DEMİRKIRKAN’DAN, BARO BAŞKANI ŞAHİN'E TEPKİ
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Merkez İlçe Başkanı Kemal Demirkırkan partisinin il binasında basın toplantısı yaptı. Demirkırkan açıklamasında Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin'e yüklendi.
Danıştay toplantısı'nda Metin Feyzioğlu'nun konuşmasından sonra çıkan gerginlikle ve Feyzioğlu ile ilgili açıklama yapan Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin'in açıklamalarıyla ilgili partisinin il binasında basın açıklaması yapan Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Merkez İlçe Başkanı Kemal Demirkırkan, Şahin'e yüklendi.
Demirkırkan açıklamasında şunları söyledi; " Danıştay’ın 142 kuruluş yıldönümü nedeniyle yapılan törende Barolar Birliği Başkanı sayın Metin Feyzioğlu’nun yaptığı konuşma sırasında TC. Başbakanı’nın gösterdiği orantısız tepki gündem oturdu. AKP kampının ilimizde yapıldığı bir dönme denk gelmesi nedeniyle ilimizde bu sıcak gündemden fazlasıyla etkilendi. Son dönmelerde yaşandığı şekliyle ülkemiz hemen ikiye bölündü. Herkes objektif bakış açısıyla tarafları yargılayarak değil kendi penceresinden, daha doğrusu kendi tuttuğu takımın söylemleri doğrultusunda tepkiler ortaya koydu. Bir defa daha gördük ki ülkemizdeki kutuplaşma had safhaya ulaşmıştır. İlimizdeki bazı Sivil Toplum Kuruluşları da AKP kampının ilimizde yapılmasını dikkate alarak fiili durumu bir fırsata dönüştürüp kendilerini göstermek istediler. Otel önünde toplanıp Başbakan’a bağlılıklarını bildirdiler. Yağan yağmura rağmen toplanan onlarca kişiyi demokrasi adına kutluyorum. Ancak yakın zamanda başka kurumların da buna benzer etkinlikler yaptıklarında aynı hoşgörüyü hem onlardan hem de güvenlik güçlerinden beklemek boynumuzun borcudur."
ŞAHİN'İN BASIN AÇIKLAMALARINDAN ÖRNEK VERDİ
Şahin'in daha önce yaptığı basın toplantılarındaki açıklamalarından da örnekler veren Demirkırkan, " bizim asıl dikkatimizi çeken ve burada tartışmak istediğimiz konu Afyonkarahisar Barosu Başkanı sayın Turgay Şahin’in yaptığı basın açıklaması ve söylemleri olmuştur.
Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin, Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun konuşmasına tepki gösterdi. 'Resti çeken yargı, problemin ana kaynağı' diyen Şahin, '10 yıl önce yargının durumu içler acısıydı. Şimdi iyi durumda. Ama tüm bunlara rağmen yargı; sorunun kaynağı kendi değil gibi gösteriyor ve topu taca atıyor' ifadelerini kullandı. 'Birçok reform yapıldı ve bunları hep yargı istedi' diyen Baro Başkanı Turgay Şahin, 'Barolar ve Barolar Birliği siyaset yeri değildir. Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın konuşması aslında normaldi. Ama birkaç cümle var ki; deyim yerindeyse ‘tüy’ dikti. Sayın başbakanımızınki belki bunun patlaması olabilir. Misafir olarak gittiğiniz bir yerde, saatlerce süren konuşmalarla ve sizin cevap hakkınız olmadığı bir ortamda size ayar veriliyor. Bunun kabul edilmesi mümkün değil. Bizim hukukumuzda ve töremizde gelen misafire dayak atmak yoktur' diye konuştu.
Sayın Şahin, 4.04.2012 tarihli basın açıklamasında 'Mesleğe başladığım 20 yıl öncesindeki sorunlar hâlâ duruyor' demiştir.
Şahin aynı zamanda 'Baro olarak tutuklama müessesinin bu kadar hoyratça kullanılmasını eleştirdiklerini ifade eden Şahin, 'Cezaevi, tutukevlerinde kalan insanların yüzde 60'ı tutuklu, ancak yüzde 40 hükümlü. Yani demek oluyor ki tutuklama biraz aşırı ve hoyratça uygulanıyor. Titizlikle takip edilmiyor. Adeta bir infaz yöntemi gibi kullanılıyor' derken ' HSYK seçimlerini 'Ya Hep-Ya Hiç' anlayışının hakim olacağı bir duruma sürüklemiştir. Bu nedenledir ki önceden şikayetçi olunan tek seslilik ortadan kaldırılamamış, sadece sesin rengi değişmiştir. Şahin açıklamasında dava hakkında bir ilerleme kaydedilmediğini vurgulayarak: 'Göz önünde cereyan eden ve kamuoyuna mal olmuş bir takım davalarda ortaya çıkan yargılama arızalarının yarattığı maluliyet aslında yargının tamamında söz konusu iken sadece bu davalara has arızalarmış gibi görülüp kamuoyuna da böylece sunulduğu için bu güne kadar bir ilerleme kaydedilememiştir. Savunma hakkının kısıtlandığı hatta yok sayıldığı iddialarının ayyuka çıktığı, delillerin daha sanık avukatlarına verilmeden basına sızdırıldığı; en mahrem dinleme kayıtlarının hatta yasak ve suç neticesinde elde edilen delillerin uluorta servis edildiği bu yargılamalar, yargılama konusu olan cunta ve darbe teşebbüsü suçlarının halkımız nezdindeki ağırlığını azaltmış, neticeye bağlanan ümitleri aşındırmıştır.'
Sayın Baro Başkanı Şahin bir açıklamasında ise; ' Tüm bu hadiseler göstermektedir ki yargı ne demokratik olabilmiştir, ne çok sesli yapıya kavuşmuştur, ne denetlenebilir haldedir ve nihayet ne de bağımsız durumdadır. Bu keşmekeş içinde yargının “Bağımsız Türk Milleti Adına” gidişata yön verebilmesi muhal gözükmektedir. Yargıyı tartışılır bulmayan hiçbir kesim kalmamıştır. Toplumun yargıya güveni sarsılmış ve derin bir meşruiyet krizi baş göstermiştir. Yargının tek sesli olması demek siyasallaşması anlamına gelmektedir. Her siyasi düşüncenin kendine yer bulabildiği ve temsil edildiği çok sesli bir yargı ise siyaset üstü konuma gelecektir' demiştir" dedi.
"CÜBBEYİ ÇIKARTIP SİYASETE GİRMELİ"
Şahin'in cübbesini çıkartıp siyasete girmesi gerektiğini belirten Demirkırkan, "Bütün bu açıklamaların ardından Şahin'e şunu söylemek istiyorum. Siyasetin yerinin yargı olmadığını söylüyor ama kendisinin açıklamalarına baktığımızda siyaset yapıyor. Sayın Şahin'in cübbesini çıkartıp siyasete girmesi gerektiğini söylemek istiyorum" dedi.
ZEYBEK'E SORU
Geçtiğimiz günlerde Yerel bir gazetedeki görevinden alınan Mejnun Sancak hakkında hala bir girişimde bulunulmadığını ifade eden Demirkırkan, "bizim duyduğumuza göre Gazeteci kardeşimiz Sancak'ın sosyal paylaşım sitesinde yaptığı paylaşımlar nedeniyle Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Mehmet Zeybek'in işten çıkarın emrini verdiğini öğrendik. Şimdi sizlerin aracılığıyla Zeybek'e somak istiyorum, bu emri siz mi verdiniz? neden verdiniz?" dedi.
Editör: Haber Merkezi