Dinar MYO 3 Ayrı Robot Geliştirdi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Dinar Meslek Yüksek Okulu Elektronik Teknolojisi Bölümü tarafından üç ayrı robot geliştirildi.

Ardunio Sistemli Robotik Sistemler uzerinde calismaya devam eden Dinar MYO yaptığı robotların geliştirilmesi halinde her türlü alanda kullanılabileceği öngörüldü.

Elektronik Teknolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Kübra Kaysal, Öğretim Görevlisi Ahmet Kaysal ve 15 öğrencisi ile birlikte 2017-2018 Akademik Yılı içerisinde Ardunio Kontrollü Mobil Göz Robotu, Yine Ardunio Kontrollü Engelden Kaçan ve Takip Robotu ve Ardunio Sistemli Çizgi Takip edebilen robot gelistirildi.

Yaptıkları robotlarla alakalı olarak bazı bilgiler veren Öğretim Görevlisi Kübra Kaysal, yapılan 3 robotunda Ardunio Sistemli ve geliştirilebilir olduğunu ifade ederek şunları söyledi, “Ardunio Kontrollü Mobil Göz Robotumuz görüntu ve sesi algılayabilir. Bu nedenle milli savunma sanayinde kullanılabilecek bir robottur. Çünkü üzerine eklenecek olan sensörlerle mayın tanımı ve bomba imha robotu olarak ta geliştirilebilir. Askeri alanda girilemiyecek yerlere ve bölgelere bu robotumuz rahatlıkla girip ses ve görüntüyü kaydedebilir. Ayrica robotun uzerine eklenecek gunes paneli sayesinde robot kendi enerjisini uretip sebekeden bagimsiz calistirilabilir.İnsansız olarak kumanda edilebilen bu robotun ilerleyen zamanlarda geliştirilebileceğini düşünüyorum” dedi.

Engelden Kaçabilen Robot

Dinar MYO Elektronik Teknolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Kübra Kaysal öğrencileriyle birlikte yapmış oldukları ikinci robot olan Ardunio Kontrollü Engelden Kaçan ve Takip özelliği olan robotun tanıtımını yaptı. Hareket eden her cismi takip edebildiğini kaydeden Kaysal, “Bu robotumuz hiç bir yere çarpmadan önündeki bütün engellerden kaçmayı başarabilen bir robottur. Aynı zamanda takip sistemi de olduğu için akıllı araç sistemlerinde geliştirilerek kullanılabilir” dedi.

Çizgi İzleyen Robot

Bir diğer robot çeşidi ise yine Ardunio Sistemli çizgi izleyebilen robot olduğunu ifade eden Kübra Kaysal, akıllı araç sistemlerinde kullanılarak yoldan çıkmayı engelleyecek şekilde geliştirilebileceğini belirtti.

Dinar MYO’nun mezuniyet merasimleri etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen sergide de yer alan robotları yakından inceleyen davetliler hocaları ve öğrencileri tebrik ettiler.

Editör: Haber Merkezi