Dr. Demirkırkan, emeklilerle dertleşti

Afyonkarahisar’da CHP'de Milletvekili aday adaylığı ilk olarak ortaya çıkan Dr. M. Kemal Demirkırkan, STK ziyaretlerine devam ediyor. Bu kapsamda emeklilerle bir araya gelerek dertleşen Demirkırkan, CHP iktidarında emeklilerin tüm sorunlarının çözüleceğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar eski İl Başkanı Dr. Mehmet Kemal Demirkırkan, Sivil Toplum Örgütü ziyaretlerine aralıksız devam ediyor. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Afyonkarahisar Şube Başkanı Ahmet Ege ve Tüm İşçi ve Emeklileri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Bekir Döner ile bir araya gelen Demirkırkan emeklilerin sorularını birinci ağızdan dinledi.

NEREDE KUYRUK VARSA, ORADA EMEKLİLERİ GÖRÜYORUZ

İlk ziyaretini Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Afyonkarahisar Şube Başkanı Ahmet Ege'ye gerçekleştiren Dr. M. Kemal Demirkırkan, emeklilerinde yer aldığı ziyarette önce sorunları dinledi, ardından da CHP iktidarında emeklilerin sorunlarının çözümü için yapılacak çalışmaları anlattı.

Türkiye'de emekli nüfusunun giderek arttığına dikkat çeken Demirkırkan, "Artan sadece emeklilerin sayısı değil aynı zamanda emeklilerin yoksulluk oranıdır. Türkiye Sefalet Endeksinde 93,3 puanla Arjantin’i geçerek birinci sıraya yükseldi. TÜİK’e göre yoksulluk oranı yaşlı nüfus için 2020 yılında yüzde 16,7 oldu. Yani her 6 yaşlıdan birisi yoksul. Üstelik kadın yaşlılar erkeklerden daha da yoksul. Eskiden pazara geç saatlerde gidip pazarda ucuzlayan fiyatlardan ürün almaya çalışan emekliler, ne yazık ki artık pazara dahi gidemez duruma geldiler. Nerede bir kuyruk varsa orada emeklileri görüyoruz. Çünkü emeklimiz artık kuruşun hesabını yapar duruma geldi." dedi.

EMEKLİLER BU ÜLKENİN ÜVEY EVLADI DEĞİL, HAKSIZLIKLARI KABUL ETMİYORUZ

TÜED Afyonkarahisar Şube Başkanı Ahmet Ege, Dr. Kemal Demirkırkan'ın ziyaretinden duyduklarını memnuniyeti dile getirerek, hem derneğin çalışmaları hem de emeklilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılar hakkında bilgiler verdi. Ege, "Emeklilerin kullanımı için yapılması planlanan Afyonkarahisar’daki dinlenme tesisi için çalışmalarımız son aşamaya geldi. Lakin emeklilerimizin yaşadığı sorunlar apaçık ortada, tüm ücret ve aylık alan kesimlerin içerisinde en mağdur en yoksul kesim emeklilerimiz. Emekli gıda, doğalgaz, kömür, elektrik, kira gibi zorunlu harcamalarını karşılayamaz sokağa çıkamaz oldu. Emekli pazara gidemez, borç yükünün altında ezilir durumda kalmıştır. Yapılan artışlarla hayatta kalmamız beklenemez. Bu ciddi problemdir. Emeklinin hali ortadadır. Bizi yönetenlerden seçime giderken mağduriyetlerin giderilmesi çığlıklarımızın duyulmasını acil bekliyoruz. Emeklimiz bu ülkenin üvey evladı değildir. Bu haksızlıkları kabul etmiyoruz hükümetimize sesleniyor ve diyoruz ki son bir yılda ürün fiyatlarında yüzde 200’e varan artışlar karşısında emekli aylıklarına yapılan zamların bir değerinin kalmadığı emeklinin yoksullaştığını herkes görmektedir." ifadelerini kullandı.

