Diş Hekimi Adayı Öğrencilere Beyaz Önlük Giydirildi

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Diş Hekimliği Fakültesi “Toplum, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” ile 2018-2019 Eğitim dönemi Önlük Giydirme Töreni Vali Mustafa Tutulmaz’ın katılımıyla gerçekleşti.

AFSÜ Zafer Külliyesinde gerçekleşen törene Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Adem Aslan ve Prof. Dr. Ümit Dündar, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aylin Kalaycı, öğretim üyeleri ile çok sayıda öğrenci ve aileler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende AFSÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aylin Kalaycı ve akabinde AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş birer konuşma yaptılar.

Afyonkarahisar Hızlı Gelişim İçerisinde Olan Bir İl’dir

Eğitim hayatına yeni başlayan gençlerin mutluluğuna ortak olmak için burada olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Vali Mustafa Tutulmaz; “Sevgili gençler ve gençlerimizin değerli aileleri, böyle güzel bir günde sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşadığımı ifade etmek isterim. Eğitim hayatına yeni başlayan gençlerimizin mutluluğuna biz de ortak olmak istedik. Afyonkarahisar hızlı gelişim içerisinde olan bir ildir. Potansiyeli çok yüksektir ve bu potansiyelinin bir sonucu olarak iki üniversiteli bir il haline geldi. Şu anda Türkiye'de 2 üniversitesi olan ancak 20 il vardır. Bunlardan birisi de Afyonkarahisar’dır. Bu ikinci üniversitenin kurulmuş olması gerek hükümetimizin, gerekse Cumhurbaşkanımızın buraya yönelik gelecek açısından değer vermesi ve bu potansiyeli görmesinin bir sonucudur. Bunları özellikle şunun için söylüyorum. Hepiniz ülkemizin değişik yerlerinden geldiniz. Afyonkarahisar'ı belki ilk anda neden buradayız gibi de sorgulamış olabilirsiniz. Zaman zaman sosyal medyada bu tür şeyler görüyoruz. Ancak gerçekten potansiyeli olan ve ileride iyi ki buradayız diyeceğiniz bir ortamdasınız. Yeni bir okul, yeni bir üniversite ilk defa eğitime başlayan öğrenciler sizlersiniz. Sıkıntılar muhakkak olacaktır, ama onun da ayrı bir tadı olacaktır” dedi.

Afyonkarahisar’ın artık sağlıkla anılan bir şehir haline gelmesi gerekiyor

İlimizde ikinci bir üniversitenin kurulmasıyla beraber ilimizin eğitim açısından önemli iller arasına girdiğini ifade eden Vali Tutulmaz; “İkinci üniversite ile beraber ilimiz eğitim açısından önemli illerden birisi olmaya başladı. Burada sağlık alanına özellikle önem verildi ve bunun bir sonucu olarak da Sağlık Bilimleri Üniversitesi kuruldu. Bunun en büyük sebeplerinden birisi de ilimizin termal turizm merkezi olmasıdır. Şu anda 25.000 yatak kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük termal yatak kapasitesine sahibiz. Bu durum gelecekte sağlıkla termalin birlikte hareket etmesinin ve birleştirilmesinin bir zorunluluk haline getirilmesini de ortaya çıkardı. Ağırlıklı olarak bu üniversitenin kuruluşunda da önceliğin termal tedavi üzerine olması yönünde bir fikir oluştu. Bunun sonucu olarak bu üniversite kuruldu. Burada hepimizin İl yöneticilerinin, Tıp Fakültesi yöneticilerinin, Diş Hekimliği Fakültesi yöneticilerinin ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi yöneticilerinin önemli bir sorumluluğu var. Afyonkarahisar’ın artık sağlıkla anılan bir şehir haline gelmesi gerekir. Türkiye'nin en önemli rehabilitasyon merkezleri burada olmalı. İnsanların aklına artık rehabilite edilme ile ilgili, fizik tedavi ile ilgili ve benzeri alanlarda uzun vadeli tedaviler denilince tedaviler merkezi olarak Afyonkarahisar gelmeli. Bu yönde bizim hepimiz ortak bir çalışma içerisinde olmamız lazım. Buraya özel yüklenimler var. Bu yükümlülüklerden birisi Termal, bir diğeri Tıbbi Aromatik Bitkilerle ilgili önemli bir çalışma yapılması öngörüldü. Bunun dışında yine tıbbın her alanında burasının kendinden bahsettirecek bir üniversite haline gelmesi gerekir. Bunu yapacak olan da bu salondakiler ve bu salonun etrafında olan kişilerdir. Dışarıdan hiç kimse bu başarıyı bize doğrudan getirmeyecektir“ dedi.

