Ekonomi Basını Afyon’da Buluştu

Ulusal gazete ve ajansların ekonomi editörleri ve muhabirleri Ekonomi Basını Afyonkarahisar Buluşması kapsamında şehrin yöneticilerinden Afyonkarahisar’ı dinledi.

Vali Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Karakuş, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, basın mensuplarına Afyonkarahisar’ın ekonomisi, sanayisi, turizm potansiyeli ve yöresel lezzetlerini anlatarak, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Cumhuriyetin Temelleri Afyon’da Atıldı

Afyonkarahisar’ı tarihin, kültürün, mermerin, termalin, lezzetin merkezi olarak tanımlıyoruz diyerek konuşmasına başlayan Vali Mustafa Tutulmaz: “Bunların hepsinin Afyonkarahisar’ın ekonomisinde, Afyonkarahisar’ın tanıtımında önemli bir katkısı var. Tarih açısından ülkemizin tarihi ile özdeşleşmiş durumda olan Kurtuluş Savaşımızın kazanıldığı topraklardır bu topraklar. Cumhuriyetin bugüne gelişindeki temel, bizim ilimiz içerisinde Kocatepe’de başlayan Büyük Taarruzla oluşmuştur. Bu yakın tarihimiz açısından önemlidir ama bunun yanında geçmiş açısından baktığımızda da Osmanlının Selçuklunun önemli merkezlerinden birisidir. Yine insanlık tarihi açısından baktığımızda Afyonkarahisar, Frig tarihi açısından da önemli merkezlerden birisidir. Bizim açımızdan önemli olan bu tarihi değerlerin tanıtımıdır. Bunun yanında termal yine bizim önemli zenginliklerimizden birisidir” dedi.

Lezzet Açısından Önemli Bir Merkeziz

Afyonkarahisar’ın hayvancılık başta olmak üzere gıdanın her alanında önemli zenginlikleri barındırdığını söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz: “ Birçok üründe ilk üç konumundayız. Bunlardan bir kaçına örnek verecek olursak; sucuk üretiminde Türkiye’de birinci sıradayız, lokum üretiminde Türkiye’de birinci sıradayız, haşhaş üretiminde, vişne üretiminde yine Türkiye’de birinci sıradayız. Birinci sırada olmayıp da yine önemli olan patates üretiminde Türkiye’de üçüncü sıradayız, yumurta üretiminde Türkiye’de birinci sıradayız, yumurta üretimi denince yumurtanın fiyatının belirlendiği yer bizim ilimizin sınırları içerisinde Başmakçı’ da bunun borsası oluşmuş durumda. Yani lezzet açısından da ilimiz gerçekten de önemli bir konumdadır” diye konuştu.

Uzun Vadede 75 Bine Çıkacak Otel Ve Yatak Potansiyelimiz Var

Afyonkarahisar’ın termal zenginliği hakkında da basın mensuplarına bilgiler veren Vali Mustafa Tutulmaz: “Termal alanda 27 bin yatak kapasitesi ile bir termal potansiyelimiz var. Termal otellerin 11 tanesi 5 yıldızlı oteldir. 3 tanesi Sandıklı ilçemizde, 8 tanesi merkezde yer alıyor. Belediye ruhsatlı devre mülk yatak kapasitelerimizin toplamı 27 bindir. Kalkınma planlarında öngörülen kapasite 75 bindir. Bizim uzun vadede 75 bine çıkacak otel ve yatak potansiyelimiz var. Önümüzdeki süreçte bu alanın hızlı bir şekilde doldurulacağına eminiz. Artık şehirlerin kendi başına marka değeri olması gerekiyor. Eskiden ülkeler yarışırdı. Zaman içerisinde şehirler ön plana çıkmaya ve yarışmaya başladı. Afyonkarahisar’ın bu şehirlerin gerisinde kalmaması gerekiyordu. Bu doğrultuda var olan değerleri tanıtmak ve yeni değerler katma yönünde gayretlerimiz oldu. Afyonkarahisar’ın tarihi değerleri üst düzeyde. Şehir merkezinde tarihi eserler ve tarihi konaklar oldukça fazla. İçerisinde hala yaşanılan tarihi konakların olduğu ender illerde birisidir Afyonkarahisar. 400’ün üzerinde tarihi konak şehir merkezinde yaşanabilir şekilde şehrin merkezindedir. Bunların tanıtılması, kalemizin tanıtılması ve diğer tarihi cami ve hamamların tanıtılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Sosyal Medyayı Aktif Kullanıyoruz

