DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KUTLANDI     
     

                5 Haziran Dünya Çevre Günü, Afyonkarahisar Belediyesi Çevre Hizmetleri Birliği, Atıksu Arıtma Birliği, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde düzenlenen törenle kutlandı.
 
                2009 yılından bu yana çocuklar başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerine çevre bilincinin aşılanması amacıyla ortaklaşa birçok çalışmaya imza atan Afyonkarahisar Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü birlikte kutladı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde düzenlenen kutlama programına, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, Çevre Hizmetleri Birliği Müdürü Mehmet Durak, Atıksu  Arıtma Tesisi Müdürü Övgü Coşkun ve çevreci kampanyalarda dereceye giren okulların öğretmen ve öğrencileri ile bu yıl ilk kez atık pil toplama kampanyasına dahil edilen camiler arasından en çok atık pil toplayan camilerin imamları katıldı.
                "AFYON'UN ÇEVRE DOSTU BİR BELEDİYE BAŞKANI VAR"
                Programın açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, hava, su ve toprağın çevrenin vazgeçilmez unsurları olduğunu söyledi. Dünya Çevre Günü'nün son yıllarda bayram sevinciyle yoğun bir şekilde kutlanmaya başlandığını belirten İl Müdürü Vahit Okumuşer, "Geçmiş yıllarda bizler de dahil toplumumuz çevre bilinci bugünkü kadar değildi. Artık okullarda, köylerde, kasabalarda hatta sokaklarda adım adım çevre bilinciyle ilgili eğitimler veriyor. Okullarımızda daha anasınıfından itibaren çocuklarımıza çevreyi korumaları ve yaşatmaları öğretiliyor" dedi. Afyonkarahisar'ın çevre dostu bir Belediye Başkanına sahip olduğunu belirten Okumuşer, Başkan Burhanettin Çoban'ın çevre ilgili konularda ilimizin tüm kurumlarına ve kendilerine çok büyük destek verdiğini ifade etti. Çevreci kampanyalar çerçevesinde verilecek tüm ödüllerin Afyonkarahisar Belediyesi tarafından karşılandığını kaydeden Okumuşer, bu konuda da Başkan Çoban'a teşekkür etti.
                "BELEDİYEMİZ ÖZVERİLİ VE BİLİNÇLİ ÇALIŞIYOR"
                Çevre bilinciyle ilgili düzenlenen proje ve kampanyaların önemine dikkat çeken İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın ise yaşanabilir bir çevre ve sağlıklı bir yaşam için mutlaka çevrenin koruması gerektiğine dikkat çekti. Sağlıklı yaşayabilmenin öncelikli şartının temiz bir hava ve temiz bir çevreden geçtiğini dile getiren Metin Yalçın, "Bu bizim elimizde. Bunun eğitimini çok küçük yaşlardan itibaren çocuklarımıza verip toplumumuza dalga dalga yaymamız gerekiyor. Bu doğrultuda Belediyemizin gerçekten özverili ve bilinçli çalışmaları var. Belediyemiz bu çalışmalar neticesinde öğrencilerimizi teşvik etmek adına hem kurumsal hem de bireysel olarak çeşitli ödüller veriyor. Bunların sonucunda öğrencilerimizin gerçekten çevre bilinci kazandığını görüyoruz. Bundan dolayı Belediye Başkanımıza teşekkür ediyor, çalışmaları yürüten Çevre Hizmetleri Birliği ve Atıksu Arıtma Birliği personellerini tebrik ediyorum" diye konuştu.
                "2011 YILINDA EBER'İ KİRLENMEKTEN KURTARDIK"
                Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise çevrenin sadece insanlar için değil; hayvanlar ve tüm tabiat varlıkları için önemli olduğunu vurguladı. Bu yüzden çevre ile ilgili çok önemli yatırımlar yaptıklarını belirten Başkan Çoban, "Aslında belediyelerin çevre ile ilgili yaptığı yatırımlar hiçbir zaman gözükmez ama çok yüksek maliyetli yatırımlardır. Bugün İzmir dahil birçok şehir çöplerin vahşi depoluyor, Eskişehir çöp noktasında bizim seviyemize gelebilmiş değil. İnanmayan varsa gelin mukayese edelim. Yaklaşık 7 yıldır Çevre Hizmetleri ile yani çöple ilgili yaptığı yatırımız 13 milyon lirayı buldu. En son 6 milyon lira harcayarak Türkiye'nin şuanda kurulmuş en modern ayrıştırma tesisini kurduk. Yine Atık Su Arıtma Tesisimize benim dönemimde harcanan para 35 milyon lirayı geçti. 2011 yılında devreye giren bu tesisle Eber'i kirlenmekten kurtardık" dedi.
                "İSTANBUL'DAN DAHA ÇOK PİL TOPLADIK"
                Her yıl 3 bine yakın ilkokul 5. sınıf öğrencisine Atıksu Arıtma Tesisinde eğitimler verildiğini ve bu eğitimlere katılan öğrencilerden 10'una çekilişle tablet bilgisayar hediye ettiklerini kaydeden Başkan Çoban, yine çeşitli okullara koydukları atık yağ toplama makinelerine atık yağ döken öğrencilere para, okullarına ise; televizyon, fotokopi makinesi ve yazıcı gibi hediyeler verdiklerini söyledi. Tüm bu hediyelerin toplam değerinin 20 bin lira geçtiğini dile getiren Başkan Çoban, bu yıl ilk kez camileri de çevreci kampanyalara dahil ettiklerini ve en çok atık pil toplayan camilere de çeşitli hediyeler vereceklerini belirtti. Çevreci kampanyalarda çok iyi sonuçlar aldıklarına dikkat çeken Başkan Burhanettin Çoban, 2015 yılında 3 bin 876 kilogram atık pil topladıklarını, bu rakama İstanbul'da dahi ulaşılamadığını söyledi. Başkan Çoban, yine 2015 yılında toplanan atık yağ miktarının ise 3 ton olduğunu açıkladı.
                "ÇEVRE BİLİNCİMİZİN DAHA ÇOK ARTMASI GEREKİYOR"
                "Biz Allah'tan korkan insanlarız" diyen Başkan Çoban konuşmasına şöyle devam etti: "Peygamber Efendimiz (s.av) 'Deniz kenarında bile abdest alsan suyu israf etme', 'Kıyamet yaklaştığını bilsen bile ağaç dikmekten geri kalma' buyuruyor. Fatih Sultan Mehmet Han da 'Ormanlarımdan ağaç kesenin ben de başını keserim' diyor. İşte bizim çevreyle ilgili hassasiyetimiz buradan geliyor. Ancak yine de çevreyle ilgili daha çok bilinçlenmemiz gerekiyor. Bakın eskiden 'kokarçay' olarak bilinen Akarçay'ı geçtiğimiz yıllarda hizmete açtık. Buraya birçok vatandaşımız piknik yapmaya geliyor. Ancak piknik sonrası çöplerini masada yada çimlerin üzerinde bırakıp gidiyorlar. Çekirdek ve benzeri kabuklu yemiş yiyip çimlere atıyorlar. 'Kabuklu yemiş yemek yasaktır' yazdık sonuç alamadık. Gerçi sadece burada değil; tüm yollarımızda, parklarımızda, caddelerimizde vatandaşlarımız içtiği sigaraları ve yediği şeylerin ambalajlarını yere atıyor. Türkiye her yönden ileri bir ülke inşallah bu konularda da ileriye geçeceğimize inanıyorum" diye konuştu.
                ÇEVRECİ OKULLAR VE ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ
                Başkan Çoban son olarak, çevreci projeleri yürüten Çevre Hizmetleri Birliği Müdürü Mehmet Durak ve personeli ile Atıksu Arıtma Birliği Müdürü Övgü Coşkun ve personelini tebrik ederek, bu alanda Afyonkarahisar Belediyesi'nin paydaş kurumları olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğüne teşekkür etti. Yapılan konuşmaların ardından, atık pil ve atık yağ toplama kampanyalarında dereceye giren okullara, camilere ve Atıksu Arıtma Tesisi'ndeki eğitimlere katılan öğrenciler arasından 10 öğrenciye hediyeler verildi. Törende, Ekrem Yavuz İlköğretim Okulu Halk Oyunları ekibi bir gösteri sunarken, yine Ekrem Yavuz İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından ambalaj atıklardan yapılan kıyafetlerin sergilendiği bir defile sahnelendi. Kutlama programının ardından tüm katılımcılara Afyonkarahisar Belediyesi tarafından ikramda bulunuldu.
 
