"Dünya Su Günü ve Dünya Meteoroloji Günü kutlu olsun"…

Su, bütün canlıların en temel hayat kaynağı olup, yeterli ve sağlıklı suya erişim her insanın
en tabii hakkıdır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1993 yılında aldığı kararla 22 Mart gününü “Dünya Su Günü” olarak kabul etmiştir. Dolayısıyla 22 Mart günü ülkemizde de su günü olarak kutlanmaktadır. Her yıl farklı bir konu ele alınarak kutlanan Dünya Su Gününün bu yılki teması;
Su ve İklim Değişikliğidir. 23 Mart günü ise Dünya Meteoroloji Günü olarak kutlanmaktadır. Bütün vatandaşlarımızın Dünya Su ve Meteoroloji gününü de kutluyorum.

Afyonkarahisar, Su Yatırımlarında Tarihinin En Büyük Yatırımını Almıştır

Afyonkarahisar, AK Parti Hükümetleri Döneminde tarihinin en büyük su yatırımlarını görmüştür. Baraj, gölet, sulama tesisi, içmesuyu temin tesisi ve dere ıslahlarında muazzam yatırımlar yaptık. Afyonkarahisar’ımıza, 17 ilçesi ve 41 beldesiyle birlikte hiçbir ayırım yapmadan gereken yatırımı yaptık. Hükümetimiz tarafından Afyonkarahisar’a son 18 yılda takriben 3,5 milyar TL su yatırımı yapılmıştır.

Toplam 119 Baraj ve Gölet…

Afyonkarahisar, ziraat ve hayvancılığın merkezi olduğu için sulama projeleri büyük önem arz etmektedir. Sulama yapılan alanlarda 5 ila 7 misli ürün artışı almak mümkündür. Bu sebeple ilimizde çok sayıda baraj ve gölet projesi geliştirdik. Afyonkarahisar’a 40 baraj ve 23 gölet inşa ettik. Bayat Derbent Barajı, Başmakçı Yaka Barajı, Bolvadin Özburun Barajı, Çay Armutlu Barajı, Dazkırı Hasandede Barajı, Dinar Yıprak Barajı, Emirdağ Yedikapı Barajı, Hocalar Çepni Barajı, İhsaniye Ayazini Barajı, İscehisar Karaağaç Barajı, Sandıklı Devlethan Barajı, Sinanpaşa Kuruçay Barajı, Sultandağı Kırca Barajı, Şuhut Ağzıkara Barajı bunlardan sadece birkaçıdır.

10 Baraj ve 3 göletin ise inşaatı devam etmektedir. Bu barajlar içerisinde ülkemizin de önemli barajlarından biri olan, aynı zamanda 105 metre yüksekliği ile Afyonkarahisar’ın en yüksek barajı olan Çay Barajı da bulunmaktadır. İnşaat çalışmaları tamamlanma safhasında olan Çay Barajında bu sene içerisinde su tutma işlemi gerçekleştirilecektir. 21 baraj ve 22 göletin ise plan ve projeleri devam etmektedir. Bu tesisler de ileriki yıllarda bir bir hayata geçirilecektir. Böylece 71 baraj, 48 gölet olmak üzere Afyonkarahisar’da toplam 119 baraj ve gölet işi bulunmaktadır.

Münbit arazileri bulunan Afyonkarahisar’ın sulanabilir bütün arazilerini sulamak için çok çalıştık. Son 18 yılda modern kapılı sistem sulama tesisleri inşa ettik. 605.316 dekar araziyi sulamaya açarak çiftçilerimize yıllık 650 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. Kapalı sistem sulama tesisleri için İl Özel İdaresine 100 milyon TL tahsis ettik. Afyonkarahisar genelinde inşaatı devam eden sulama tesisleriyle 186.000 dekar arazi daha sulanacaktır. İnşaatı devam eden sulama tesislerinden Çay Selevir Sulaması ile 87.600 dekar arazi, Çobanlar Seyitler Sulaması ile de 31.150 dekar arazi sulanacak olup bu işlerin inşaat çalışmalarında sona gelinmiştir. Suyumuzun her damlasını değerlendirmek gayesiyle atıksu arıtma tesisinde arıtılan suları, Karaaslan ve Nuribey Köylerine ait 9.050 dekar araziyi sulamada kullanacağız. Bu sulama tesisinin inşaatı devam etmektedir.

