Çin Büyükelçisi Mermer İhracatının Gelişmesi Adına Afyonkarahisar’a Geldi

Çin ile mermer ihracatının daha da gelişmesi ve ihracatta ürün çeşitliliğinin arttırılması adına Vali Vekili Dr. Mehmet Boztepe, Çin Büyükleçisi Deng Li ve Çin Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Liu Yuhua’nın katılımıyla basın toplantısı düzenlendi. Büyükelçi ve Müsteşar mermer ocakları ve fabrikalarını ziyaret ederek bilgiler alacak.

Bu kapsamda düzenlenen basın toplantısına Vali Vekili Dr. Mehmet Boztepe, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Çin Büyükleçisi Deng Li ve Çin Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Liu Yuhua, Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer, iş adamları ve basın mensupları katıldı.

Türkiye Çin Arasındaki İlişkilerde Çok Hızlı Bir İlerleme Var

Toplantıda ilk olarak Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer konuştu. Beşer: “2011 yılından bugüne Çin Halk Büyükelçiliği ile yürüttüğümüz birçok çalışma vardı. Bunlardan en önemlisi Afyon kirazının Çin’e ihracatıydı. Bu sene ilk defa Afyon kirazını Çin’e ihraç ettik. Toplamda Türkiye’den 1000 ton kirazı Çin’e ihraç edilmiş oldu. Bizler tüm bu süreçte Çin Büyükelçisi ve ticaret Müsteşarından büyük destek gördük. Türkiye Çin arasındaki ilişkilerde çok hızlı bir ilerleme var. Aynı zamanda pek çok birikmiş konu çözüm aşamasına geldi. Özellikle tarım ürünlerinde nar, turunçgiller, antep fıstığı ve kanatlı hayvan gibi ürünlerin doğrudan satışında imzalar atıldı veya imzalanma aşamasındadır.” dedi.

Mermer Ticaretine Destek Verecek

Çinli heyetin mermer ocakları ve fabrikalarını gezeceğini söyleyen Beşer: “Çin’e en önemli ihracat ürünlerinden birisi de Mermerdir. Afyonkarahisar’ın en büyük pazarı da Çin’dir. En büyük ihracat rakamlarımızda Çin’e yapılan ticaret. Geçtiğimiz ay Çin’den 50 kişilik bir heyet Afyonkarahisar’a geldi. Bu ziyaret kapsamında Tıbbi Aromatik Bitkiler üzerine 4 gün içerisinde 200 iş görüşmesi yapıldı. Bu ilk görüşmede 500 bin dolarlık ticaret anlaşması oldu. Şimdi daha büyük bir siparişle Tıbbi Aromatik Bitkiler alanında da Çin’e ihracatımız devam edecek. Sayın Büyükelçi bugün mermer ticaretine destek vermek için hem Afyonkarahisar’da ki mermer ocaklarını hem de fabrikaları gezecek ve bilgiler alacak. Tüm bu çalışmalarda bizlere destek olan Valiliğimiz, Belediyemiz, STK’lar ve basın mensuplarına teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Ziyaret İş Dünyasına Olumlu Sonuçlar Getirsin

Daha sonra söz alan Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise konuşmasında: “Afyonkarahisar’ın mermeri en çok Çin’e gidiyor. İnşallah Çin’le ilişkilerimiz iyi gittiği sürece Afyon’daki ürün çeşitliliğinin Çin’e ihracatını arttıracağız. Çinli heyete hoş geldiniz diyorum. Bu ziyaretlerin iş dünyasına da hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum.” dedi.

Çin’in İthal Ettiği Mermerin Yüzde 5’i Afyon’dan

Afyonkarahisar ve Çin’in çok sıkı bir işbirliği içerisinde olduğunu söyleyen Çin Büyükelçisi Deng Li: “Türkiye’den gelen mermerler Çin piyasasındaki mermerlerin yüzde 60’ına denk geliyor. Çin’in Türkiye’den ithal ettiği mermerleri ise yüzde 5’i Afyonkarahisar’dan geliyor. Bu sene Afyon kirazı, Çin’e büyük miktarda gitmeye başladı. Bu durum Çin pazarında çok güzel yankılar buldu. Turizm konusunda ise yıllık bazda Türkiye’ye gelen toplam Çinli turist sayısının 500 bini geçmesini bekleyebiliriz. Çok daha güzel olan gelişme ise her geçen gün daha fazla Çinli turist Afyon’a gelmeye başlıyor. Çin ve Afyonkarahisar arasındaki işbirliğinde elde ettiğimiz başarılar gerçekten çok mutluluk verici ama bizler bunu daha da arttırmak istiyoruz.” diye konuştu.

