Cumhuriyet Bayramı’nın 98. Yılı Coşkuyla Kutlandı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 98. Yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi Cumhuriyetin kazanıldığı ve temellerinin sağlamlaştırıldığı Afyonkarahisar’da da törenle kutlandı. Zafer Meydanında yapılan törenlerde büyük bir coşku ve gurur vardı.

Kutlama programı kapsamında Vali Gökmen Çiçek, bayram tebriklerini makamında kabul etti.

Tebrikat Töreni’ne Milletvekilleri İbrahim Yurdunuseven, Mehmet Taytak, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Osman Alp, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve il protokolü katıldı.

Kutlamalar Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. Öncelikle Afyonkarahisar Belediyesi tarafından düzenlenen “Atatürk’ün Afyonkarahisar Ziyaretleri” adlı fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Valimiz Sayın Gökmen Çiçek ve protokol üyeleri kutlama programı öncesi sergiyi inceledi.

Ardından Vali Gökmen Çiçek, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp ve Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, vatandaşların ve bayrama katılan kuruluş temsilcilerinin bayramını kutladı.

Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve akabinde Afyon Lisesi Korosu ve Afyon Lisesi Müzik Öğretmeni Özge Çağlar yönetiminde, İstiklâl Marşı okundu.

Bu Topraklardaki Bin Yıllık Varlığımızın Teyidi

Vali Gökmen Çiçek, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Tüm vatandaşların bayramını kutlayarak konuşmasına başlayan Vali Gökmen Çiçek: “29 Ekim 1923’te ilan ettiğimiz bu topraklardaki bin yıllık varlığımızın yeni bir teyidi olan Cumhuriyetimiz bugün 98. yaşını kutluyor. Bu anlamlı günümüzde, tüm vatandaşlarımızın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı içtenlikle kutluyorum. Bayramınız kutlu olsun. Milletimizi aynı coşku ve duygu ile tek vücut olarak birleştiren, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk’ü ve O’nun silah arkadaşlarıyla, vatanının bölünmez bütünlüğü için mücadele ederken görevleri başında kaybettiğimiz tüm şehitlerimizi de rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.

Cumhuriyetin İlk Işıkları Afyonkarahisar’da Yakıldı

Cumhuriyetin temellerinin Afyonkarahisar’da atıldığını hatırlatan Vali Gökmen Çiçek: “Büyük fedakârlıklar neticesinde kurulmuş olan, 2200 yıllık devlet geleneğimizin son halkası güzel Cumhuriyetimiz milletimizin ortak eseridir. Bu eserin temelleri işte üzerinde durduğumuz bu topraklarda atılmış, 26 Ağustos 1922’de Kocatepe’de Cumhuriyet’in ilk ışıkları yakılmıştır. O gün yakılan o ışık bugün hala tüm ülkemizi aydınlatmaktadır. Cumhuriyet, bugün 82 milyon vatandaşı aynı çatı altında buluşturan, onların haklarını muhafaza eden, hür ve özgür kılan eşsiz bir hazinedir” diye konuştu.

Her Zamankinden Çok Daha Fazla Okumalı ve Daha Çok Üretmeliyiz

Gençlere de seslenen Vali Gökmen Çiçek: “98 yıl önce ecdadımızın bize emanet ettiği, toplumun her kesimini tüm renkleri ile kucaklayan Cumhuriyetimizi ileriye taşıma görevi bizlerin olduğu kadar sizlerin de omuzlarına yüklenmiştir. Bu noktada en büyük vazifeniz Cumhuriyet’i ve kazanımlarını korumak ve muhafaza etmektir. Bu, bizlerin Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına, Cumhuriyeti ilan eden millet iradesine olan vefa borcumuzdur. Bugün cumhuriyet ile inşa ettiğimiz bu ülke, içeriden ve dışarıdan tehdit edilmektedir. Bugün de ülkemizin bekası, huzuru ve güveni için Cumhuriyetimizi tehdit eden terör yuvaları bir bir imha edilmekte, terörle mücadelede adeta destan yazılmaktadır. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olan 2023 yılına çok kısa bir zaman kaldı. O gün dünyada daha fazla söz sahibi olan bir ülke olabilmemiz için her zamankinden çok daha fazla okumalı ve daha çok üretmeliyiz. Gazi Mustafa Kemal’i anlamak ve onun yolundan gitmenin yegâne yolu çok çalışmak, büyük düşünmek ve cesaretli olmaktır. Kurtuluş savaşında cepheye kağnıyla mermi taşıyan bu millet bugün insansız hava araçları, helikopterler, tanklar, fırtına obüsleri, gemiler, hatta keşif uydusu üretir hale geldi. İşte bu yüzden okuyacağız, hayal kuracağız ve üreteceğiz. Bütün bunları başardığımızda vatandaşlığı çok daha değerli, yaşanabilir, dünyada söz sahibi, çok daha çağdaş bir ülke haline geleceğimize inancım sonsuzdur” ifadelerini kullandı.

