ÇOBAN: İLKLERİN BELEDİYESİ OLDUK
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Karahisar TV'nin canlı yayın konuğu oldu. Karahisar Medya Genel Yayın Yönetmeni Murat Emre'nin hazırlayıp sunduğu "Yerel Gündem" programına konuk olan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Lider Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ahmet Sarlık, Hisar Gazetesi Haber Müdürü Satılmış Akkaş ve Anahaber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mejnun Sancak'ın sorularını yanıtladı.
4 yıllık belediye çalışmaları boyunca ilklere imza attıklarını söyleyen Başkan Çoban, bütün hizmetlerin maliyetlerini, tamamlanma sürelerini ve beraberinde getirdiği değişiklikleri anlatarak, ilimizin gelişme sürecini değerlendirdi. Birçok alanda ilklere imza atan Başkan Çoban, belediyecilik anlayışının ne denli yenilikçi ve değişime açık olduğunu verdiği bazı örneklerle destekledi. Çoban; görev süresi içerisinde gerçekleştirdiği bir çok projeyi, göreve gelmeden önce hayal ettiğini belirterek henüz Belediye Başkan adayı iken halkın karşısına çıkıp, seçildiği taktirde hepsini yerine getireceğine söz verdiğini ve bu hizmetlerin nereye ve hangi kaynakla yapılacağını çizimlerle birlikte halkımıza anlattığını ifade etti.
OSB'de sanayiciden alınan aidatların personel giderine bile yetmediğini belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, OSB içinde faaliyette bulunan sanayicilerin OSB yönetimine destek olması gerektiğini söyledi Yaklaşık 3 saat süren programda Uşak Organize Sanayi Bölgesi ve Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesinin kıyaslanmasına anlam veremediğini belirten Başkan Çoban, Afyon OSb içinde yer alan sanayicilerin OSB yönetimine katkı sunmadığından şikayetçi oldu. Afyonkarahisar Belediyesi olarak Organize Sanayi Bölgesine destek verdiklerini belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban son iki yılda 400 bin TL değerinde 4 bin ton asfaltın organize sanayi bölgesinde yol yapımında kullanıldığını söyledi. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay'la sık sık bir araya geldiklerini belirten Başkan Çoban, "OSB'nin yol çalışmalarında hem OSB hem de belediye olarak katkı sunduk. Ancak OSB içinde arsası ya da fabrikası olanlarda yönetime destek vermesi gerekiyor" dedi. Uşak Organize Sanayi Bölgesini de ziyaret ettiklerini belirten Başkan Çoban, "Uşak OSB'yi ziyaret ettiğimizde yollarının, kaldırımlarının, yeşil alanlarının tamamen bitirildiğini gördük. Nasıl başardıklarını sorduğumuzda bize firma başına 20 bin Euro para aldıklarını belirttiler. Ayrıca sondaj suyundan para alıyorlar. Arıtma Tesisini bile Uşak OSB kendi yapmış. Eğer Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesinin o seviyeye gelmesini istiyorsak, sanayicilerimizin OSB yönetimine katkı sunmaları gerekiyor. Afyon basınında Uşak OSB'ye giderek oradaki sanayicilerin nasıl yönetime destek verdiğini görmelerini isterim. İsterseniz size araç bile ayarlayabilirim. Yeter ki Afyon OSB'deki sanayicilerimiz bilinçlensin" dedi.Afyon Organize Sanayi Bölgesinde faaliyette bulunan sanayicilerin aidat paralarına bile itiraz ettiklerine dikkat çeken Çoban, "OSB'de yıllık aidat toplamı 1 milyon 20 bin TL iken personel gideri 1 milyon 80 bin TL'dir. OSB yönetimi aldığı parayı zaten personel maaşı olarak veriyor hatta yetmiyor bile. Bu şekilde nasıl kaldırım, yol, asfalt yeşillendirme çalışması yapsınlar ki. Sanayicimiz taşın altına elini koyarak eğer Uşak OSB gibi bir yer istiyorlarsa ellerini ceplerine atmaları gerekiyor" dedi.