Atık yağ toplama kampanyasında dereceye giren okullar ve öğrenciler şöyle:
Dereceye Giren Okullar ve Ödülleri:
1. Hacı Hayriye Özsoy İK, ödülü 3.000 TL değerinde Kırtasiye Malzemesi,
2. Kazım Özer İlkokulu, ödülü 1.500 TL değerinde Dizüstü Bilgisayar,
3. Selçuklu İlkokulu, ödülü 1.500 TL değerinde Dizüstü Bilgisayar,
Dereceye Giren Öğrenciler ve Ödülleri:
Birinci olanlar;
Hacı Hayriye Özsoy İK’dan, Osman DOĞAN (7-B Sınıfı), ödülü Tablet Bilgisayar 
Kazım Özer İlkokulu’ndan, Zeynep TEZEL (1-C Sınıfı), ödülü Tablet Bilgisayar 
Selçuklu İlkokulu’ndan, Nazlınur ÇALIŞ ( 3-B) ödülü Tablet Bilgisayar 
İkinci olanlar;
Hacı Hayriye Özsoy İK’dan, B. Berk KÜÇÜKTAŞ (6-A Sınıfı), ödülü Bisiklet
Kazım Özer İlkokulu’ndan, M. Salih GÖÇ (1-C Sınıfı), ödülü Bisiklet 
Selçuklu İlkokulu’ndan, Elif SAĞDIÇ ( 4-A) ödülü Bisiklet
Üçüncü olanlar;
Hacı Hayriye Özsoy İK’dan, Buse SARIGÜL (7-A Sınıfı), ödülü MP3 Çalar
Kazım Özer İlkokulu’ndan, H. Melis BİŞKİN (3-C Sınıfı), ödülü MP3 Çalar
Selçuklu İlkokulu’ndan, Furkan KAYA (3-A) ödülü MP3 Çalar.
Tablet bilgisayar hediyesi kazanan 10 öğrencinin isimleri ve okulları şöyle;
Okul Adı Öğrenci Adı Sınıf Öğrenci No
Fethibey Ortaokulu Z. Baki TEMİR 5-B 143
Karaaslan Ortaokulu İbrahim TOPÇU 5-A 72
Doğa Koleji Birkan KESERCİ 5-B 143
Yüksel VARLI Ortaokulu Abdullah ALANSAİ 5-A 186
Gebeceler Ortaokulu Devrim UĞUR 5-C 89
Ekrem YAVUZ Ortaokulu Esma DEMİR 5-A 287
N. İbrahim KÜÇÜKKURT Ortaokulu Nil MEDİN 6-A 157
Işıklar Şeker Ortaokulu Melek KİREZ 5-B 230
Hamidiye Ortaokulu Aslıhan KUREŞ 5-A 700
N. İbrahim KÜÇÜKKURT Ortaokulu İhsan AYDOĞMUŞ 6-C 152
 