İlk Günkü Gurur ve Heyecanla Kutluyorum

Vali Gökmen Çiçek konuşmasının son bölümünde şunları söyledi: “Bu vesileyle; büyük bir emek, vicdan, akıl ve fedakârlık ortaya koyarak güzel Cumhuriyetimizi kuran ve bizlere emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere her rütbeden her kesimden bütün şehit ve gazilerimize Cenab-ı Hak’tan sonsuz rahmet diliyor, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98. yıl dönümünü ilk günkü gurur ve heyecanla kutluyorum.”

Halk Oyunları Coşkuyu Zirveye Çıkardı

Kutlama programında Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Kerem Aydemir “Akdeniz'e Doğru” adlı şiirini seslendirdi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Halk Oyunları Ekibinin gösterileri ise izleyenlerden büyük alkış aldı.

Kahramanlık Türküleri Beğeni topladı

Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Öğretmenleri Hüseyin Can Asoğlu, Hüseyin Volkan Söker ve Gülşah Tazegül yönetiminde, Güzel Sanatlar Lisesi Öğrenci Korosu “Kahramanlık Türkülerini” seslendirdi. Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Aylin Yılmaz’da “Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor” adlı şiiri okudu.

Mehter Takımı Renk Kattı

Afyonkarahisar Belediyesi Mehteran takımı da gösterileri ilgiyle izlenirken Cumhuriyet ve Milli Egemenlik konulu kompozisyon, şiir ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilerde bu anlamlı günde ödüllerini aldı.

Resim, Şiir ve Kompozisyon Dalında Öğrencilere Ödülleri Verildi

Resim yarışmasında Ali Çetinkaya İlkokulu öğrencilerinden Bengisu Atılgan, Çıkrık İlkokulu öğrencilerinden Sümeyye Özen, Cumhuriyet İlkokulu öğrencilerinden Berat Yıldırım ödül aldı. Şiir yarışmasında “Susmayan Dillerin Çığlığı” adlı şiiri ile Kocatepe Ortaokulu öğrencilerinden Bedirhan Pırnal, “Cumhuriyet ve Milli Mücadele” adlı şiiri ile Şehit Sami Çifci İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinden Abdullah Bulut, “29 Ekim” adlı şiiri ile Özel Nar Tanesi Ortaokulu öğrencilerinden Zeynep Eda Uğurlu ödül aldı. Kompozisyon yarışmasında; “Emanet” adlı kompozisyonu ile TOKİ Sosyal Bilimler öğrencilerinden Gamze Kandemir, “Cumhuriyet ve Özgürlük” adlı kompozisyonu ile Afyon Lisesi öğrencilerinden Berra Yüzügüldük, “Ecdadın İzinde” adlı kompozisyonu ile Osmangazi Anadolu Lisesi öğrencilerinden İbrahim Ziyanak ödül aldı.

Afyonkarahisar Özel Rahmiye Sare Palalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bando Takımı eşliğinde yapılan tören geçişinin ardından kutlama programı sona erdi.

Kutlama programına Vali Gökmen Çiçek, Milletvekilleri İbrahim Yurdunuseven, Burcu Köksal, Mehmet Taytak, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Osman Alp, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkan ve 2. ACM Başkanı Fatih Serdar Köken, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Vali Yardımcıları, kurum müdürleri, askeri erkan, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Haber Merkezi