DEMİRKIRAN: ANITKAYA BELDEMİZDE, İSHALLER ARTTI..
CHP Afyonkarahisar Merkez İlçe Başkanı Dr. M. Kemal Demirkırkan, Anıtkaya beldesinde ishal vakalarının arttığına dikkat çekti.
Dr.Demirkıran yaptığı yazılı basın açıklamasında:
“İlimiz Anıtkaya Beldesinde son 1 ay içerisinde artan ishal vakalarının amipli dizanteri adı verilen hastalık sonucu ortaya çıktığı, hastalığın son dönemde görülme sıklığının arttığı, adeta salgın niteliği kazandığı yolunda bilgiler tarafımıza ulaşmaktadır. Bizlere ulaşan bu bilgilere rağmen ilgililer tarafından bu konuda herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Sağlık taraması, halkın uyarılması ve bilinçlendirilmesi, suların ve çevre kirliliğine yol açan nedenlerin sağlıklı hale getirilmesi gibi geçici de olsa tedbirlerin alındığına dair hiçbir bilgi yoktur. Maalesef ilimize su sağlayan Akdeğirmen Barajına dışkı karıştığını ve bunun normal olduğunu itiraf eden belediye başkanımızın sözleri de henüz hafızamızdadır.
Nerede yaşarsa yaşasın vatandaşlarımızın sağlığına verdiğimiz değer bu olmamalıdır.
Güvenli olmayan suların kullanılması, toplum sağlığı için ciddi bir tehdit olabilir. Sağlıklı olmayan suyla 80’den fazla farklı hastalık etkeni buluşabilmektedir. Özellikle, küçük çocuklar, gebeler, yaşlılar ve bağışıklığı baskılayıcı tedavi görenler, bu infeksiyon hastalıklarına daha duyarlıdır. Bu suların içilmesi ve banyo, diş fırçalama gibi kişisel temizlik amacıyla kullanılması, bu sularla sebze ve meyvelerin yıkanması, tifo, amipli dizanteri, basilli dizanteri, kolera, barsak parazitozu, hepatit A, hepatit E gibi ülkemiz için de önemli olan infeksiyon hastalıklarının bulaşmasına neden olabilir. Bu hastalıklar, gerekli temizlik kurallarına uyulmaması halinde insandan insana da bulaşabilir.
Sağlıklı içme ve kullanma suyu kullanabilmek, sağlıklı bir çevrede yaşamak nerede yaşarsa yaşasın her insanın en doğal hakkıdır.Ilgilileri bu konuda duyarlı olmaya ve gerekli çalışmaları başlatmaya davet ediyorum.”dedi.
Editör: Haber Merkezi