Doların artması enflasyonun artmasına neden olacak

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Kemal Demirkırkan, ekonomideki kötü gidişatın artarak devam ettiğini söyledi. Demirkırkan, “Son aylarda Türk Lirası’ndaki değer kaybı hızlandı. Türk Lirası’nın dolara karşı değer kaybetmesi enflasyonun da artmasına neden olacak” dedi.

CHP İl Başkanı Kemal Demirkırkan, son aylarda Türk Lirası’nın değer kaybının giderek attığını ifade etti. Doların değer kazanması Türk Lirası’nın değer kaybetmesinin vatandaşın hayat pahalılığı çekmesine neden olduğunun altını çizen Demirkırkan, “Türk ekonomisinde kötü gidişat artatak devam ediyor. Ödemeler dengesinde bozulma, beklentilerin üzerinde cari açık, bozulan finansman kalitesi, yatırımların azalması, borçlanmanın artıyor olması, belirsizliğin baş göstermesi ekonomideki kötü gidişatın en önemli göstergeleri.  Son aylarda Türk Lirası’ndaki değer kaybı hızlandı. 12 Ekim 2016 itibariyle dolar tarihi rekor kırarak 3,0974'e ulaştı. Ekim ayının ilk 12 gününde Türk Lirası dolar karşısında yüzde 10 üzerinde değer kaybetti. Yılbaşından bu yana dolardaki artışın yarısına yakını Ekim ayında gerçekleşti” dedi.
VATANDAŞ HAYAT PAHALILIĞI ÇEKİYOR
Demirkırkan açıklamasının devamında şöyle konuştu: “Ekonomi yönetimindeki zafiyete iç ve dış kaynaklı sorunların eklenmesi, ekonomi yönetiminin bunlara duyarsızlığı da eklenince malesef bu sonuç ortaya çıkıyor. Moody’s’den sonra bir başka uluslararası kredi kuruluşu Fitch’in de Türkiye için notunun olumsuz olacağı yönündeki beklentilerin artması ve sürekli olarak ekonomi yönetiminin 
yapısal reform sakızını çiğneyip hiçbir şey yapmaması ile Türk ekonomisinin geleceğine ilişkin karamsarlığı artırmaktadır. Doların değer kazanması Türk Lirası’nın değer kaybetmesi vatandaşımızın hayat pahalılığı çekmesine neden oluyor. Dolar bazında ithal edilen ürünlerin Türk Lirası olarak fiyatı artıyor."
VATANDAŞIN SORUNU BAŞKANLIK SİSTEMİ DEĞİL
Türk Lirası’nın dolara karşı değer kaybı sonucunda enflasyonun arttığına dikkat çeken Demirkırkan, “Türk Lirası’nın dolara karşı her yüzde 10’luk değer kaybı satın aldığımız mal ve hizmetlerin fiyatının yüzde 1,5 artmasına sebep oluyor. Bir başka deyişle doların artışı enflasyonun da artmadına neden olacak. Ayrıca Türk Lirası değer kaybettikçe şirketlerimiz zarar ediyor. Bu zarar iflasları ve işsizliği daha da arttıracaktır. Her 1 kuruşluk değer kaybı şirketlerimizin yaklaşık 1,8 milyar Türk Lirası zarar yazmasına yol açmaktadır. Bu yıl toplam 18 kuruş değer kaybeden Türk Lirası’niın bu kaybı şirketlerimizin 32 milyar Türk Lirası zarar etmesine yol açmıştır. Zaten 30 milyon kişinin devlet yardımlarıyla geçinebildiği bir ülkede ekonomi yönetiminin sorunların üzerini örtmek yerine bir an önce yapısal sorunlara çözüm bulunmasını, vatandaşlarımızın yaşadığı ekonomik sıkıntılara çare üretmesini bekliyoruz. Vatandaşlarımızın sorunu Başkanlık sistemi değil, geçim derdidir” dedi.
Editör: Haber Merkezi