ELEKTRİK BORÇLARI ÇİFTÇİYİ BİTİRMEYE DEVAM EDİYOR
 
Milliyetçi Hareket Partisi Afyon Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Çiftçilerin elektrik borçlarını TBMM’ye Taşıdı.
 
MHP Afyon Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Tarım Sektöründe Elektrik Tüketicilerinin Sorunları Hakkında gündem dışı söz alarak çiftçinin elektrik borçlarını TBMM’de dile getirdi.
 
Milletvekili Yılmaz yaptığı gündem dışı konuşmada şunları kaydetti:
 
Sayın Başkan
Değerli Milletvekilleri
 
Ülkemizde Tarım Sektöründe Elektrik Tüketicilerinin Sorunları Hakkında söz almış bulunuyorum yüce meclisi ve ekranları başında bizleri izleyen yüce Türk milletini saygıyla selamlıyorum.
 
Ülkemizde çiftçilerin, hayvancılıkla uğraşan kesimin sorunlarını ve çözüm yollarını Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu kürsüden defalarca ifade ettik.
 
AKP iktidara geldiğinden beri Türk tarımı günden güne eriyor. Tarım sektöründe çalışan milyonlarca insan haciz, tefeci, icra kıskacında inim inim inliyor. Bankalara, kooperatiflere, piyasaya, elektrik şirketlerine olan borçlarını ödeyemedikleri için traktörünü kaybeden, tarlasını kaybeden, hapse giren hatta intihar eden çiftçilerimiz var.
 
Bu günlerde ise daha farklı bir sıkıntı ile yüz yüzeler. Özelleştirme adı altında sermaye şirketlerine devredilen elektrik dağıtım işi her geçen gün ıstırap olmaya devam ediyor.
 
Özelleştirilen dağıtım şirketlerinin ilk hedefi çiftçiler olmuştur. Kamuda iken dönemsel fatura tahakkuku yapılan elektrik faturaları artık aylık, 2 aylık olarak tahakkuk ettirilmeye başladı.
 
Yıl içinde ancak belirli dönemlerde gelir elde edebilen Türk çiftçisi aylık faturalar altında ezildi büyük meblağlarda gecikme faizleri ile karşı karşıya geldi.
 
Aylık faturalarını ödeyemedikleri için elektrikleri kesildi, ürünlerinin sulaması yapılamadı. Bazı ürünler tarlada kurudu.
 
Bazılarından ise verim alınamadı. Yani çiftçiye büyük bir darbe daha vurulmuş oldu.
 
Şu sıralarda ise çiftçinin başka bir sorunu daha var hem çiftçiler hemde sulama kooperatiflerinden günlerdir imdat telefonları alıyoruz. Her gittiğimiz köyde, kasabada bu sıkıntılarla karşılaşabiliyoruz. Geçtiğimiz yıl ciddi sıkıntılar çeken çiftçi elektrik borcunu kapatmaya çalışıyor. Bunun için şirketler % 75 peşin kalanı 2 taksitte bir ödeme planı çıkartıyorlar.
 
Bu oldukça zor ancak çiftçi mecburiyetten ürününü yok parasına satıp bu ödemeleri yapıyorlar ancak şirketler durmuyor, bununla kalmıyor.
 
Aboneliklerinin iptal olduğunu yeni abonelik yapılması gerektiğini, bunun içinde güvence bedeli olarak bir önceki yıl içerisinde en yüksek gelen fatura tutarının 2 katı yeniden güvence bedeli yatırmalarını, teminat mektubu vermelerini istiyorlar, buda en küçük sulama kuyusunda en az 5 bin TL ediyor. Banka teminat mektubu da olur diyorlar.
 
AKP hükümetinin çiftçiyi getirdiği durum ortada, hangi banka ya da kamu bankası dâhil çiftçiye teminat mektubu verir; siz düşünün. Bu mümkün değil. Bu sadece çiftçiler için değil sulama kooperatiflerinde de uygulanıyor. Bir sulama kooperatifinin en az 5 kuyusu var, yani 5 aboneliği. Bunların en küçük çaplısından istenen tutar 40 bin TL yapıyor. Sulama kooperatifleri çiftçiden su parasını zor toparlayabilirken henüz kullanmadığı elektriğin parasını peşin ödemeye zorlanıyor.
Sayın Milletvekilleri
 
AKP’nin yanlış özelleştirme politikaları sayesinde ülkemiz yeni bir ilke daha kavuşuyor kontörlü elektrik sistemi de ülkemize getirilmiş oluyor. Artık çiftçi, besici, esnaf yarın elektrik parasını bir yıllık peşin ödeyerek kullanacak. Henüz kullanmadığı elektriğe peşin para ödeyecek, şirketin kasası peşin dolacak, ya da üretici bu işleri bırakacak ülkede zor olan üretim yapma işi büyük firmalara, çiftçilik ise büyük holdinglere altın tepside sunulacaktır.
 
Sayın Enerji Bakanından özellikle rica ediyorum bu eziyete dur deyin. Fransa’dan şövalye madalyalı Tarım Bakanı bu işe sahip çıkmıyor bari siz sahip çıkın. Çiftçiyi bu zor günlerinde canından bezdirmeyin. Elektrik şirketlerini kafalarına göre hareket ettirmeyin.
 
Mademki abonelikleri iptal edildi yeni abonelik yaptıracaklar bu insanları zorlamayın. Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 26. maddesinin derhal gözden geçirilerek şirketlerin elinde koz gibi tuttuğu bu maddeyi revize edilmesi gerekli.
 
Su, çiftçiye önümüzdeki 15- 20 gün içinde lazım. Bu süre geçtikten sonra çiftçinin sulayacak ürünü zaten kalmayacak ürünleri yanıp kavrulacak.
 
Konu acil ve önemlidir. Hükümeti göreve çağırıyorum.
 
Yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.
 
 
 
 
Editör: Haber Merkezi