Süt ve Süt Ürenleri de İhraç Edilecek

Çin pazarı Türkiye ve Afyon mermeri için kapısını her an açık tutacaktır diyen Büyükelçi Deng Li; “Yeter ki bizim yasalarımıza ve kurallarımıza uygun hareket etsinler. Bu anlamda da sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. Bu senenin ikinci yarısında Türkiye’nin süt ve süt ürünleri de Çin’e gitmeye başlayacak. Bunların dışında bir dizi tarın ürünü içinde görüşmeler devam ediyor. Afyonkarahisar’ın Çin’e yaptığı ürün çeşitliliğini çok kısa bir sürede arttırabiliriz. Bu yıl toplam 1000 ton Kiraz Çin’e gitti. Bizim hedefimiz çok kısa zamanda bu rakamı en azından 5000 tona çıkarmaktır. Bu açıdan Çin ile işbirliği açısından Afyon Türkiye’de en önemli illerden birisidir.” şeklinde konuştu.

Büyükelçi Algı Yanlışlıklarını Gidermek İçin Burada

Son olarak konuşan ve Afyonkarahisar’ın Çin’le olan ticaret potansiyelinin mutluluk verici olduğuna değinen Vali Vekili Dr. Mehmet Boztepe; “ Türkiye’nin mermerin, termal turizmin ve gastronominin başkenti olarak bilinen Afyonkarahisar’a gelen Sayın Büyük Elçimize ilimizi adına hoş geldiniz diyorum. Sayın Büyük Elçimizle yaptığımız sohbette kendisi görevi süresinde en çok Afyonkarahisar’a geldiğini belirtti. Gerek mermeri gerekse tarım ürünlerinin ihracatı konusunda Çin’in çalışma potansiyelinin en çok olduğu illerden birinin Afyonkarahisar olduğunu belirtti. Bu anlamda mermer konusunda ciddi anlamda yol aldığımızı söyledi. Türkiye olarak Çin’e yapılan ihracatın toplam Çin piyasasının %60’şını karşılıyor olmasının da mutluluğunu yaşıyoruz. Bu kapsamda bazı hukuki mevzuatlar nedeniyle karşılaşılan sıkıntılardan dolayı mermercileriz deki algı yanlışlıklarını giderebilmek amacıyla Afyonkarahisar’a kadar geldiler. Kendileri mermer işletmelerimizi de ziyaret edecek olup bu güveni vermek noktasında kendilerinin göstermiş olduğu duyarlılıktan dolayı Afyonkarahisarlılar olarak, Sayın Büyükelçimize teşekkür ediyoruz” dedi.

Kirazla Başlayan İhraç Yolculuğu Farklı Alanda Sürmeli

İhracatın artması noktasında iş dünyasında fırsatları değerlendirme çağrısında da bulanan Vali Vekili Dr. Boztepe; “Tarım alanında başta kirazla başlayan Çin yolculuğumuzun farklı ürünlerle de devam etmesini temenni ediyorum. Özelliklede bizlere vermiş oldukları müjde bizim açımızdan çok kıymetlidir. Süt ve süt ürünleri piyasasının Çin gibi büyük bir ülkede ihracatına açık olmasının Afyonkarahisar özelindeki yatırımcılarımız açısından fırsat olduğunu, ilk yapanın kazanacağı varsayılarak en kısa sürede değerlendirilmesini ümit ediyoruz. Biz tarım ve mermer dışında özellikle de turizm alanında Çin’le olan ilişkilerimizin geliştirilmesine Afyonkarahisar olarak önem veriyoruz. Bu anlamda bize her anlamda destek olan Sayın Büyük Elçimizin turizm alanında da bize destek verecek olması inancımız yüksektir. Ben toplantımıza katılarak desteklerini esirgemeyen misafirlerimize ve ilimiz paydaşlarına teşekkür ediyor, bundan sonra Çin’le olan ilişkilerimizin artacağına inandığımı bir kez daha belirtmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından günün anısına hatıra fotoğrafı çekilmesi ile basın toplantısı sona erdi.

Editör: Haber Merkezi