Kendinizi hastanın yerine koymadan hayatta başarılı olamazsınız

Hayatta başarılı olmanın, iyi meslek sahibi olmanın yolunun empati kurmaktan geçtiğine dikkat çeken Vali Tutulmaz; “Sizlere yönelik bir diğer hususta bugün mutlu günlerinizden birisi olmasıdır. Hayatınızda bugün bir yönüyle hekim oluyorsunuz. Artık beyaz önlükleri giydikten sonra fotoğrafları çekip ailenize ve arkadaşlarınıza bugün biz başladık diyebilirsiniz. Tabii bunun sorumlulukları da var. Geleceğe yönelik iyi hekim olmanız, başarılı olmanız bu sorumluluğu yerine getirmenizle olur. Eğer o sorumlulukları yerine getirmezseniz yani bugün derslere iyi çalışıp, iyi bir şekilde okul hayatını değerlendirmezseniz bundan sonraki hayatınızda bunun pratiği olarak çok başarılı olamazsınız. Hayatta başarılı olmak iyi meslek sahibi olmakla olmaz, hayatı ve insanları iyi anlamak gerekir. Bunun en iyi yolu da empatidir. Kendinizi hastanın yerine koymadan hayatta başarılı olmanız mümkün değildir. Eğer diş hekimi olacaksanız, bu alanda da başarılı olacaksınız sandalyenize oturan hastanızı müşteri olarak görmeyeceksiniz. Onu müşteri olarak gördüğünüz zaman hayatta para kazanabilirsiniz, ama mutlu olamazsınız. Onu kendiniz gibi görürseniz, onunla bir empati yaparsınız, bu sandalyede ben oturuyorum diye düşünürseniz daha fazla onunla iç içe olursunuz ve onu mutlu bir şekilde gönderirsiniz. Bu genel bir kanıdır ve araştırmalar da bunu gösterir. Mutlu ayrılan bir kişi oraya en az 2 kişi daha getirir. Bu turizmde de böyledir, sağlık alanında da böyledir. Reklamı kendiniz yapmış olursunuz. Tabii öncelik geçimdir, maişettir. Onun için de para kazanılacaktır, ama para kazanabilmenin yolu da insanların gönlüne girmekten geçer. Bunu da önünüzdeki 5-6 yıllık sürece başlarken bugünden söyleyelim ki düsturunuz bu mihval üzere olsun. Allah çıktığınız bu yolda sizin yardımcınız olsun. Sizler ne kadar iyi donanımlı bir şekilde topluma karışırsanız bu toplumun değeri de aynı şekilde artacaktır. Bu bilinçle hepinizin eğitim-öğretim yılının hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Giyeceğiniz önlüklerin de hep beyaz kalmasını temenni ediyor ve sizlere başarılar diliyorum” dedi.

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Diş Hekimliği Fakültesi 2018-2019 Eğitim-Öğretim dönemi Önlük Giydirme Töreninde diş hekimliği eğitimine başlayan diş hekimi adayı öğrencilere beyaz önlükleri Vali Mustafa Tutulmaz ve diğer protokol üyeleri tarafından giydirildi.

Tören “Toplum, Ağız ve Diş Sağlığı” haftasını kutlamak üzere pasta kesilmesi ile sona erdi.

Editör: Haber Merkezi