Demirkırkan, “YSK, Meclisin çıkardığı yasayı çiğnedi.”

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Kemal Demirkırkan, halk oylamasının serbest ve eşit şartlarda yapılmadığını ifade etti. Sonuçlara Türkiye'nin her yerinde itirazlarının devam ettiğini kaydeden Demirkırkan, “Mühürsüz zarfların geçersiz sayılmasına ilişkin yasa son dakika da Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından geçersiz hale getirildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin çıkardığı yasa bir kurum tarafından yasaklar altına alınmıştır” dedi.

CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Kemal Demirkırkan 16 Nisan’da gerçekleştirilen referandumun ardından düzenlediği basın toplantısında seçim sonuçlarını değerlendirdi.

DEVLETE KARŞI MİLLETİN YARIŞINA TANIK OLDUK

CHP İl Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte parti binasında düzendiği basın toplantısında Yüksek Seçi Kurulu’nu eleştiren Demirkırkan, “CHP İl Başkanlığı olarak göreve geldiğimizden bu yana haftalık basın açıklamalarını yapıyoruz. Tabi bu açıklamanın yarı bir önemi var. Referandumdan sonraki döneme denk geldi. Ben öncelikle henüz kesinlenmemiş sonuçlarla ilgili görüşlerimizi paylaşmak istiyorum. Anayasanın 67. maddesinde seçimler ve halk oylamaları serbest, eşit, gizli, tek dereceli genel oy açık sayım ve döküm esaslarına göre yargı yönetim ve denetim altına yapılır demektedir. Şimdi ben tüm vatandaşlarımızın vicdanına ve sizlerin basın mensuplarının vicdanına seslenmek istiyorum. Halk oylamasının serbest ve eşit şartlarda yapılabildiğini iddia eden var mıdır? Bir gurup milletvekilinin Milliyetçi Hareket Partisi'ne muhalif olduğu söylenen milletvekillerinin basın toplantıları ve miting yapmalarına engel olundu. Bunun dışında tarafsız olduğu iddia edilen Cumhurbaşkanının Türkiye'nin her yerinde açılış adına altında mitinglerine şahit olduk. Basın toplantılarına engel olundu. Özetle devlete karşı milletin yarışına tanık olduk. Biz bu eşitsiz olan şartlar altında hayır gurubunun hayır vereceğini ifade eden gurubun sözcüsü olmak için çaba sarf ettik. Sayın Genel Başkanımız ve Cumhuriyet Halk Partisi hiçbir logo ve isim kullanmadan bu büyük gurubun önderliğini yapmaya çalıştık. Bunun sonucunda da gerçekten son güne kadar hayır oylarının önde olduğu düşüncesi bizde hakimdi. Ancak seçim günü ve sonrası yaşananlarla maalesef yüzde 51 yüzde 49 gibi küsüratları saymazsak bir sonuç ortaya çıktı” dedi.

İTİRAZLAR DEVAM EDİYOR

Sonucun kesinleşmesinin beklendiğini belirten Demirkırkan, “Kesinleştikten sonrada görüşlerimizi yeniden ifade edeceğiz. Çünkü Türkiye'nin her yerinde itirazlarımız henüz devam ediyor. Referandumda ilan edilen kesinleşmemiş sonuçları ve şuan yaşananlar ülkemiz için yeni yeni sorunlara gerginliklere ve derinleşen ayrışmalara işaret etmektedir. Referandum sürecinin son aşamasında oy verme ve sayım aşamasında dahil itirazlar ve kuşkular maalesef sonucu değiştirebilecek ciddiyettedir. Özellikle mühürsüz zarfların ve geçersiz sayılmasına ilişkin yasa son dakika da Yüksek Seçim Kurulu tarafından geçersiz hale gelmesiyle adeta Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin çıkardığı yasa bir kurum tarafından yasaklar altına alınmıştır. Yaşadığımız eşitsiz şartlara devletin tüm imkanlarına karşı verdiğimiz savaşı hep birlikte yaşadık. Sizlerde buna tanık oldunuz ben bu anlamda hayır verenlerin içinde yer alan ülkücülere, sosyal demokratlara, solculara, liberallere, mütedeyyin kesime, muhafazakarlara ve AKP'nin içinden hayır verdiğini düşündüğümüz vatandaşlarımıza öncelikle teşekkür etmeyi bir borç olarak biliyorum” diye konuştu.

