Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Afyonkarahisar’da

Programları kapsamında Afyonkarahisar’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum toplantılara katıldı, ziyaretler gerçekleştirdi. Bakan Murat Kurum ilk olarak Genel Değerlendirme Toplantısı’nda talepleri dinleyerek, çözümü noktasında bürokratlarıyla istişarelerde bulundu.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıya Vali Gökmen Çiçek, Milletvekilleri Veysel Eroğlu, İbrahim Yurdunuseven, Bakan Yardımcıları Mehmet Emin Birpınar, Fatma Varank, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Bakanlık üst düzey bürokratları Kaymakamlar, Belediye Başkanları, siyasi parti temsilcileri ve diğer ilgililer katıldı.

Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Vali Gökmen Çiçek ve il protokolünün katıldığı Millet Bahçeleri İlk Fidanıyla Buluşuyor Töreni düzenlendi. Törende Şuhut ve Sandıklı ilçelerinde Millet Bahçelerine canlı bağlantılar yapılarak ilk fidanlar toprakla buluşturuldu.

Törende ilk konuşmayı TOKİ Başkan Yardımcısı Dursun Baştürk yaptı. Ardından Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve Milletvekili Veysel Eroğlu kürsüye geldi.

Büyük Şehirlerle Yarış Halindeyiz

Daha sonra konuşan ve “Biz şehrimizi Gizemli Şehir Afyon olarak adlandırıyoruz” diyen Vali Gökmen Çiçek ise konuşmasında: “Kuruluşun ve kurtuluşun şehri Afyonkarahisar’a hoş geldiniz Sayın Bakanım. Sizi burada ağırlamaktan şeref duyduğumu ifade etmek isterim. Biz Afyonkarahisar’da 27 bin yatak kapasitesi, 8 OSB, 12 adet 5 yıldızlı otelimiz ile Türkiye’de işsizliğin en az olduğu 5 il arasında yer alarak büyük şehirlerle, metropollerle büyük bir yarış içerisindeyiz. Biz şehrimizde siyasilerimizle, bürokratlarımızla büyük bir seferberlik başlattık. İnanıyoruz ki bu yarışta birçok metropol şehri yakalayacağız. Bu yarışta bizlerin en büyük destekçilerinden birisi sizsiniz Sayın Bakanım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çok büyük destekleri oldu. Sizinle ne zaman karşılaşsak ya da sizden bir talebimiz olduğunda eğer o talep size mantıklı ya da acil ihtiyaç geliyorsa hemen derhal yapalım diyorsunuz ve yatırım başlıyor. Bende her ziyaret sonrası keşke daha fazla isteseydik hissine kapılıyorum. İlimizde yaptığımız çalışmalarda hem şahsınızın hem de bakanlığın yaptığı çalışmaları örnek aldığımızı belirtmek istiyorum. Bugün sizlerin verdiği sözleri ben İl Valisi olarak takip edeceğim ve inşallah size mahcup olmayacağız. En kısa sürede de tüm çalışmaları bitireceğiz” dedi.

Milli Mücadelenin Kahramanlık Hikâyelerini Yazan Yiğitlerin Şehrindeyiz

Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum kürsüye geldi. Konuşmasına milli mücadele şehitlerini ve tüm şehitleri anarak başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: “Bugün taşında, toprağında, her şeyinde Anadolu'nun buram buram koktuğu yerde; milli mücadelenin kahramanlık hikâyelerini yazan yiğitlerin şehrindeyiz. Zaferiyle Ağustos ayını şereflendiren mekânda; inancın, azmin, direnişin ve dirilişin beldesinde, Afyonkarahisar’dayız. Ben bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını; tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle yâd ediyorum. Bugün burada hep birlikte, “Güçlü Şehirler Güçlü Türkiye” diyoruz. Millet bahçelerimizi ilk fidanlarıyla buluşturuyor, yeni konutlarla Afyonkarahisar’ın gücüne güç katıyoruz. Heyecanlıyız. Ben tüm kardeşlerime ilgilerinden dolayı teşekkür ediyor, sizleri, 800 bin Afyonkarahisarlı kardeşimi; sevgiyle, saygıyla, muhabbetle selamlıyorum” diye konuştu.