Sağlıklı İçmesuyu Herkesin En Temel Hakkıdır…

Sağlıklı içmesuyuna erişim bütün insanların en temel hakkıdır. Şehirlerimizin en önemli ihtiyaçlarından biri hiç şüphesiz içmesuyudur. Bakanlığım süresince Afyonkarahisar şehir merkezi ve bütün ilçe ve beldelerimizin içmesuyu ihtiyacını karşılamak için ne gerekiyorsa yaptık. Afyonkarahisar’ın içmesuyu ihtiyacını karşılamak için Düzağaç Akdeğirmen Barajını inşa ettik. Barajla birlikte içmesuyu isale hattı ve çok modern bir içmesuyu arıtma tesisi inşa ettik. Afyonkarahisar şehir merkezinin haricinde bütün ilçe ve beldelerimiz içmesuyu ihtiyaçlarını karşıladık. Ayrıca Akarçay Havzasını kurtaran İleri Biyolojik Atıksu arıtma Tesisini belediyemizle birlikte inşa ettik.

Afyonkarahisar genelinde bütün ilçe, belde ve köylerimizde taşkın koruma tesisleri inşa ettik. Vatandaşlarımızın can ve mal kaybı yaşamaması için son 18 yılda 222 dere ıslahını gerçekleştirdik. Ayrıca il genelinde 1.500 adet köprü inşa ettik.

Şehrimize kazandırdığımız dere ıslah projelerinin en önemlisi hiç şüphesiz Akarçay Islah Projesidir. Kötü görüntüsü, bataklık yapısı ve pis kokusu sebebiyle Afyonkarahisarlıların “kokarçay” diye tabir ettikleri bu dereyi, muazzam bir çalışmayla Afyonkarahisar’ın gerdanlığı haline getirdik. Artık burası kokarçay değil aslına ve adına uygun bir şekilde Akarçay oldu. 105 milyon TL’ye mal olan bu muazzam proje, şehrin gelişmesine ve marka değerine büyük katkı sağlamıştır.

23 Mart Dünya Meteoroloji Günü Kutlu Olsun…

Bütün vatandaşlarımızın 23 Mart Dünya Meteoroloji Gününü de kutluyorum. Afyonkarahisar’da meteoroloji alanında daha önce otomatik ölçüm diye bir şey yoktu. Elle yapılan ölçüm neticeleri, vatandaşlara duyurulana kadar hava durumu değişirmiş. Biz Afyonkarahisar’ın bütün ilçelerinde en az bir adet olmak üzere il genelinde toplam 42 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurduk.

350 km yarıçaplı bir alanda gerçek zamanlı ve yüksek çözünürlüklü gözlem verisi elde edilmesi, nereye, ne zaman ve ne kadar yağış düşeceğine ilişkin bilgiler sağlanması maksadıyla
Kumalar Dağına Meteoroloji Radarı kurduk.

Uçuculuk faaliyetleri için vazgeçilmez olan meteorolojik ürün ve hizmetlerin sunulması ve
uçuş güvenliğine katkı sağlanması maksadıyla Zafer Bölgesel Havaalanı ve Askeri Havaalanına birer adet Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (H-OMGİ) kurduk.

Afetlere sebep olan yıldırım ve şimşek hadiselerinin tespit ve takip edilerek oluşması muhtemel ani kuvvetli yağışlar için erken uyarıların hazırlanarak can ve mal kayıplarının azaltılması maksadıyla Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) kurduk.

Meteoroloji alanında yaptığımız bu yatırımlar sayesinde hava tahminlerinde isabet oranımız %90’ların üzerine çıkmıştır.

Bu çalışmalarda emeği geçen Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü çalışanlarına teşekkür ediyor, bütün vatandaşlarımızın 22 Mart Dünya Su Gününü ve
23 Mart Dünya Meteoroloji Gününü tekrar tebrik ediyorum.

Prof. Dr. Veysel EROĞLU

Editör: Haber Merkezi