Afyonkarahisar Belediyesi'nin de Organize Sanayi Bölgesi içinde 3 fabrikasının olduğuna dikkat çeken Başkan Çoban, "Bizde Organize Sanayi Bölgemizin bir ferdiyiz. Biz üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Zaten belediye olarak ta katkı sunmaya devam ediyoruz. Sanayicilerimiz ve arsa sahipleri de bir araya gelerek Uşak OSB'yi görsün. Hatta ben basınımızı alarak ziyarete götürmeye hazırım. Basanımızın OSB içinde faaliyette bulunan sanayicilerimizi yönlendirmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
'KENT ORMANINA 4 MİLYON TL HARCADIK'
Çoban, "En Büyük Rüyam" dediği Zafer (Kent) Ormanı projesini tamamladıklarını, bu hizmet için 4 Milyon TL harcandığını, 4 Milyon TL'nin 2 Milyon TL'sinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından karşılandığını belirtti. Bununla birlikte, 650.000 m2 alana yapılan ve 10 milyon TL'ye mal olan 26 Ağustos tabiat parkı, Akarçay taşkın koruma tesisi, 25 Milyon TL'ye mal olan ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 19 Milyon TL nakit destek verilen, sadece Afyonkarahisar Merkezinin değil merkeze bağlı kasaba ve köylerinin de atık sularının arıtılacağı ileri teknoloji Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi yapılıp bitirildiğini ve hizmete açıldığını belirtti.
'MÜZE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR'
Geçici Hayvan Barınağı, Spor Kompleksi ve Müze İnşaatı projelerinden de bahseden Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Hayvan Barınağı için 1 Milyon TL, devam eden Spor Kompleksinin ilk etabı için 55 Milyon TL harcandığını ve bu yıl içerisinde tamamlanacak olan müze inşaatı için 25 Milyon TL civarında para harcanacağını belirtti.
'İHTİYAÇ SAHİPLERİNİ EV SAHİBİ YAPTIK'
7'den 70'e genç yaşlı demeden, vatandaşlar arasında hiçbir farklılık gözetmeksizin herkese hizmet götürdüklerini ifade eden başkan Çoban, ihtiyaç sahibi ailelere yaptıkları yardımların yanı sıra dar gelirli ailelerin de ev sahibi olmalarını amaçlayan projelerle vatandaşların çok düşük taksitlerle ev sahibi olma şansına sahip olduklarını ifade etti. Başkan Çoban bu kapsamda 10 Milyon TL harcanarak gerçekleştirilen proje ile, 240 ailenin ev sahibi olma hayallerini gerçeğe dönüştüğünü sözlerine ekledi.
'AFJET ABONESİ 4 BİNDEN 13 BİNE ÇIKTI'
Akarçay rekreasyon projesi için Belediye'nin bu güne kadar 12 Milyon TL harcadığını ifade eden Başkan Çoban, Akarçay'ın vatandaşların sosyal yaşamına büyük katkı sağlayacağından bahsetti. Gerçekleştirilen altyapı çalışmalarından da bahseden Çoban, 60 Milyon TL'lik yatırım yapan Afjet'in abone sayısının 4 binden 13 bine çıktığını söyledi. Ayrıca halk sağlığını tehdit eden bazı unsurların olduğu 40'a yakın mahallenin alt ve üst yapısının tamamen yenilendiğini belirterek, mahallelere Erdal Akar Parkı gibi büyük küçük birçok park yapıldığını dile getirdi.
'ARAÇLARA 11 MİLYON TL HARCADIK'
Başkan Çoban, ilimizin gelişimi için kullanılan araçlardan da bahsederek, satın alınan yaklaşık 95 araç gereç ve iş makinesi için 11 Milyon TL harcadıklarını ifade etti. İlimizde yaşanan park sorunlarına da değinen Çoban, 440 araç kapasiteli ilimizin en büyük otoparkının da Ambaryolu'na yapıldığından söz etti. Başkan Çoban, Belediye'nin gerçekleştirdiği ilklerden de bahsetti. Örneğin Türkiye'ye örnek olan asfalt şantiyesi ve kırıcı tesisi için 4 Milyon 650 Bin TL harcanmış ve bu tesislerde üretilen asfalt için Türkiye'de ilk kez bir Belediye'ye TSE Belgesi verilmiş diyerek Taş medresenin restorasyon çalışmalarına da değindi. Belediye tarafından bir çok Bilgi evinin de hizmete açıldığını kaydeden Başkan Çoban, vatandaşların, bilgi evlerinden bir çok konuda faydalandığını belirtti.
   İŞTE İLKLER....
 
