sonradan ya da yaşlılık ve hastalığa bağlı olarak engelli durumuna düşen her yaştan insanımız için, onların kişisel sağlık ve yaşam kalitesini yükseltmek, geliştirmek ve de uygun sağlık hizmetlerine kolay erişebilirliklerini artırmaya yönelik olarak faaliyetlerimize, hizmetlerimize devam ediyoruz.

Bir bebeğin doğumu ve ona yapılan bazı taramalar ile başlayan bu faaliyet ve hizmetlerimiz evde sağlık hizmeti, hastanelerimizdeki refakatçi hizmeti, bina içi engelli düzenlemeleri... vb. ile hayatın her alanını kapsayacak şekilde devam ediyor.

Bunları, bunlardan daha fazlasını yapmak bizler için bir görev olduğu kadar aynı zamanda da bir vicdanî sorumluluktur. Bizler üzerimize düşeni en iyi şekilde yapmaya devam ederken engelli vatandaşlarımızın ve ailelerinin de bizlerin görmediği noktalarda bizlere talep ve isteklerini iletmelerini istiyoruz.

Ümit ediyoruz ki el birliği ile çalışarak engelsiz bir dünya oluşturabiliriz.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bütün engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine sevgi ve saygılarımı sunuyor, her türlü öneri ve şikayetlerinde yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyorum.

Uzm. Dr. Serhat Korkmaz

Sağlık Müdürü

Editör: Haber Merkezi