Bu Şehre Hizmet Etmek; Boynumuzun Borcu

Afyonkarahisar’ın Anadolu’nun ve Kudüs’ün kilidi olduğuna dikkat çeken Bakan Murat Kurum: “Bugün 3. kez ziyaret etmekten şeref duyduğumuz Afyonkarahisar’ımızın tarihi; şan ve şereflerin tarihidir. Kudüs’ü işgale giden Haçlı Ordularını engelleyen de; Anadolu’yu işgale yeltenen Yunan ordularına “geçemezsin! dur!” diyen de Afyonkarahisar’dır, Afyonkarahisar’ın kahraman evlatlarıdır. Bu aziz şehir; Anadolu’nun ve Kudüs’ün kilididir. İşte tüm bu benzersiz özellikleriyle Afyonkarahisar, bizim için çok kıymetli. Bu şehre hizmet etmek; boynumuzun borcu. Bu istiklal şehrini en güzel şekilde istikbale taşımak hepimizin vazifesi, sorumluluğu. Bugün bu inançla, bu duygularla buradayız. Bu duygularla, sizlerin misafiriyiz. Biraz önce; saygıdeğer Bakanımız Veysel Eroğlu ağabeyimizle, Valimiz, milletvekillerimiz, Belediye Başkanımızla; son derece kapsamlı bir değerlendirme toplantısı yaptık, çok önemli kararlar aldık. Ve birazdan, hepsinin müjdesini sırasıyla sizlerle paylaşmanın; heyecanını, mutluluğunu, gururunu yaşayacağız. Tüm projelerimiz; Afyonkarahisarlı kardeşlerimiz için, ülkemiz için, milletimiz için hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Afyonkarahisar, Türkiye’nin Büyümesinden Çok Büyük Pay Almış Bir Şehrimiz

Afyonkarahisar’ın Türkiye’nin yeşil alan miktarını en çok arttıran illerden olduğunu belirten Bakan Murat Kurum: “Allah’a ne kadar şükretsek azdır. Hamdolsun, son 19 yılda, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde; insanımızı merkeze alan, medeniyetimizi, kültürümüzü yansıtan şehirler için tarihi nitelikte adımlar attık. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemimizin ruhuna uygun olarak; 81 Şehrimizi, 50 yıl, 100 yıl sonrasına hazırlamak için projelerimizi hızlı bir şekilde, kararlılıkla hayata geçiriyoruz. Afyonkarahisar’ımız; Türkiye’nin büyümesinden çok büyük pay almış bir şehrimiz. Şehrimize, bugüne kadar ulaştırmadan sağlığa, eğitimden, turizm, tarım, çevre ve şehirciliğe kadar yaklaşık 35 milyarlık yatırım kazandırdık. Bakanlık olarak; bu yatırımların 7 milyar lirasını gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İşte bugün de inşallah hep birlikte, bir yandan kentsel dönüşüm ve sosyal konutlarımızın müjdelerini verirken, bir yandan da Türkiye’nin yeşil alan miktarını en çok arttıran illerimizden biri olan Afyonkarahisar’ımızda 3 millet bahçemizi ilk fidanlarıyla buluşturacağız” ifadelerini kullandı.

321 Millet Bahçesi Yapıyoruz

Millet bahçeleri hakkında bilgiler veren ve tarihi ve kadim kültürümüzü bu bahçelerde yaşatmak istediklerini kaydeden Bakan Murat Kurum; “Biliyorsunuz. Bugün ülkemizin tamamında, toplam büyüklüğü 55 milyon m2’yi bulan 321 millet bahçesi yapıyoruz. 57 millet bahçemizi kısa bir süre içerisinde milletimizle buluşturduk. 264 millet bahçemizin yapımına devam ediyoruz. Şuraya dikkatinizi çekmek istiyorum. Bugün İstanbul’da yaklaşık 6 milyon, Ankara’da toplam 4 milyon metrekare büyüklüğünde millet bahçesi yapıyoruz. Afyonkarahisar’ımızda da bu büyüklük, yaklaşık 1 milyon m2 olacak. İnşallah 2023’e kadar her ilimizde en az bir millet bahçesini vatandaşlarımıza, çocuklarımıza, gençlerimize armağan edeceğiz. Tarihimizi ve kadim kültürümüzü; birlikte yaşama geleneğimizi, bu büyük parklarımızda, bu güzel millet bahçelerimizde yaşatacağız” şeklinde konuştu. Afyonkarahisar’ın doğal kaynaklarıyla, tarımsal üretim alanlarıyla, eşsiz doğasıyla, Frigya vadisiyle muhteşem bir şehir olduğunu söyleyen, Afyonkarahisar’ın Modern Atıksu Arıtma Tesisleriyle, İleri Biyolojik Arıtma tesisiyle, Katı Atık Düzenli depolama tesisleriyle, Türkiye’nin en çevreci, en temiz, en yaşanabilir illerinin başında geldiğini vurgulayan Bakan Kurum, bu dev hizmetler için, Veysel Eroğlu’na teşekkür etti.

Yaklaşık Maliyeti 150 Milyon Lira Olan 6 Millet Bahçesi Yapıyoruz

Yeşil alan miktarını artıracaklarına değinen Bakan Murat Kurum şöyle devam etti: “Yeni yapacağımız millet bahçeleri ve yeşil alanlarla, şehrimizin bu güzelliğini güçlendireceğiz. Yeşil alan miktarımızı artıracak, sizler için yeni nefes alanları açacağız. Bugün Afyonkarahisar’a; yaklaşık maliyeti 150 milyon lira olan 6 millet bahçesi yapıyoruz. Bu 6 millet bahçesine yenilerini de ekleyerek; şehrimize, tam 1 milyon m2 yeni yeşil alan kazandırma hedefimizi gerçekleştireceğiz. Bugün, eş zamanlı olarak; 270 bin metrekarelik Cirit Kayalığı Millet Bahçemizi, 125 bin metrekarelik Şuhut ve 50 bin metrekare büyüklüğündeki Sandıklı millet bahçelerimizi ilk fidanlarıyla buluşturuyoruz. Bahçelerimizde; çocuklarımız için salıncaklar, kaydıraklar, oyuncak atlar, macera parkurları olacak. Yine bisiklet yolları, bisiklet parkurları, park istasyonları yapıyoruz. Atalarımızın bostan ve gülistan dediği; koku, renk, su bahçeleri yapıyoruz. Sokak hayvanlarımız, sevimli dostlarımız için bakım alanları ve barınaklar, kuş evleri yapıyoruz. Bahçelerimizin uygun yerlerine su ve mama kapları koyuyoruz. Gençlerimiz için spor alanları yapıyoruz. Cami, sinema, tiyatro, konser alanı, piknik alanı, çay bahçesi, millet kıraathaneleri yapıyoruz. Tabi bugün ilk fidanlarını dikeceğimiz bahçelerimizin ardından durmayacağız.”

Frig Vadisi Afyonkarahisar’ımızı Dünyanın Göz Bebeği Yapacak

Afyonkarahisar’a yapılacak yatırımlar hakkında da konuşan Bakan Murat Kurum: “Eş zamanlı olarak, Çay, Dinar, Emirdağ Millet Bahçemizde de proje çalışmalarımızı tamamlayacak ve hızlıca bu bahçemizi de fidanlarına kavuşturacağız. Tüm bunların yanında; Merkez ilçemiz Zafer mahallesinde, şehrin tam merkezinde bulunan Eski Müzeyi yeni yerine taşıyacağız. Buradaki yaklaşık 9 bin metrekarelik alanda, vatandaşlarımızın sosyal ihtiyaçlarına cevap verecek yeşilin binbir tonuyla bezeyeceğimiz bir çevre projesini Afyonlu kardeşlerimize armağan edeceğiz. Ben inanıyorum ki; millet bahçelerimiz tamamlandığında; içerisinde fuar ve kamp alanlarının, yürüyüş ve bisiklet yollarının olacağı “Frigya Vadisi Projesi”yle birlikte; Afyonkarahisar’ımızı adeta Türkiye’nin cazibe merkezi yapacak, dünyanın göz bebeği yapacak. Afyonkarahisarlı hemşerilerimizin hoşça vakit geçirebilecekleri bu yeni yaşam alanlarımız, doğal alanlarımız; yaşlılarımız için, gençlerimiz için, çocuklarımız için, tüm Afyonlular için hayırlı uğurlu olsun” dedi.

2 bin 276 Yapının Dönüşümüne Hızla Devam Ediyoruz

Konuşmasında deprem gerçeğine de dikkat çeken ve Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında merak edilenlere açıklık getiren Baka Murat Kurum şöyle konuştu: “1 Ekim 1995 tarihindeki Dinar depreminde, 90 kardeşimiz hayatını kaybetti, yüzlerce kardeşimiz de yaralandı. Ben bu vesileyle bir kez daha depremde yaşamını yitiren tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Maalesef şehrimiz halen depremsellik bakımından risk taşımaya devam ediyor. Biliyorsunuz, Cumhurbaşkanımızın, 2012 yılında, İstanbul’da başlattığı deprem dönüşüm seferberliğimizi; “Türkiye’nin Her Yerinde Kentsel Dönüşüm” diyerek, daha da hızlandırdık. 2012’den bu yana; kentsel dönüşüm ve sosyal konut anlamında tam 2.5 milyon konutu vatandaşlarımıza teslim ettik. Şu anda da; sahada, yatırım değeri 90 milyar TL olan 300 bin konutumuzun inşası devam ediyor. Afyonkarahisar’ımızda da bir taraftan riskli yapılarımızı dönüştürüyor diğer taraftan tarihi kent meydanlarımızı ihya ediyoruz. Şu an Merkez ilçemizde 2 riskli alanımız var. Buradaki 2 bin 276 yapının dönüşümüne hızla devam ediyoruz.”