AFYONKARAHİSAR’DA 11 SANDIK İÇİN İTİRAZDA BULUNDUK

“Seçim kanununun 98. maddesinde üzerinde İlçe Seçim Kurulu ve sandık kurulu mührü olmayan zarflar geçersiz sayılır denmektedir” diyen Demirkırkan, “Bu açık bir hükümdür bu hükme Yüksek Seçim Kurulu uymamıştır. Yüksek Seçim Kurulu'nun bununla ilgili uymadığı başka hükümlerde vardır. Ancak farkındamısınız duyduğunuz mu bilmiyorum ama bizim seçim yaparken iki tane sandık bölgemiz vardı. Birisi yurt içi sandık bölgesi, birisi yurt dışı sandık bölgesi yurt dışı seçim kurulunda 472 nolu sandıktan çıkan mühürsüz oylar AKP temsilcisi Muhammed Bilal Haliloğlu'nun itiraz dilekçisi üzerine geçersiz sayılmıştır. Aynı seçimden bahsediyoruz. Aynı seçimin içinde yurt dışı oylarla ilgili AKP'li bir temsilci bu oylar geçersiz sayılmalı diye dilekçe veriyor ve 472 nolu sandıkta geçersiz sayılıyor. Yüksek Seçim Kurulu 472 nolu sandıkta 1C, 2C, 1D ve 2D'de açılan zarfların dışında bazı zarfların arka yüzünde mühür olmaması sebebiyle oy zarfları açılmadan geçersiz sayıldı demektedir. Aynı işlem yurt içinde olduğu zaman tamam saymaya devam deniliyor. Bunun hukukla, adaletle bir alakası olamaz. Bunlar sonucu etkiler etkilemez bilemeyiz. Ancak devlet gerçek bir devlet seçimin tarafsız ve hiçbir şaibeye bulaşmadan götürülmesinden sorumludur. Devlete düşen görev budur. Biz bununla ilgili elimizde bulanan ıslak imzalarla ve kanıtlarla birlikte gerekli girişimleri yapıyoruz. Dün Genel Merkezimiz Yüksek Seçim Kurulu'na başvuruda bulundu. Afyonkarahisar özelinde Bolvadin İlçemizde tüm sandıkların yeniden sayılması yönünde bir itirazımız oldu. Ancak ilçe seçim kurulu Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim günü gönderdiği mesajı kale alarak bu dilekçeyi kabul etmedi. Yani görüşmeye dahi almadı. Dün Merkez ilçe Başkanımız Afyonkarahisar'da 11 sandık için itirazda bulundu. Diğer ilçelerimizde de bir iki küçük itirazımız var ama toplamda çok fazla değil” dedi.

İTİRAZLAR SONUÇLANINCAYA KADAR KİMSE KAZANDIM YADA KAYBETTİM DEMEMELİ

Demirkırkan konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Özellikle seçim günü doğu ve güneydoğuda yaşanan sıkıntılardan biraz bahsetmek istiyorum. Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre, 961 adet seçmen sandığında kullanılan oyların tamamında yüzde yüz evet çıkmıştır. Bunlar; Şanlıurfa'nın Akçakale, Viranşehir, Hilvan Muş'un Hasköy Yozgat, Çekerek ilçeleri Sakarya'nın Akyazı ilçesi bu sandıklardan yüzde yüz evet oyu çıkmıştır. Bu aslında dikkat edilmesi gereken bir husustur. Bu sandıkları geriye dönük incelediğiniz zaman önümüzde geçirdiğimiz Haziran ve Kasım seçimleri sonuçlarına baktığınız zaman bu sandıklarda hatırı sayılır oranda muhalefete ait MHP'ye CHP'ye ait oyların olduğu gözükmektedir. Bu oyların tamamı evet çıkan sandıklar 960 sandık incelendiğinde bunların yüzde 30'ununda katılımın yüzde yüz olduğu görülür. Yani o sandık bölgesindeki herkes genci, yaşlısı seçime katılmış. Yüzde 85 olan seçim oranı orda yüzde yüze çıkmış. Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde atılan imzaların hepsinin tek tip aynı elden çıktığı ispat edilmiştir. Ben şunu anlatmaya çalışıyorum. Devletin görevi seçimi hiçbir şaibe olmadan bittiğini göstermektir. Bunlar sandığın sonucunu etkiler yada etkilemez ama vatandaşların kafasındaki ne ufak bir kuşkuya yer bırakacaksa o zaman sıkıntıya sebep olabilir. Geçtiğimiz dönem Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı iki tane aday yarıştı küçük bir farkla Cumhurbaşkanı seçildi ancak hiç böyle iddialar ortaya atılmadı. Bu sefer gerek partilerden gerek vatandaşlardan gerek AGİT'ten temsilciler bu seçimde gerçekten sıkıntılar yaşadığını iddia etmektedir. Biz şuanda adeta ortadan ikiye bölünmüş bir karpuz gibi bir ülkenin vatandaşlarıyız. Şu anda iktidarımıza düşen vatandaşlarımıza düşen soğuk kanlı bir şekilde bu sonucu irdelemek kesin sonuçlar açıklanıncaya kadar itirazlar sonuçlanıncaya kadar da hiç kimsenin kazandım yada kaybettim cümlesi kullanmamasını biz salık veriyoruz. Çünkü içinde yaşadığımız süreç sonuçlarında hem sosyal hem ekonomik anlamda ülkemiz için sıkıntılar yaşatabilecek boyuttadır.”

