"Cumhuriyet kadınları, Cumhuriyet'e sahip çıkacak"

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal 5 Aralık Kadın Hakları Günü'nü kutlayarak, "Cumhuriyet kadınları, Cumhuriyet'e sahip çıkacak" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, 2017 verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 49.8’ini kadınların oluşturduğunu, ancak gerek iş gücüne katılımda gerekse temsiliyet noktasında kadınların ne yazık ki istenen orana ulaşamadığını söyledi.

KADINLAR TOPLUMUN EŞİT BİREYLERİ

Kadınların seçme ve seçilme hakkıyla toplumun eşit bireyi hâline geldiğini hatırlatan Milletvekili Köksal, "Türkiye’de 8 ilde kadın muhtar yok. 40’ı aşkın şehirde kadın milletvekili yok. 2017 yılı verilerine göre Dünya Ekonomik Formu Kadın-Erkek Eşitliği raporuna göre Türkiye 144 ülke arasında 131. oldu. Bir önceki yıla göre bir basamak geriledi. Türkiye'de cinsiyet eşitliğinin en kötü olduğu alanlar ise siyaset ve kadın istihdamı olarak yer aldı. Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarının yönetimlerinde işinsanı kuruluşlarında, oda ve borsa yönetimlerinde kadın sayısı çok az, kadınlar bu kanallarda yer bulamayınca sadece siyasette olmasına çabalamak yetmiyor. Tabanda çalışan kadın çok olmasına rağmen, yönetici pozisyonundaki kadın sayı az." dedi.

MEBRURE GÖNENÇ'İ SAYGIYLA ANIYORUM

5 Aralık 1934'te çıkan ve kadınlara seçme-seçilme hakkı tanıyan kanunun Afyonkarahisar için de özel bir yerinin olduğunu kaydeden Köksal, “Türkiye’de kadınlara 1897’de ücretli 1913’de Devlet Memuru hakkı verilmesine rağmen esas sahip oldukları tüm hakları Cumhuriyete borçlular. Siyasette ilk Kadın Partisini 1923’te Kadınlar Halk Fırkası olarak kurmak isteyen Nezihe Muhittin olmuştur. Ancak partinin kuruluşuna kadınlara oy hakkı tanımayan 1909 tarihli seçim kanunu gereğince Valilikçe izin verilmemiş, böylece bu Parti girişimi dernekleşmeyle sonuçlanmıştır. Siyasette ve Sosyal hayatta kendine yeteri kadar yer bulamayan kadınlarımız Mustafa Kemal Atatürk gibi dünyaya mal olmuş bir lider sayesinde, siyasal ve sosyal haklarına kavuşabilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün vermiş olduğu hakları elimizden almak isteyenlere inat Halide Edip’lerin, Nene hatunların, Nakiye Elgün’lerin, Üsteğmen Fatma’ların, Kezban Efelerin, Domaniçli Habibelerin torunları olarak mücadelemiz devam edecek. Bu vesileyle 1935 yılında TBMM’ye seçilen ilk kadın vekillerden olan Afyonkarahisar Milletvekili Mebrure Gönenç başta olmak üzere ilk kadın Belediye Başkanı Müfide İlhan, ilk kadın Bakanımız Türkan Akyol’u ve tüm kadın milletvekillerimizi, Belediye Başkanlarımızı ve kadınların siyasi, sosyal ve iş hayatları için emek vermiş tüm kadınlarımızı saygı ve şükranla anıyorum." ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi