Dinleme Değil, Görüntülü Kayıt Aracıymış 
Afyonkarahisar Adliyesi'nde polisin 'hakim ve savcıları dinlediği' şüphesini dile getiren Hakim Mehmet Gülçek, amacının kurumları karşı karşıya getirmek olmadığını; ancak emniyetin hakim kararı olmadan 'dinleme' veya 'kayıt' yapamayacağını söyledi.
Afyonkarahisar Adliyesi'nde görevli Hakim Mehmet Gülçek, 10 Aralık'ta adliyenin otoparkında çıkan ve emniyete ait 'ortam dileme aracı'nın 'ortam dinlemesi' yaptığı şüphesini dile getirdi. Gülçek, aynı gün plakasını aldığı aracın araştırılması için Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu. Gelişmeleri de hakim ve savcıların kullandığı 'Adalet.org' adlı internet sitesinde yazdı.
Konuyla ilgili inceleme yapan Başsavcılık, aracın 'ortam dinleme aracı' olmadığını, 'görüntülü kayıt aracı' olduğunu bildirdi. Bunun üzerine açıklama yapan Mehmet Gülçek, emniyeti zan altında bırakma ya da kurumlararası çatışma varmış gibi bir izlenim yaratmak istemediğini kaydetti. Hakim Mehmet Gülçek, geçen yıl Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) teftiş döneminde yaşanan dinlemenin kendileri üzerinde bir şüphe yarattığını söyledi.
DİNLEME SONRASI SORUŞTURMA AÇILDI
HSYK'nın teftiş döneminde 'ortam' ve 'telefon' dinlemeleri yapıldığının tüm hakim ve savcılar tarafından bilindiğini vurgulayan Gülçek, "Zaten teftişten bir süre sonra dinlemeler ışığında bazı soruşturmalar da açıldı. Dinlemelerden bu şekilde emin olduk. Ama dinleme sonrası eğer bir suç unsuru yoksa bu kayıtlar silinerek, dinlenen kişiye bilgi verilmesi gerekiyor, bize böyle bir bilgi halen verilmedi" dedi. 10 Aralık'ta yaşanan olayı da anlatan Hakim Gülçek, dinleme aracı sandığı aracın 'görüntülü kayıt aracı' olduğunu belirtti. Gülçek, şöyle dedi:
"Adliyeden ayrılmak amacıyla eşimle birlikte adliyenin garaj kapısı önüne geldiğimizde, otomatik kapının açılması için kumandaya bastım. Otomatik kapı yukarı doğru açılırken henüz tam olarak açılmadığı halde bir araç hızla garajdan dışarı çıktı. Şoförün o kadar acelesi vardı ki tavanında bulunan anten otomatik kapıya sürttü. Ben, acaba terörist bir eylem mi, bomba yerleştirilebilir mi diye düşündüm. Araç plakasını polise vererek, araştırılmasını istedim. Aracın plakasının kayıtlı olmadığı ve istihbarat birimlerine ait olabileceği belirtilince, teftiş döneminde de bu araca çok benzeyen bir araçla Dinleme yapıldığını hatırlayıp durumu Başsavcılığımıza bildirdim."
BAŞSAVCILIK AÇIKLAMA YAPMADI
Konuyu daha sonra hakim ve savcıların kullandığı internet sitesine yazdığını aktaran Gülçek, Başsavcı'nın konu ile ilgili soruşturma açıldığını kendisine söylediğini belirtti. Aracın ortam dinlemesi yapan araç olmadığının, 'görüntülü kayıt aracı' olduğunun da kendisine bildirildiğini vurgulayan Gülçek, hakim kararı olmadan 'dinleme' ve 'kayıt' yapılamayacağını söyledi. Gülçek, aracın aynı gün adliyeden kontrolden geçmesi gerektiğini, izinli ya da izinsiz bir dinleme aracında 4 gün sonra bir şey bulunamayacağını vurguladı.
Konuyla ilgili soruşturma başlatan Afyonkarahisar Başsavcılığı, açıklama yapılmayacağını duyurdu. Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü ise konuyla ilgili daha sonra yazılı açıklama yapacağını kaydetti.
Editör: Haber Merkezi