Deprem Hazırlıkları Gözden Geçirildi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nca Türkiye’de modern afet yönetimi sisteminin kurulmasında kapsamında Afyonkarahisar kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde Afyonkarahisar Afet Müdahale Planı ve Afete Hazırlık yılı faaliuyetleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Valilik Toplantı salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına Vali Mustafa Tutulmaz, Kaymakamlar, Kamu kurum ve kuruluşlarının Bölge ve İl Müdürleri, Belediye Başkanları katıldılar.

Toplantı öncesinde yaptığı konuşmada olası tüm afetlere her zaman hazırlıklı olunması gerektiğini ve bu konuda duyarlı olunması gerektiğini söyleyen Vali Tutulmaz sunumun dikkatli dinlenmesini isteyerek sözü sunumunu yapmak üzere Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan’a bıraktı.

Etkili ve Verimli Çalışmalar Yapıyoruz

Toplantıda öcelikle AFAD’ın çalışma şekli ve genel yapısı hakkında bilgi veren Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan: “2009 yılında 3 genel müdürlüğün kapatılmasından sonra Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi başkanlığı oluşturulmuştu. Şimdi İçişleri Bakanlığına bağlı olarak faaliyetlerimize devam ediyoruz. Yeni oluşumla birlikte tek kuruluş altında multi disipliner yaklaşım, etkili ve verimli koordinasyon sağlanmış oldu. Çalışmalarımızı illerde il müdürlükleri eliyle ve 11 Arama Kurtarma Birliği ile yürütüyoruz. İllerde yerel seviyede afet ve acil durum yönetimi, arama kurtarma faaliyetleri, kuruluşlar arası koordinasyon gibi görevleri yerine getiriyoruz” dedi.

İlimizin Güney Kısmında Tehlike Yüksek

Yeni deprem tehlikesi haritasına göre Afyonkarahisar’ın deprem riski derecesi hakkında da bilgiler veren Buldan: “1 Ocak itibariyle yeni deprem tehlikesi haritası yayınlandı. İvme değerlerine göre bölgelerin ve illerin durumları tespit ediliyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığımızca Afet Müdahale Planı çerçevesinde Kahramanmaraş merkezli Ulusal Deprem Tatbikatı Gerçekleştiriyor. Bu kapsamda Gaziantep ili de birinci derece etkilendiği için 1. Destek il olarak 20 kişilik bir ekibi bölgeye gönderdik. Türkiye’deki tüm afet ve acil durum olayları afet öncesi sırası ve afet sonrası planlamalar ve müdahale sırası da Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde yapılıyor. Ulusal bazda yapılan planların il bazında da, yerel düzey hizmet grubu planlarından oluşmaktadır. Biz bu çalışmayı 2014 yılında tamamladık. 2014 yılında Afet ve Acil Müdahale Hizmetleri Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile Türkiye Afet Müdahale Planı oluşturuldu. Tüm kurumlarımızın bu planda görevi mevcut. Afet olduğunda hepimiz aynı takımda oluyoruz. Bu açıdan hepimiz bu konuda duyarlı olalım” diye konuştu.

Habersiz Tatbikattan Başarılı Çıktık

Habersiz tatbikatlar yapıldığını ve Afyonkarahisar’ın bu tatbikatlardan başarılı çıktığını söyleyen Buldan konuşmasında şöyle devam etti: “Olası bir afet durumunda hiçbir kurul üyesi davet beklemeden Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüzde oluşturulan TAMP Operasyon merkezinde mutlaka hazır bulunmalıdır. Bununla ilgili Bakanlık merkezli habersiz tatbikatlar gerçekleştirdik. Afyonkarahisar bu konuda oldukça duyarlı. 25 dakikada hizmet gruplarının neredeyse tamamı durum değerlendirmesi için müdürlüğümüzde hazır bulundu. TAMP’ı zaman zaman bölge ve il düzeyinde yapılan tatbikatlarda kullanıyoruz. Birbirimize destek illerimiz var. Örneğin biz Gaziantep’i destekleyen 1. Derecede iliz. TAMP’ın bilişim alt yapısı AYDES’te oldukça önemli. Tüm planlar ve tatbikatlar AYDES üzerinden takip edilebiliyor.”

