Çocuklarımız yeterince sağlıklı besleniyor mu?

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Uzman Diyetisyeni Merve İnce Palamutoğlu, okulların açılmasıyla birlikte daha fazla enerji tüketen çocukların beslenmelerine dikkat çekti.

İnce Palamutoğlu, erken yaşta, erken saatlerde yola çıkan çocukların pek çoğunun kahvaltı yapmadan okula gittiklerini belirterek, ''Okul çağı, yetişkinlikte sağlıklı olabilmenin temellerinin atıldığı önemli bir dönemdir. Okul çağı çocuklarına aileleri ve öğretmenleri tarafından sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması önemlidir. Bu nedenle de gerek evlerimizde gerekse günün büyük bir bölümünü geçirdikleri okullarındaki beslenme şekilleri ile yakından ilgilenilmelidir'' dedi.

Son yıllarda, çocukların yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak obezitenin ve sağlık sorunlarının arttığına dikkat çeken İnce Palamutoğlu, şöyle devam etti:

''Her şeyden önce çocuklarımıza mutlaka kahvaltılarını yaptırmaya gayret edelim. Kahvaltı öğünü, günün en önemli öğünüdür. Okul çağı çocuklarının asla okula kahvaltı yapmadan gitmemeleri ve kahvaltıyı alışkanlık haline getirmelerine özen gösterilmelidir. Ancak günümüzde öğrencilerin pek çoğu evde beslenmek yerine okulda veya dışarıda satışı yapılan yiyeceklerle öğünlerini geçiştirmeyi tercih ediyorlar. Bunun bilinciyle Sağlık Bakanlığının da önerileri ile okul kantinlerinde bazı tedbirler alınmaya başladı. Özellikle şeker, yağ ve tuz içeriği fazla olan besinlerin kantinlerde satışlarının durdurulmasına yönelik çalışmalar yapılıyor.''


Gelişim çağındaki çocuklarda obezitenin, beslenme tarzı, öğün sayısı, günlük aktivite gibi durumlarda etkili olduğunu ifade eden Diyetisyen Merve İnce Palamutoğlu, eğitim kurumlarının kantinleri ve yemekhanelerde sunulan besinlerin içeriklerinin de önemine işaret etti. Palamutoğlu, çocukların kantinden alacakları sağlıksız gıdalar yerine, çantalarında taze veya kuru meyveler, ceviz, badem veya fındık, süt veya evde sağlıklı hazırlanmış hafif atıştırmalık sandviçlerin eksik olmaması gerektiğini bildirdi. Palamutoğlu, şunları kaydetti:

''Gün içerisinde süt-yoğurt, et-yumurta-peynir, sebze, meyve ve tahıl gibi yiyecekleri yeterli bir miktarda dengeli bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir. Okullar, öğrencilerin sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite davranışlarını benimsemede ve bunları yaşam şekli haline getirmelerini sağlamada yardım etmelidir. Veliler çocukların ev dışında ne yediklerini takip etmeye çalışmalılar, okul kantinlerinde ayran, süt, yoğurt, meyve ve taze sıkılmış meyve suyu satılmasını talep etmeliler. Eğer çocuklar öğle yemeğini okulda yiyorlarsa haftalık veya aylık menü planlamalarını mutlaka incelemeliler. Sağlıklı bir nesil sağlıklı çocuklardan oluşur. Bu nedenle ebeveyn olarak, özellikle beslenme alışkanlıklarımızla çocuklarımıza örnek olmalı ve bu beslenme şeklini yaşam tarzı haline getirmeliyiz.''
Editör: Haber Merkezi