Dünya yürüyüş günü

Yürüyüş, her yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen dayanıklılık (aerobik) aktivitesidir. Dayanıklılık aktiviteleri vücudumuzun oksijeni kullanma kapasitesini arttıran, büyük kas gruplarının dinamik ve ritmik olarak çalıştığı aktivitelerdir. Her gün düzenli yürüyüş yapmak kalp damar hastalıklarından, yüksek kan basıncından (tansiyondan), eklem hastalıklarından, yüksek kolesterolden korur.
Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır.
Fiziksel aktiviteden daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası haline getirilmelidir. 
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan "Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması" sonuçlarına göre toplumumuzun % 71.9’unun hareketsiz yaşadığı belirlenmiştir. Bu nedenle Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı toplumun fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmasına yönelik aktiviteleri kapsamaktadır. Bu kapsamda herkesi hareketli yaşama ve bunun için en basit egzersiz olan yürüyüş yapmaya teşvik etmek amacı ile 3-4 Ekim Yürüyüş Günü olarak kabul edilmiştir.
3-4 Ekim Yürüyüş Günü dolayısı ile İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde, halkımızı hareketli bir yaşama teşvik etmek amacı, her iki kurumdan idareci ve sağlık personelinin katılımı ile yürüyüş düzenlendi. Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr.Lütfi AKGÜN’ ün yanı sıra, Sağlık Müdür Vekili Dr.Deniz FIRAT’ ın katıldığı yürüyüş Halk Sağlığı Müdürlüğü önünden başladı. Atatürk Stadyumu’na kadar gidilerek, Müdürlüğe dönülen yürüyüşte hareketli yaşam ile ilgili pankart ve dövizler ile halkın dikkati çekildi. Ekim ayının “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı”olması sebebi ile yürüyüşe katılan (KETEM) 
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim personeli de pembe renkli dövizler ile kanserde erken teşhisin önemine dikkat çekti. Yürüyüş sonunda Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Lütfi AKGÜN yürüyüşe katılan herkese teşekkür ederek; “Dünya Yürüyüş Günü vesilesi ile bugünü başlangıç alarak herkesi her gün düzenli yürüyüş yapmaya, günlük 10 bin adım atmaya, böylece sağlıklı bir yaşama; konu ile ilgili daha fazla bilgi ve destek için Sağlıklı Yaşam Merkezlerimize davet ediyoruz.” dedi.
• Yürüyüşü günlük aktiviteleriniz içerisine kolayca yerleştirebilirsiniz.
• Gün içerisinde toplu taşım aracı kullanıyorsanız ineceğiniz yerden bir –iki durak önce inip yürüyebilir veya arabanızı gideceğiniz yerin önüne değil birkaç sokak uzağa park ederek gideceğiniz yere yürüyebilirsiniz.
• Size en yakın yürüyüş yollarından veya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait spor tesislerinden faydalanabilirsiniz.
• Tek başınıza egzersiz yapmaktan hoşlanmıyorsanız arkadaşlarınızla yürüyüş grupları oluşturabilirsiniz.
• Yürüyüşü ailece birlikte zaman geçireceğiniz keyifli bir aktiviteye dönüştürebilirsiniz
Editör: Haber Merkezi