Ekim Ayı Teması Toplanma Alanları

Afete hazırlıklı olmak amacıyla her ayın bir tema ile belirlendiğini ve farkındalık oluşturulduğunu belirten İl Müdürü Buldan: “2019 yılı afetlere hazırlık yılı ilan edildi. 12 ayda, 12 temayı kapsayan Afetlere Hazırlık Yılı ile toplumda önlem alma kültürünü önceleyen zihinsel dönüşümü gerçekleştirmek için önemli bir adım atıyoruz. Afet Risklerini Anlamak, Afet Çantası, Toplanma Alanları, Afet Sigortası, Bina Güvenliği, Gönüllü Ol, Yangın, Afet Anı (Tatbikat), Afete Hazır Türkiye gibi temaları içerecek olan Afetlere Hazırlık Yılı, sadece AFAD’ın değil, her bir bireyin, üniversitenin, kamu, özel ve sivil toplum kuruluşunun yapması gereken çalışmaları içeriyor. Bu kapsamda Ağustos ayı teması Afet Risklerini Anlamak, Eylül Ayı Teması Afet Çantası, Ekim Ayı teması Toplanma Alanları olarak belirlendi” dedi.

Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan sunumunun son bölümünde Afyonkarahisar’ın Acil Toplanma Alanı haritası hakkında da detaylı bilgiler verdi.

Davet Beklemeden AFAD’da Olalım

İl Müdürü Mehmet Buldan’ın brifingi sonrası değerlendirme yapan ve 2019 yılının Afete hazırlık yılı ilan edildiğini hatırlatan Vali Mustafa Tutulmaz: “Afetle ilgili bilgi ve bilinçleri yeniden oluşturmalıyız. Bu yıl afete hazırlık yılı ilan edildi. Son dönemde depremler artmaya başladı. Tedirginliklerde beraberinde geliyor. Ancak depremler konusunda artık algı değişti. Önceden afet denilince sadece deprem aklımıza gelirdi ama durum değişti. Artık bugün öyle değil. Karadeniz’de sel oluyor, Akdeniz’de hortumlar oluyor. Bulunduğumuz coğrafya afetlere açık bir coğrafya. İklim değişikliği de bu durumu etkiledi. Kurumlar olarak afete her daim hazır olmamız gerekiyor. Kurumlarınızı bu anlamda gözden geçirin. Afet duyumu aldığınızda hemen AFAD Müdürlüğünde olsun. İlimiz habersiz tatbikatı başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Bu açıdan duyarlı ve dikkatli olalım. Geç kalmadan AFAD’da olalım. Herhangi bir davet beklemeyin. O an herkes can derdindeyken davet beklenilmez” dedi.

Afet Sigortası Konusunda Bilinçlenmeliyiz

Afet Sigortası konusunda da vatandaşların daha bilinçli olması gerektiğini belirten Vali Mustafa Tutulmaz: “İngiltere’de kaldığımda gözlemlediğim bir husus orada bir afet olduğunda vatandaş devlet nerede demiyor. Sebebi herkesin sigortası var. Biz deprem başta olmak üzere her alanda sigortayı yaygınlaştırmalıyız. Bölgemizde afete müsait bir il olduğuna göre bu konuda duyarlı ve hassas olmalıyız. Dazkırı’da deprem meydana gelmişti. Burada yaşanan sorunlarla devlet olarak 2 aydır uğraşıyoruz. Ne kadar uğraşacağımız da meçhul. Bu evler sigortalı olsaydı bir hafta da sorun çözülecekti. Sigorta kültürü bu açıdan önemlidir” ifadelerini kullandı.

Vali Tutulmaz konuşmalarının sonunda tüm kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerine kurumları adına tedbirleri alarak, olası afetlere karşı hazırlıklı olmaları talimatını verdi.

Editör: Haber Merkezi