DÜRÜST SAYILAN HER OYA SAYGI DUYARIZ

İtirazlar netleştikten sonra sandıktan çıkan her türlü sonuca saygı duyacaklarını ifade eden Demirkırkan, “Daha önceki basın toplantılarında da sıklıkla söyledim bu seçim başa baş gidiyor. Başa baş giden bir seçimde Anayasa'nın tüm toplumun kesimlerini kapsayıcı olması ihtimalinin bu seçimde olmayacağını fikrimi sizlerle hep paylaşmıştım. Bugünde yanı şeyi söylüyorum. Yüzde 51'le kabul edilen bir Anayasa'ya yüzde 49'la karşı çıkan bir gurup var demektir. Bu ülkemizi kapsayıcı bir durum ortaya çıkarmayacaktır. Tıpkı 1960 Anayasası'nın yüzde 68'lerle kabul edilmesi, 12 Eylül Anayasası'nın yüzde 95'le kabul edilmesine rağmen tepkilerin olması gibi şuanda içinde bulunduğumuz duruma da tepkiler olacaktır. Seçimlerden önce hep denildi ki PKK, Kürt oyları hayır olacak. O yüzden sizde evet vermelisiniz propagandası yapıldı. Doğu Anadolu Bölgesi'nde 14 ilde yüzde 57,85 evet çıkmış. Kimin evet kimin hayır dediğini vatandaşlarımız değerlendirmeli. Bu bölgede yüzde 45 hayır oyu çıkmış. Yine HDP'nin çok güçlü olduğu iddia edilen; Van, Muş Hakkari'de AKP'nin oylarını yüzde 10'dan fazla arttırdığı gözüküyor. Afyonkarahisar'la ilgili ise MHP'ye oy vermiş vatandaşlarımızın yaklaşık yüzde 25'inin evet oyu kullandığını düşünüyoruz. AKP'nin içinden de yüzde 5 yada 7 fire verildiğini tahmin ediyoruz. AKP'nin içinde de hayır oyları çıktığını görüyoruz. Hayır blogu olarak baktığımızda Haziran ve Kasım seçimlerine göre daha yüksek oy aldığımızı görüyoruz. İtirazlar netleştikten sonra her türlü sonuca saygı duyarız. Dürüstçe sayılan her oya saygımız vardır. Yaşadığımız süreçte sıkıntılar yaşadık seçim günü sıkıntılar yaşadık. Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi sayım anında sakıntılar yaşadık. Sayım yapıldığı anda müşahitler içeri alınmadı. Belirli bir süre sonra içeri alındı. Kanuna göre müşahitler sayım anında içeri alınmalı” dedi.

CHP’Lİ MÜŞAHİT TEHDİT EDİLDİ

CHP'nin Erkmen'de görev yapan sandık müşahidi İslam Karahan ise, "Erkmen Beldesi'nde oy kullanma saati başladıktan sonra belde halkı oy kullanmaya başladı. Açık oy kullananlar oldu. İtiraz ettim. Buna rağmen görevliler biz görmedik dedi. Bir kişi eşi ile birlikte geldi. Eşinin okuma yazması olmadığını söyledi. Eşi ile birlikte oy kullanmak istedi. Buna itiraz ettim ancak açık oy kullandı bu kişi. Buna itirazda bulununca 1226 nolu sandık başkanı Yüksek Seçim Kurulu'nu aradı. Yüksek Seçim Kurulu'nda böyle olmayacağını belirtti. Ancak oyu sandığa attığı için bu şahıs herhangi bir müdahalede bulunamadık. Daha sonra beni belde başkanı olduğunu iddia eden kişi beni tehdit etti ve jandarma ve polis bile burada bir olay çıkarsa seni kurtaramaz şeklinde konuştu” dedi.

Editör: Haber Merkezi