“Engelli sorunlarına çözüm üretilmelidir”

RETİNA HASTALARI DAYANIŞMA DERNEĞİ , Engelliler Haftası Basın Açıklaması

Engelliler Haftası, bir kutlama değil, farkındalık oluşturma günleridir. Biz engellilerin sorunları sadece bir gün ve haftada değil, sürekli ele alınmalı, gündemde tutulmalıdır

Bizlerin hatırlanması sorunlarımızın çözümlenmesi ve sesimizin duyurulması aşamasında bu hafta oldukça önemlidir.

Ülkemizdeki biz engellilerin , çözüm bekleyen birçok sorunuyla toplumsal hayatın içerisinde yer almaktayız.. Retina Hastaları Dayanışma Derneği olarak 110 üyemizle ulusal düzeyde faaliyet göstermekteyiz. Doğuştan yada sonradan görme kaybı yaşayan hastalarımızın tedavileri ile ilgili dünyada ve ülkemizde bilimsel çalışmaları aktarmaya ve kendilerini bilgilendirmeye devam ediyoruz. RPE65 gen mutasyonundan kaynaklanan göz rahatsızlığının tedavisi artık dünyada yapılabiliyor. Derneğimizin çabalarıyla gen testi yaptırdığımız hastalırımız arasında göz tedavisi mümkün olan 26 kaderdaşımızın tedavileri ivedilikle yapılmalıdır. . Ülkemizde Retina Araştırmaları Merkezi kurularak doğuştan ya da sonradan görme kaybı yaşayan yaklaşık 400 bin hastamızın tedavisi için bilim adamlarımızın bu merkezde bilimsel çalışmalar yapması sağlanmalıdır. Bu yılınsonuna kadar Bütün kurumların engelli vatandaşlarımızın erişilebilirliğine uygun hale getirilmesi ve eksikliklerin ivedilikle giderilmesi için azami çaba gösterilmesi gerekmektedir. Çalışan engellilerin çalışma ortamlarının uygun hale getirilmesi, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve çalışma ortamında kullanacakları yardımcı materyalleri kurumlar engellilere temin etmelidir.Sağlık Kurulu raporları tekrar gözden geçirilmeli aksaklıkları ivedilikle giderilmelidir.Bilgiye erişim tüm eserler görmeyenlerinde faydalanabileceği E-kitap sesli ve Braille seçenekleriyle sunulmalıdır. Ve resmi, özel bütün internet siteleri görme engellilerinde kullanabileceği şekilde dizayn edilmelidir..

Görme engellilerin kulanmış olduğu destek ürünleri (beyaz baston, Braille satır, büyüteç, teleskopik gözlük, ekran okuyucu programlar ve eğitim materyalleri vb) sosyal güvenlik kurumunca karşılanmalıdır.

Engelliler Haftası’nın, sorunların gündeme gelmesine ve çözüm üretilmesine vesile olmasını diliyorum.

Bu vesileyle Bütün Engelli kaderdaşlarımızın 10-16 Mayıs Engelliler haftasını tebrik ediyor saygılar sunuyorum.

RETİNA HASTALARI DAYANIŞMA DERNEĞİ

Mesut YURT

Editör: Haber Merkezi