Atık pil toplama kampanyasında dereceye giren okullar şöyle:
 
Sıra No Okul Adı Atık Pil Miktarı (kg) Ödülü
1 Hoca Ahmet Yesevi İlköğretim Kurumu 960,90 Dizüstü Bilgisayar
2 Oruçoğlu İlköğretim Kurumu 373,00 Fotokopi Makinesi
3 Çay Atatürk Ortaokulu 251,00 Dizüstü Bilgisayar
4 TOKİ Fatma Aliye Hanım Anaokulu 238,00 Dizüstü Bilgisayar
5 Zübeyde Hanım Mes. Ve Tek. Anadolu Lisesi 218,00 Dizüstü Bilgisayar
6 Sultandağı Yeşilçiftlik İlkokulu 170,00 Dizüstü Bilgisayar
7 Hüseyin Türkmen İlkokulu 152,00 Dizüstü Bilgisayar
8 Sandıklı Miralay Reşatbey İlkokulu 150,00 Dizüstü Bilgisayar
9 Sadıkbey Ortaokulu 113,00 Dizüstü Bilgisayar
10 Asım Kocabıyık Anaokulu 109,00 Fotokopi Makinesi
11 Mareşal Fevzi Çakmak İlköğretim Kurumu 106,00 Dizüstü Bilgisayar
12 Sandıklı Hatice Turan Anaokulu 83,00 Dizüstü Bilgisayar
13 Hacı Ahmet Özsoy Ortaokulu 77,00 Satranç Seti
14 Sandıklı Ali Çetinkaya Ortaokulu 76,00 Yazıcı
15 Atatürk İlkokulu 73,00 Spor seti
 
 
Atık pil toplama kampanyasında dereceye giren camiler şöyle
Sıra No Cami Adı Atık Pil Miktarı (kg) Ödülü
1 Mevlana Camii 40 Televizyon
2 Kuyulu Camii 32 Dizüstü Bilgisayar
3 Çavdarlı Köyü Camii 4 Seyyar Mikrofon
Editör: Haber Merkezi