Sosyal medya tanıtımlarına ağırlık verildiğini söyleyen Vali Tutulmaz: “Tanıtım çalışmalarına başlarken özellikle gençlerin ilgi duyduğu ve toplumun da hızla adapte olduğu bir dijital haberleşme ve sosyal medya var. Biz il olarak sosyal medya ve dijital haberleşme alanlarında tanıtım çalışmasına ağırlık verdik. Bu alanda önemli mesafe kat ettik. Twitter, instagram ve facebook’ta tanıtıma ağırlık verdik. Visit afyon adlı internet adresimiz ve mobil uygulamamız ile geniş çaplı tanıtım çalışmasına ağırlık verdik ve başarılı olduğumuza inanamıyorum. Değişik ağlara da üye olmamız gerekiyordu. Tarihi Termal Kentler Birliğine üye olduk. Termal alanda 42 ilden birisiyiz. Avrupa birliği düzeyinde olan bu etiket ile ilimiz tarihi termal rotasının da parçası haline geldi. Geçen yıl önem verdiğimiz alanlardan birisi gastronomiydi. Değişik festival, konferanslarla ve çalıştaylarla ön plana çıkardığımız lezzetleri taçlandırmamız gerekiyordu. Bu yönde de belediye, Ticaret ve Sanayi Odası ve ZEKÂ işbirliği ile çalışmalar yürüttük. İyi bir dosya ile UNESCO’ya başvurumuzu yaptık. Gastronomi alanında dünyada 36 şehirden birisiyiz. Daha önce ülkemizde 2 gastronomi şehri vardı 3. İl Afyon oldu” ifadelerini kullandı.

UNESCO Bizlere Uluslararası Tanınırlık Sağlayacak

Bu başarının kendiliğinden gelmediğini ve bunun için emek harcandığını kaydeden Vali Mustafa Tutulmaz: “Değerlerimizi nasıl tanıtabiliriz noktasında çalışmalar yürüttük. EHITA ve UNESCO sonuç açıklarken o şehrin kültürel derinliğine de bakıyor. Biz üç bölgenin kesiştiği bir yerdeyiz ve farklı kültürleri barındırıyoruz. Bu yıl 20. Düzenlenen Caz Festivali, 19‘uncusu düzenlen Klasik Müzik Festivali var. Bu şehir bu kültürel derinliği yeterince fark ettiremedi ama biz elimizden geleni yaptık. UNESCO bizlere uluslararası tanınırlık sağlayacak. Alternatif turizm açısından bakıldığında önemli bir merkez, termal turizm, spor turizmi, doğa turizmi ile de önemli bir iliz. Son dönemde Frigya Vadileri ile yeni bir destinasyon alanı oluşturduk. Önceki dönemlerde çalışmalar yapılmış ama yeterince verim alınamamış diye gördük. Bu dönemde Cumhurbaşkanlığı tarafından Anadolu Açık Hava Müzesi ilan edildi ve bu bölge canlanmaya başladı. Organik lokantalar açıldı, gezi yolları, butik oteller oluştu. Tanıtım içinde 6 yıldır süren Frig Ultra Maratonu var. Frig Bisiklet turu var. Bu gibi aktiviteler ile bölgeyi canlandırmaya ve tanıtmaya çalışıyoruz” dedi.

20’ye Yakın Makine Üreten Fabrikamız Var

Afyonkarahisar aynı zamanda bir sanayi şehri olduğunun altını çizen Vali Mustafa Tutulmaz şöyle devam etti: “20 dolayında makine üreten firmamız, fabrikamız var. İlimizdeki fabrikalardan birinde Kaya Kamyonu üretilmeye başladı. Prototipi test edildi. İthal olan kamyonlar artık banttan üretime geçti. Üreticinin dediğine göre 20-40 arası kamyon bu yıl taş ocaklarına çıkmış olacak. Bir yatırımcımız uzaktan kumandalı kepçe aracı üretti. 1 km’ye kadar kumanda ile çalışıyor. Medikal alanda 17 hastanede kullanılabilecek yeni doğan çocukların beslenmesi için kullanılacak bir aparat geliştirdi. Bu da ithalatı önceleyecek. Airbus’a yedek parça üretimi içinde bir girişimcinin çalışması var. Biz hızla sanayi şehri olma yönünde ilerliyoruz. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde buradaki gelişmeyi daha net göreceğiz. Hızlı trenin de devreye girmesi ile Afyonkarahisar Türkiye’nin önemli illerinden birisi olacak. Yatırımlar daha çok aile şirketi öncülüğünde oluyor. Bu da ekonomik krizlere dayanıklılığı beraberinde getiriyor.”

Vali Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Kararakuş ve ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ekonomi editörleri ve muhabirlerinin sorularını yanıtladı. Çekilen hatıra fotoğrafı ile program sona erdi.

Editör: Haber Merkezi