DP, "Ege Adalarına Sahip Çık" Kampanyasını Başlattı

Demokrat Parti (DP) Yüksek Danışma Kurulu Üyesi, Emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, Genel Başkan Yardımcısı Naşit Birgüvi ve İzmir DP İl Başkanı Gökhan Karateke İzmir’de düzenlediği basın toplantısı ile “Ege’deki adalarına sahip çık” kampanyasını başlattı.
Albay Ümit Yalım, “Ege Denizi’nde yer alan Hurşit adası, Fornoz adası, Eşek adası, Nergizçik adası, Bulamaç adası, Kalolimnoz adası, Keçi adası, Sakarcılar adası, Koçbaba adası, Ardacık adası ile Akdeniz’de yer alan Gavdos, Dhia, Dionisades, Gaidhouronisi ve Koufonisi adaları, Türkiye’ye aittir. Ancak 2004 yılından itibaren Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir" dedi.
Emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, Ege Denizi’ndeki 11 ve Akdeniz’deki 5 adanın Yunanistan tarafından işgal edildiği ve Yunan askerlerinin bayrakları ile işgal nöbeti tutukları, belge ve uydu görüntüleri ile anlattı.
İlk kez Eşek ve Bulamaç adalarının Yunanlılar tarafından işgal edildiğini ortaya çıkartan Milli Savunma Bakanı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım, basın toplantısında, Yunanlıların son olarak İzmir’e 4 Mil mesafedeki Koyun Adasını işgal ettiğini belirtti.

Yunanlıların bu işgali, 17 Aralık 2004 tarihinde düzenlenen ve Türkiye’ye tam üyelik müzakere tarihi verilen AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesinden sonra Yunanlıların adaları hızla işgal ettiğine dikkati çekerek, Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Hükümetin bu işgali sadece seyrettiğini söyledi.

Ümit Yalım , “1913 Londra, 1923 Lozan ve 1947 Paris Antlaşması ile Yunanistan’a verilen adalar dışında, Türkiye Cumhuriyeti egemenliği altında bulunan Ege Denizi’ndeki 11 ve Akdeniz’deki 5 ada, Yunanistan tarafından işgal edilmiştir. 1982 tarihli Karasuları kanununa göre Türk Karasuları’nın genişliği 6 mildir. Kanuna göre hükümetin karasuları artırma yetkisi vardır ancak azaltma yetkisi yoktur. İzmir’e 4 mil uzaklıktaki Koyun Adası’nın işgaline hükümetin seyirci kalması üzerinde düşünülmesi gereken bir durumdur" dedi.

-“Türk topraklarında Yunan sahil botunun ve bayrağının ne işi var?”

Yalım sözlerine şu şekilde devam etti:
"16 adanın birçoğunda Yunanlılar tarafından evler yapılmış ve yerleşim gerçekleşmiş. Türk topraklarında Yunan sahil botunun ve bayrağının ne işi var? Koyun Adası’nda da çok sayıda kilise de var. Adada dev bir haç da var. Ancak tek bir camii yok. İşgal öyle bir işgal ki Yunan askerleri de var adalarda… Askeri araçlar da var. Demokrat Parti olarak adaya gittik. Maalesef adaya pasaport ile girdik. Yunanistan, Lozan ve Paris Barış Antlaşmaları ile uluslararası hukuk kurallarını açık bir şekilde ihlal ederek, Türk Adaları’nı işgal etmiştir. 21’nci Yüzyılda böyle bir işgal kabul edilemez.
İşgal edilen adalardaki kiliselerin yönetimleri İstanbul Patrikliğinin ekümenik sınırlarına devredilmiş.. Patrikhane de fiilen işgalin içinde. Bulamaç adasında bir tabur asker yerleştirmiş. Adalardan bazılarında karakollar bile var. Keçi adası ve diğer birkaç adada tesisler yapmışlar. Bizim sırtımızdan para kazanıyorlar. Sakarcılılar adasında önemli madenler var. Bu madenleri de onlar alıyor. Bize ait olan madenleri resmen çalıyorlar. Ege Denizi’ndeki adalar da olduğu gibi kilise, Yunan bayrağı ve bazı tesisler var.
AKP hükümeti, adalar konusunda hiçbir adım atmadı. Hatta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, adalara “adacık” diyor. Buradaki birçok ada İstanbul’daki Büyük Ada’dan kat kat büyük. AKP hükümetince gemiler gemicik, adalar da adacık oluyor. Yunanistan’ı da şiddetle kınıyoruz. Adaları derhal boşaltmalı ve Türkiye’ye iade etmelidir.”

DP Genel Başkan Yardımcısı Naşit Birgüvi ise , Foca’daki terör saldırısını kınadı ve “Terör artık şehre girdi. Foça’da askeri araca yapılan saldırı ile had safhaya ulaştı. Yaşananları Demokrat Parti adına kınıyorum. Terörün nereden tetiklendiği hepimizin malumu. Ülkemizde Kürdistanlaşma çalışmaları yapılırken bir taraftan da sağ gösterip sol vurularak Ege’de adalarımız Yunanlaştırılıyor” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi