Dr.Demirkırkan Karayolları’na Otobanın durumunu sordu

CHP Afyonkarahisar Merkez  İlçe Bşk. Dr. M. Kemal Demirkırkan tartışmalı otobanla ilgili Karayolları Genel Müdürlüğüne birdilekçe verdi.

Dilekçe şöyle:

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞLETMELER DAİRESİ BAŞKANLIĞI

 ANKARA

 Yapımı planlanan ve ÇED raporu tartışmaya açılan Ankara-İzmir Otoyolu, Ankara İzmir arasındaki bölünmüş yoldan farklı olarak Sivrihisar ilçesinden sonra Uşak iline kadar yeni bir güzergah üzerinden geçmekte, Çifteler Altıntaş üzerinden Uşak iline ulaşmaktadır. Planlanan otoyol ÇED raporuna Afyonkarahisar merkezine 60 km mesafeden geçmektedir.

Cumhuriyet tarihi boyunca yolların birleştiği nokta olma konumunun ilimize ekonomik ve sosyokültürel alanda ciddi katkıları olmuştur. İlimizde sanayi tesislerinin az sayıda olması nedeniyle ekonomimiz büyük oranda ticarete dayanmaktadır. Yetersiz iş alanları nedeniyle de İlimiz sürekli olarak göç vermektedir. Yapımı planlanan otoyol güzergahının Afyonkarahisar’dan uzaklaşması yatırımların ve yatırımcının Afyondan uzaklaşması anlamına gelmektedir. İlimizi büyük oranda by-pass ederek geçecek olan otoyolun getirdiği ekonomik baskılar ilimizden büyük kentlere  göçün artıracağı şüphesizdir.

Otoyol güzergahları belirlenirken tek kriter iki nokta arasındaki yolu kısaltmak olmamalıdır. Güzergah üzerindeki yeryüzü şekilleri, dağlar, dereler, tarihi eserler maliyeti artıran faktörler olurken, diğer yandan otoyolun güzergahdaki önemli merkezlere  yakınlığı da dikkate alınmalıdır. Ankara-İzmir otoyolu için seçilen güzergah hem yeryüzü şekilleri hem de tarihi doku açısından sıkıntıları barındırmaktadır. Yeni yol güzergahı ciddi anlamda dağlık alanlar üzerinden geçmektedir. Köroğlu Beli 1400 rakımdayken belirlenen güzergah Çifteler Altıntaş hattında yer yer 1450-1600 rakımlara ulaşmaktadır. Yapılması planlanan Otoyol ilimiz ve ülkemiz için çok öneli kültürel yapıların bulunduğu Frig Vadisi üzerinden geçmektedir. Yeni yapılacak olan yolun ilimiz sınırlarında Asarkaya, Nallıkaya, Üçler Kayası, Eskişehir sınırları içerisinde Yazılıkaya ve Kümbet Vadisi gibi önemli tarihi mekanların üzerinden geçmektedir. Frig Vadisi üzerine yapılacak olan yolun, kültürel varlıklara zarar vermemesi amacıyla yapılacak olan köprü ve viyadük gibi zorunlulukların, yapım maliyetlerini ciddi olarak artacağını tahmin etmek zor değildir. Km başına maliyeti 12.397.000 olarak belirtilen bu yolun ülkemizdeki diğer otoyollara göre belirgin pahalı olmasının sebebi, planlanan güzergahtaki engeller olduğu açıktır.

Otoyolların önemli bir iddiası da mevcut mesafeleri kısaltmalarıdır. Planlanan otoyol Ankara-İzmir arası bölünmüş yola göre toplamda 70 kilometrelik bir azalma sağlamakta birlikte ancak ilimizden Ankara’ya gidiş mesafesi artmakta, İzmir mesafesi ile hemen hemen değişmemektedir. İki nokta arasından en kısa yol doğrudur. Bu seçilen güzergahta Sivrihisar Altıntaş, ya da Sivrihisar Uşak arasında çizilen doğru üzerine yapılacak bir güzergah hem Afyonkarahisar’a daha yakın bir noktadan geçmekte hem de yukarıda anlatılan engebeleri kısmen ortadan kaldırmakta ve tarihi dokuya zarar vermemektedir. Yine bu eksen üzerinde planancak bir güzergah Afyon Ömer-Gecek ve Gazlıgöl bulunan termal otellere ulaşımı kolaylaştıracak, Afyon için önemli bir konu olan termal turizmin gelişmesine katkısı olacaktır.

Yukarıda kısaca belirttiğim çekinceler nedeniyle Ankara-İzmir Otoyolunun Afyonkarahisar’a vereceği ekonomik ve sosyo kültürel zararlar ile ülkemizin ve bölgemizin  tarihi dokusuna vereceği zararlar nedeniyle güzergahının yeniden gözden geçirilmesi için gereğini arz ederim.

Dr. M. Kemal Demirkırkan

CHP Afyonkarahisar Merkez  İlçe Bşk.

Editör: Haber Merkezi