‘Dünya Gıda Günü’ Programı Vali Tutulmaz’ın Katılımı ile Yapıldı.

Vali Mustafa Tutulmaz, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Dünya Gıda Günü’ programına katıldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde yapılan ‘Dünya Gıda Günü’ programına Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, Müdür Yardımcıları ile öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap Dünya Gıda Günü ile ilgili bir konuşma yaptı.

Daha sonra konuşma yapan Vali Mustafa Tutulmaz; “Bugün Dünya Gıda günü. Gıda önemli mi? Evet önemli. Çünkü gıda insan ve herhangi bir canlı için en önemli bir ihtiyaçtır. Gıda bir şekilde yeme, içme ve zevke dönüştü. İnsanlar artık hem değişik gıdalara ulaşabilme açısından fırsatların doğması, hem de ekonomik gelişme ile birlikte sadece farklı yörelerin farklı yemeklerini yiyebilme düşüncesi ile seyahat ediyorlar ve yemeğini yedikten sonrada oradan ayrılıyorlar. Bu yönüyle baktığımızda gıda turizmin de önemli ivmelerinden birisidir. Biz ilimizle ilgili ne diyoruz öncelikle lezzetin merkeziyiz diyoruz. İlimiz et ve et ürünlerinde, yumurta da, lokum ve benzeri ürünlerde, tatlılarda önemli merkezlerden birisidir. Bu bizim turizmimizi de artıracaktır ve dolayısı ile gelirimizi de artıracaktır. Bundan daha öncesi de var patatesimiz, pancarımız, haşhaşımız ve diğer alanlarda kendi kendimize yettiğimiz gibi bunlardan önemli bir oranda gelir elde edip buralarda yaşamayı kalıcı hale getiriyoruz. Bu yılki konsept gıda ve göç üzerine. Eğer insanlar bulundukları yerlerde ihtiyacını karşılayabilecek gıdaya, güvenliğe, sosyal çevreye sahipse göç etmezler. Göç bir sürü problemi de beraberinde getirir. Biz Afyonkarahisar olarak en azından bu dönemde göç vermeyen bir il konumuna geldik. Bize düşen görev öncelikle gıdanın kıymetini bilmemizdir. Ekonomik durum iyileştikçe gıdanın şekli de artıyor ve çeşitleniyor. Eskiden sadece bir et gıda ürünü gibi karşımıza çıkmakta idi. Ama bugün o etten yüzlerce ayrı gıda ortaya çıkıyor. Bununda sebebi gıda ile iyi ilgilenebilecek gıda mühendislerine sahip olmamızdan geçiyor. Sizlerin de gelecekte iyi bir gıda mühendisi olmanızı bir hedef olarak görmenizi isterim. Hangi ülkenin gıdası veya gıda maddeleri elinde güçlü ise güç bir şekilde orada olacaktır. Çünkü nüfus artıkça bizim daha çok üretim yapmamız gerekiyor. Biz ülke olarak ve özelliklede il olarak bu yönü ile şanslıyız. Bunun kıymetini bilelim. Gıdalarımızı israf etmeyelim. Gıdalara ulaşamayan kişileri de düşünelim. Ölçülü tüketelim ki fazla tükettiğimizde de sağlık problemleri ile de karşı karşıya gelmeyelim. Beslenmemizi dengeli bir biçimde yaparsak bunun faydasını o zaman göreceğiz. Beslenmemizi hafif bir spor ile destekleyelim ki daha sağlıklı bünyeye sahip olalım. Sağlıklı bünyeye sahip olursak beyinlerimizde sağlıklı düşünür. Beyinleriniz de sağlıklı düşününce derslerde, hayatta ve her alanda başarılı olursunuz. Bu duygu düşüncelerle göçsüz ve gıda probleminin olmadığı bir dünya dileği ile sizlere Allaha emanet olun diyorum. ”dedi.

Konuşmaların bitiminde Gıda Mühendisi Ahmet Fatih Ünsal tarafından gıda üretimi ve gıda tüketimi hakkında sunum yapıldı. Sunum sonrasında 125. Yıl Ortaokulu 6-A/7-A sınıf öğrencilerine yönelik gıda yarışması yapıldı. Gıda yarışması bitiminde yarışmada dereceye giren öğrencilere Vali Mustafa Tutulmaz tarafından hediyeleri verildi.

Vali Mustafa Tutulmaz’ın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bahçesinde bulunan stantları gezmesi ile program sona erdi.

Editör: Haber Merkezi