Demirkırkan: "Başkanlık Sistemi, Saray'a benzemesin"

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Kemal Demirkırkan, gündeme gelen Başkanlık Sistemi tartışmaları ile ilgili açıklama yaptı. Demirkırkan, "Bu sistemin ne olup olmadığının iyi anlatılması gerekiyor. Vatandaş ve siyaset kurumu, neyin neden amaçlandığını bilerek hareket etmeli" dedi

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Kemal Demirkırkan, yeniden gündeme gelen Başkanlık Sistemi hakkında açıklamalarda bulundu. Demirkırkan, "Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 7 Haziran 2015'teki milletvekili genel seçimlerinden bu yana sık sık dile getirdiği Başkanlık Sistemi, yeniden tartışılır hâle geldi. Ülkenin Başkanlık Sistemi dayatması ile karşı karşıya kaldığı açıktır. Ancak Adalet ve Kalkınma Partisi, Başkanlık Sistemi'nde nasıl bir düzen kurulacağına ilişkin vatandaşı ve siyaset kurumunu bilgilendirmeli. Vatandaş ve siyaset kurumu da buna göre hareket etmeli. Hatırlatmak gerekirse, 2010'da Anayasa değişikliği referandumu yapılmıştı. Bugünün terör örgütü FETÖ, o zaman 'Mezardaki ölüler de evet desin' şeklinde bir yaklaşımla iktidar partisine destek vermişti. İktidar partisi mensuplarının gözü kapalı 'evet' oyu verdiği referandumun sonuçları gösterdi ki Cumhuriyet Halk Partisi, o gün hangi maddelere karşı çıktıysa, o maddeler tek tek uygulandı ve yargı FETÖ'ye teslim edildi. Cumhuriyet Halk Partisi şimdi de uyarıyor: Cumhuriyet'in altını oyacak bir işe girişmeyin" dedi. 
ÖNCE BAŞBAKANLIK BİNASIYDI
Başkanlık Sistemi'yle Beştepe'deki Saray arasında bir benzerlik hissedildiğini söyleyen Demirkırkan, "Ankara'da, Beştepe'de 2014 yılında yeni ve büyük inşaat yapılırken, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan idi. 'Beştepe'deki inşaat nedir' diye soranlara 'Başbakanlık binası Ankara'nın ortasında kaldı. İşlerin hızlanması ve güvenlik açısından Beştepe'ye taşınması uygun görüldü' cevabı veriliyordu. 2014'ün Ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldıktan sonra Sayın Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilince, bir baktık ki 'Başbakanlık Binası' denilen bina, Cumhurbaşkanlığı Sarayı oluvermiş. Başkanlık Sistemi de bu bina gibi, yalnızca Erdoğan için, Erdoğan'a göre ayarlanıyor. Halkın gerçek ihtiyacı Başkanlık Sistemi değil tam demokrasidir. Türkiye'nin rejim sorunu yok demokrasi sorunu var. Parlementer demokrasi bizim vazgeçilmezimizdir" ifadelerini kullandı. 
Editör: Haber Merkezi