Çin heyeti 4 ilde ve 200'den fazla firma ile görüştü

Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer'in davetlisi olarak tıbbi ve aromatik bitki alımı yapmak için Türkiye’ye gelen Çinli heyet 4 günlük çalışma programı kapsamında Ankara, Afyonkarahisar, Isparta ve İzmir'de 200'den fazla firma ile ikili iş görüşmesinde bulundu.

Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer'in davetlisi olarak tıbbi ve aromatik bitki alımı yapmak için Türkiye’ye gelen Çinli heyeti ilk olarak Ankara'da TBMM'ye çalışma ziyaretinde bulundu. Heyet Ankara'daki temaslarının ardından Afyonkarahiar'da ATSO ile Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İşbirliği Toplantısına katıldı. 4 günlük yoğun çalışma programının 3'üncü durağı ise Isparta oldu. Isparta'da Gül Birlik Fabrikası, gül ve lavanta bahçelerinde incelemelerde bulunan Çin heyeti burada gerçekleştirilen ikili iş görüşmelerinden ardından temaslarına İzmir'de devam etti.

ORTAK ÇALIŞMA YAPILACAK

İzmir'de ilk olarak Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda çeşitli temaslarda bulunan Çin heyeti 50'nin üzerinde B2B görüşmesinde bulundu. Ege Bölgesi’nden de başta İzmir'li iş insanları olmak üzere Denizli, Manisa ve Isparta ilinden çok sayıda firmanın katıldığı görüşmeler sonucunda tıbbi ve aromatik bitkiler ile uçucu yağlarla ilgili Ege Bölgesi Sanayi Odası ile Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği'nin ortak çalışma yapması noktasında karar alındı.

PROTOKOL İMZALANDI

Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer Türkiye ile Çin arasında tıbbi aromatik bitkiler konusunda ciddi bir ticaretin bulunduğunu belirterek, "4 günlük çalışma programımızın sonunda Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği ile Çin Gıda ve Hayvancılık İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Odası ile protokol imzaladık. Protokol kapsamında; Türkiye'de üretilen tıbbi ve aromatik bitkiler ile uçucu yağların ihracatı noktasında firmaların ellerindeki envanterler toplanacak. Ürün özellikleri Çin'e gönderilecek. Çin Sanayi Odası ise bunları kendi üyeleri kanalıyla Türkiye'den ihraç edecek. Protokol kapsamında Türkiye ve Çin'de konuyla ilgili düzenlenecek panel, fuar ve organizasyonlarda paydaşlar birbirlerine bilgi verecek ve etkinliklere ortak katılımlar sağlanacak." dedi.

ÖN SÖZLEŞMELİ ÜRETİM VE TİCARET YAPILACAK

Hem Türkiye'de hem Çin'de söz konusu ürenler için büyük depolar kurulacağını kaydeden Beşer, ürünlerin muhafaza edileceği büyük depoların kurularak ön sözleşmeli üretim ve ticaret yapılacağını sözlerine ekledi. 4 gün boyunca Ankara, Afyonkarahisar, Isparta ve İzmir'de çeşitli temaslarla ve ikili iş görüşmelerinde bulunan Çin heyeti ziyaretlerini tamamlayarak Türkiye'den ayrıldılar.

Editör: Haber Merkezi