ÇOBAN, İDDİALARA CEVAP VERDİ
KAMUOYUNA DUYURU
CUMHURİYET GAZETESİ YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ'NE
                                                                                         İSTANBUL
25/03/2013 Tarihli Gazetenizin 6.sayfasında ilimiz ve belediyemiz uygulamaları ile ilgili bir takım bilgi ve yorumlara yer verilmiştir.
Öncelikli olarak kulaktan dolma,masa başı haberlere itibar etmeyip ,bir muhabirinizi ilimize gönderip yerinde araştırma yapmasını sağlamanızdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum.
Haber ve yorumlarınızla ilgili aşağıdaki düzeltmeleri yapmak ve bazı bilgileri de sizle paylaşmak istiyorum.
 1-) Afyonkarahisar merkezimizde toplu taşıma hizmetleri belediyemiz kontrolünde olmak üzere 363 minibüs ve 100 civarında Belediye Halk otobüsü ile yapılmaktadır.Hem minibüsler ve hem de Belediye halk Otobüsleri herkesi taşımaktadır.Bazı gazetelerin ve internet haber sitelerinin "Toplu taşıma Hizmetlerinde Haremlik,Selamlık Uygulaması" şeklinde yapmış oldukları haber ve yorumlar tamamen gerçek dışıdır.
   2-)2007 yılında pazar yerinin uzak bir yere taşınması nedeniyle zamanın Belediye Başkanınca halkı çarşamba ve cumartesi günleri sadece ana arterlerden olmak üzere ücretsiz olarak yeni pazar yerine götürmek amacıyla üç otobüsümüz servis amaçlı olarak bu hizmete tahsis edilmiştir.Servisin ücretsiz olması nedeniyle halkımız bu otobüslere tıka-basa binerek fazlasıyla rağbet etmiştir.Otobüs sayısının da az olması nedeniyle bu sıkışıklık hiçbir zaman giderilememiştir. Bazı art niyetli kişiler bu sıkışıklığı hırsızlık amacıyla kullanmış ve yine maalesef sıkça bazı erkekler sırf kadınlarımıza taciz amacıyla otobüslere binmeye başlamışlardır. Polisimizin ve Zabıtamızın defalarca yaptığı kontrollerde bazı kişilerin sırf kadınları taciz amacıyla otobüse binerek pazara gittiği , pazara ulaşınca inerek pazara gitmeden sırada bekleyen otobüse tekrar binerek tacize devam ettiği bizzat tespit edilmiştir. Bunun üzerine ücretsiz servis hizmeti kaldırılmış ancak halktan gelen tepki üzerine sadece kadınlara olmak üzere 3 otobüsümüz tekrar servis hizmeti vermeye başlamıştır.
Afyonkarahisar da halkımızın %90 ından fazlası diğer toplu taşıma araçlarıyla pazar yerine gitmektedir. Dolayısıyla toplu taşımanın haremlik - selamlık şeklinde yapıldığı haberleri gerçeği yansıtmamaktadır . Tekraren gazetenizin yerinde bu konuyu araştırması ve buna göre haber yapması noktasında ki hassasiyetiniz için şükranlarımı sunuyorum.
3-) Yine ilimizde içki içmenin yasaklandığına dair haberlerde doğru değildir. Yasaklanan "İçki İçmek" değil , " Piknik alanlarında, parklarda, ana yollarda, vs." yerlerde içki içmektir. Bu yasak Türkiye'de her partiden Belediye Başkanının seçildiği il ve ilçelerde olduğu gibi birçok ülkede de mevcuttur. Örneğin geçen yıl New York ta Central Park bu yasağın nedenli sert uygulandığına bizzat şahit oldum. Bırakınız içki içmeyi, içki şişelerinin , ya da kutularının teşhir edilmesinin bile engellendiğini gördüm.
 Yine ifade etmek isterim ki bu tür uygulamalar sadece hiç içki içmeyenleri değil, gündelik hayatında içki tüketebilen vatandaşlarımızın bile takdirini kazanmıştır. Herkes topluma açık meydanlarda, parklarda vs. bu tür bir yasağın devamından yanadır.
 
 4-) Yine gazetenizdeki " Kent Merkezinde içkili lokantalar bir bir kapanmış, sadece bir otelde ve bir lokanta da içki var " şeklindeki haberde doğru değildir. İlimiz merkezinde sadece bir birahane bir takım işlenen suçlar nedeniyle , kirasının da ödenememesi sebebiyle kapanmıştır. Bunun dışındaki birahaneler faaliyetine devam ettiği gibi son 10 yıl içersinde içki satışı yapan bayilerin sayısında da çok ciddi artış olmuştur. İçki satan dükkanlar hiç bir engelle karşılaşmadan ruhsatlarını alabilmektedir. İşyeri yasal mevzuata uygun olup ta ben satış ruhsatı alamadım diyen bir Allah'ın kulu yoktur.
Daha yeni Belediyemizce satışı yapılan şehir merkezindeki bir iş yerine Turizm Bakanlığımız tarafından " İçkili Restaurant " ruhsatı verilmiştir. Ayrıca şehir merkezinde ticaret odası lokali başta olmak üzere 5 adet içkili Restaurant bulunmaktadır. 5 Yıldız ve altında yıldıza sahip en az 6 otelimizde de isteyenlere içki servisi yapılmaktadır. Otellerimizden bir tanesi açılışından bu yana içki servisi yapmamış , sadece bir tanesinin içki servisi 2012 yılında kaldırılmıştır. Bu karar tamamen otel sahiplerinin kendi kararlarıdır. Herhalde sizlerinde bu karara saygı duyması gerekir . Bizler de her türlü hizmeti veren müessese sahiplerinin her türlü kararlarına demokratik olarak saygı duyuyoruz. Şunu da belirtmek isterim ki 2012 yılı içersinde yine ana yol üzerinde şehir merkezine 5 km. mesafe de 2 adet yeni içkili restaurant açılmıştır. Vatandaşlarımız da hiç bir engelle karşılaşmadan isterlerse bu tür yerlere rahatlıkla gidebilmektedir. Keşke muhabiriniz " Türey KÖSE " bu işyerlerine de gidip ne zaman açıldıklarını ve herhangi bir engelle karşılaşıp karşılaşmadıklarını sorabilse idi.
Açıklamamın gazeteniz de "Doğru habercilik " , "Cevap Hakkı" ilkeleri doğrultusunda yayınlanacağına eminim.
Bu vesileyle selam ve saygılarımı sunuyorum.
Burhanettin ÇOBAN
Afyonkarahisar Belediye Başkanı
 
 
Editör: Haber Merkezi