Sosyal Konut Çalışmalarımız Tam Gaz Devam Ediyor

Mısri Camii ve İmaret Camii çevresinde çalışmaların başlayacağına değinen Bakan Kurum: “Yine Merkez’de; Gökçe mahallemizdeki rezerv yapı alanımızı; hem dönüşüm hem de 100 bin sosyal konut projelerimizde kullanacağız. Şu anda bu bölgede 1.374 konutluk bir sosyal konut projemizi de hazırladık. Yine söz verdiğimiz gibi; Mısri Camimizin etrafında 170 bin metrekarelik alanda; yine İmaret Camimizin çevresindeki 250 bin metrekarelik bölgede az katlı, yöresel mimariye uygun, şehrimize değer katacak ihya projelerimizin de inşa çalışmalarına başlıyoruz. Mısri Cami etrafında ilk etapta 506 konut ve 157 iş yeri yapacağız. Yine, İmaret Cami ve çevresini de riskli yapılardan tamamen kurtarıp, Afyonkarahisar’a yakışır bir dönüşüm projesini hep birlikte yapacağız. Bugün Afyon’da sosyal konut çalışmalarımız da tam gaz devam ediyor. Toplam değeri 3,3 milyar lira olan 9.700 konutumuzu; cami, iş merkezi, okul, hastane ve dükkânlardan oluşan sosyal donatı alanlarıyla birlikte tamamladık. Yine köylerimizde 350 tarımköy projesini bitirdik, çiftçi kardeşlerimize teslim ettik” diye konuştu.

Gökçe Mahallesinde 750 Konut İçin Ağustos Ayında Temel Atılıyor

Projeleri biten tüm konutların temel atma çalışmalarının hızla yapılacağını söyleyen ve bir dizi müjde açıklayan Bakan Murat Kurum: “Buradan bir müjdeyi paylaşmak isterim. 50 bin sosyal konut projemiz kapsamında; Gökçe Mahallesinde 750 konutun proje çalışmalarını tamamladık. Ağustos ayında temellerimizi atıyoruz. 100 bin sosyal konut projesi kapsamında; 8 projede toplam 2.080 konut yapacağımızı duyurmuştuk. İscehisar’da 265 konutun temellerini Haziran ayı içerisinde atıyoruz. Merkez Çetinkaya’da, Sadıkbey’de, Sandıklı’da, Evciler Gökçek’te ve Emirdağ’daki konutlarımızın projelendirme ve inşa çalışmaları hızla devam ediyor. Buralarda da projeleri biten tüm konutlarımızın temellerini atıyoruz. İnşallah sahada devam eden projelerimiz tamamladığında şehrimize tam 12 bin 530 konut kazandırmış olacağız. Ayrıca İller Bankamızla; Afyon’un tarihi kimliğini gün yüzüne çıkarmak adına, Bedelli’mizde binalarımızın cephelerini yeniliyoruz. Yine şehrimizin ekonomisine ve esnafımıza katkı vermek için Sultandağı’nda modern bir Pazar yeri yapıyoruz. Bu çalışmalarımızı da inşallah en kısa sürede tamamlayacağız” şeklinde konuştu.

Afyon, Çok Daha Yaşanabilir Bir Şehir Olacak

Projelerle Afyonkarahisar’ın çok daha yaşanabilir bir şehir olduğunu ifade eden Bakan Murat Kurum: “İnşallah bu onlarca ihya projesiyle; temellerini attığımız sosyal konutlarımızla; Afyonkarahisar’ımız depreme karşı daha güvenli hale gelecek. Millet bahçelerimizle, yeni yeşil alanlarımızla birlikte, çok daha yaşanabilir bir şehir olacak. Ben tüm bu projelerimizde görev alan; TOKİ’mize, İller Bankamıza, Belediyelerimize, mimar, mühendis ve işçi kardeşlerimize başarılar diliyorum. Bu duygu ve temennilerle; İmaret ve Mısri Dönüşüm projelerimiz, yeni sosyal konutlarımız ve millet bahçelerimiz; Afyonkarahisarlı kardeşlerimiz için, ülkemiz için, milletimiz için, gelecek nesillerimiz için hayırlı uğurlu olsun diyorum. Sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum” dedi.

Bakan Murat Kurum konuşmasının ardından Şuhut ve Sandıklı ilçelerine canlı bağlantılar yaptı. Bakan Kurum’un talimatıyla burada ilk fidanları toprakla buluşturuldu.

Editör: Haber Merkezi