          Belediye çalışmaları kapsamında yapılan ilklerden örnekler veren Başkan Çoban, gerçekleştirilen ilkleri şöyle sıraladı;
 
 * Amatör spor kulüplerine malzeme yardımı yapılmıştır,
 
* 235 Engelliye akülü araç dağıtılarak bu alanda Türkiye rekoru kırılmıştır,
 
* İller arasında ilk kez çöpten elektrik üretilmiştir,
 
* Meslek kursları düzenlenmiştir,
 
* Her yıl 333 başarılı ve alt gelir grubuna mensup çocuklara bisiklet dağıtılmıştır,
* Hobi bahçeleri yapılarak emeklilere tahsil edilmiştir,
* Muhtarlarımıza Bilgisayar ve yazıcı dağıtımı yapılmış, muhtarlık hizmet binaları yapılmaya başlanmış, ayrıca mahallelere özgün mimarisi ile dikkat çeken mahalle fırınları yapılmaya başlanmıştır,
* Şehrimizdeki eski duraklar kaldırılarak 150'ye yakın yeni ve modern duraklar konulmuştur. İlaveleri devam etmektedir. Tüm bilbordlar ve raket bordlar yenilenmiş ve modern bir şehre yakışır hale getirilmiştir.
'YATIRIMDA REKOR KIRDIK'
 "2009 öncesi yıllarda ortalama 10 Milyon TL yatırım yapamayan belediyeden bugün yılda 60 Milyon TL yatırım yapabilen bir belediye haline gelinmiştir" diyen Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, toplam 3 Milyon TL para harcanarak bir beton parke fabrikası ve bir de doğaltaş fabrikasının hizmete açıldığını belirtti.
'ALT YAPIDA SEFERBERLİK BAŞLATTIK'
       2009 yılından itibaren mahallelerin alt yapısı için önemli çalışmalar sarf ettiklerini belirten Başkan Çoban, 2013 yılı içinde de Kale etrafındaki 18 mahallenin alt yapısını bitireceklerini söyledi. Çoban, "Altyapı yatırımları belediyeler bakımından, belediye başkanları bakımından, hem görünmeyen hem de şikâyetlere yol açan, masrafı oldukça yüksek yatırımlardır. Şimdi siz belediye başkanısınız yerin altına trilyonlar para harcarsınız ama bu iş gözükmez. Bir mahalleye bir trilyon para harcayın altyapıyı yenileyin. Kimse bilmez bunu? Ama oraya bir tane park yapın, çocuk oyun gurubu, spor aleti koyun biraz yeşillendirin başkan mahallemize park yaptı derler. Bu park elli ile yüz milyar liraya mal olur. Şimdi tabi bizde belediye başkanı olarak akılsız değiliz, fikirsiz değiliz. Allah bize bir zekâ vermiş bizde o çerçevede iyi kötü aklımızla zekâmızla bir şeyler yapabiliriz. Şimdi bizlerde altyapıya ne gerek var çok güzel bir sıcak asfalt, beton parke, yol yapımı ve kaldırım yapalım, her yere park bahçe yapalım, güzel her tarafa makyaj yapalım diyebiliriz. Ancak bu Afyon'a bir ihanet olur" dedi.
'OSMANLI'DAN KALMA KANALİZASYONLARIMIZ VARDI'
             Alt yapı çalışmalarına başladıkları bazı mahallelerin kanalizasyon çalışmalarının 1800'lü yıllarda yapıldığına dikkat çeken Başkan Çoban, "Bugün Afyonkarahisar'da göreve başladığımız tarih itibarıyla yüzde yetmişinden fazlasında asbest ve pik boru vardı. Bizler şu anda yarıya geldik. Daha yapacağımız yüzde elli var. Özellikle kale çevresinde bulunan mahallelerimize 1950'lerden beri gidilmemiş.   Yıl 2013; burada kanalizasyon yok! Osmanlıdan kalma yontma taş kanalları var. Nasıl olmuş? Osmanlı ecdadımız doğadan bir taş bulmuş koymuş, bir taş daha bulmuş yan tarafa koymuş, bir taş daha bulmuş onu da üzerine koymuş al sana bir kanalizasyon. Tabi pis sular istediği yere gidiyor ve inanılmaz bir pis koku oluşuyor. Taşpınar mahalle muhtarı sizlere de gösterdi. Kanalizasyon ile içme suyu yan yana gidiyor. En tehlikelisi de bu tabiki" şeklinde konuştu.
 
'50 YIL SONRA BİZ GİRDİK'
        Birçok mahalleye yıllarca girilmediğine dikkat çeken Başkan Çoban, "Eski Afyonkarahisar'da sokaklara makine girmiyor ve zemin taş. Müteahhitler işe girmek istemiyorlar. İşçi bulmakta da sıkıntı yaşanıyordu. Biz böylesine bir zorluğu hedef aldık. Ben bunu niye yapıyorum. Olucak mahallesinde, Çavuşbaş'ta iki sene önce biz altyapıyı yaparken oraya gittiğim zaman mahallenin yaşlılarıyla sohbet ettim. Dediler ki; 'Sayın başkanım elli sene önce Hüseyin Tiryakioğlu başkanımız zamanında buraya belediye gelmişti bir de siz geliyorsunuz" dediler. Demek ki; hizmet yapan insan aradan elli yıl geçse bile unutulmuyor. Ben biliyorum ki bugün buradaki on sekiz mahallemizin tamamında aradan elli yılda geçse o mahallenin insanları Burhanettin Çoban zamanında bizim mahallemizin altyapısı ve üstyapısı yenilenmişti diyecekler. Halk bunu unutmuyor. Yaptığımız yatırımın bedeli beş milyon TL ve bu hiç gözükmeyecek bir yatırım. Ama biz fakiri de, zengini de, orta hâllisi de hepsi bizim vatandaşımız. Biz diyoruz ki şehircilik neyi gerektiriyorsa, sağlık sıhhat neyi gerektiriyorsa onu yapmayı kendimize görev bildik. Nasıl bugüne kadar kırk elli mahalleyi bitirmişsek inşallah bu senede on sekiz mahallemizi bitireceğiz" dedi.
Editör: Haber Merkezi