Dr. M. Kemal Demirkırkan, CHP iktidarında emeklilerin sorunlarının çözüleceğinin önemle altını çizerek, nazik misafirperverlikleri için Ahmet Ege, Hasan Aytuğ ve emeklilere teşekkür etti.

EMEKLİ OLMASINA RAĞMEN ÇALIŞMAK ZORUNDA OLAN YAŞLILARIMIZ VAR

Daha sonra Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Bekir Döner'i ziyaret eden Dr. M. Kemal Demirkırkan, burada da emeklilerin sorunlarını dinledi. Dernek Başkanı Döner ve yönetim kurulu üyeleri ile emeklilere, CHP'nin emeklilerin yaşadıkları sorunlara karşı çözüm önerilerini anlatan Demirkırkan, "Emeklilerimizin sorunları maalesef saymakla bitmiyor. Emekli olmasına rağmen çalışmak zorunda olan yaşlılarımız var. Ülkemizde emekli, dul ve yetim maaşı alan yaklaşık 13 milyon 800 bin yurttaş var. 823 bin kişi yaşlı birey de hiçbir sosyal güvencesi olmadığı için Yaşlılık Maaşı alıyor. Emeklilerin önemli bir bölümü asgari ücretin altında maaş alıyor. Peki durum böyle deyip seyredecek miyiz? Böyle gelmiş böyle gider mi diyeceğiz? Elbette hayır. CHP, EYT'liler için emeklilik şartlarının 1999 öncesine çekilmesi gerektiğini ifade ediyor. Emekli maaşları için bir an önce intibak düzenlemesinin yapılıp, en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyinde olması gerektiğini söylüyor." şeklinde konuştu.

EMEKLİYE YÜKMÜŞ GİBİ BAKILIYOR, TÜİK VERİLERİNE İNANMIYORUZ

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Bekir Döner, nazik ziyareti için Dr. Demirkırkan'a teşekkür ederek, "Bugün tüten bacaların hepsinde emeklilerimizin emeği var. Şimdi ise sanki bir yükmüşüz gibi bakılıyor. Emekliler ayın sonunu getirmekte çok zorlanıyor. Emekli maaş artışlarında da çok büyük farklar var. TÜİK verilerine inanamıyoruz. Gelen zamlar ortada. Üç kuruş az zam vermek için bu rakamlar açıklanıyor. İşçi, memur, çiftçi sıkıntılı. Ama bunların içinde en çok sıkıntı içinde olan maalesef emekliler. Emekliliğin yaşa değil bilfiil hizmet ve prim gününe bakılarak emekliler arasında eşit hizmet ve eşit prime, eşit emekli aylığı bağlanması (bugünkü yüksek ve fazla prim ödeyeni cezalandıran sistemin kaldırılması) sağlık gibi önemli ve anayasal hak olan bir alanda emekliden alınan katkı paylarının kaldırılması, emekliye verilen vaatlerin de biran önce yerine getirilmesini halen daha bekliyoruz. Malum bizim zamanımız kısıtlı. Emekliler ekonomik olarak ciddi güçlükler çekiyorlar. Emeklilerimizin büyük bir kısmı 1 milyona yakın emeklimiz 3500 TL civarında maaş almaktadır. Emekliler asgari ücretin, açlık sınırın çok altında maaşlarla yaşamak zorunda kalıyorlar. Bu anlamda CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na emeklilere verilen ikramiye konusundaki gayretleri için teşekkür ediyorum. Emeklilerin ekonomik sıkıntılarının sık sık mecliste gündeme getirilip yılbaşından önce emeklilerin geçinebilecekleri bir maaş artışı için Cumhuriyet Halk Partisi'nden destek istiyoruz." diye konuştu.

Misafirperverlikleri için Dernek Başkanı Döner ve emeklilere teşekkür eden Dr. M. Kemal Demirkırkan, "Emeklilerimizin temel sorunlarına ilişkin Sayın Genel Başkanımızın talimatı ile partimizde çok ciddi bir çalışma yapılmıştır. Halkın iktidarında emeklilerimizin sorunlarının tamamı sıfırlanacak." dedi.

Editör: Haber Merkezi