“Çevre dostu vizyoner projeler” Ödülü Afyonkarahisar’ın

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Ankara’da bu yıl altıncısı düzenlenen Su Teknolojileri Fuarı’na (SUTEK) katıldı. Bu yıl 6.si gerçekleşen Su ve Çevre Ödülleri’nde yerel yönetimler tarafından Su ve Çevre alanlarında yapılan yatırımların değerlendirildiği ve Büyükşehir Belediyeleri, il, ilçe belediyeleri ve sular idareleri ayrı kategorilerde yarıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Su ve Çevre Derneği’nce oluşturulan bilim kurulu, çevreyi koruma adına hayata geçirdiği yatırımlar dolayısıyla, Afyonkarahisar Belediyesi’ni “Çevre Dostu Vizyoner Projeler” ödülüne layık gördü.

STANDLARI İNCELEDİ

Ankara Hacettepe Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, ödülü AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu eski Genel Başkan Yardımcısı, Hak-İş Sendikaları Konfederasyonu Hizmet İş Sendikası Kurucu Onursal Başkanı Hüseyin Tanrıverdi’nin elinden aldı. Başkan Zeybek, Afyonkarahisar Belediyesi olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Su ve Çevre Derneği’nce oluşturulan bilim kurulunca böylesi anlamlı bir ödüle layık görülmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek emeği geçenleri tebrik etti.

SU FARKINDALIĞI MASAYA YATIRILDI

Ödül töreni öncesi Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve belediyemiz teknik ekibi, su kaynaklarının sürdürülebilir şekilde kullanılması, su tasarrufunun sağlanması, atık suların arıtımı ve geri dönüşümle ilgili son teknolojileri ve gelişmeleri yerinde görerek fuarda açılan standlarda incelemelerde bulundu.

Düzenlenen konferansta ise su farkındalığının kazandırılması noktasındaki çalışmalar izlendi ve bu konudaki çalışmaların geliştirilmesi, uygulanması ve sürdürülmesi çok yönlü olarak masaya yatırıldı. Ödül töreni sonrası bir konuşma yapan Başkan Zeybek, konuklara önce Afyonkarahisarla ilgili bilgi verdi, daha sonra belediyemizin çevre yatırımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

YEMEK SANATINDA ‘YARATICI ŞEHİRLER’ AĞINA GİRDİK

Konuklara Afyonkarahisar’ın 8 bin yılık köklü bir geçmişe sahip bir il olduğunu söyleyen Başkan Zeybek; “Afyonkarahisarımız, milattan önce birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir kenttir. Valiliğimiz ve Belediyemiz öncülüğünde son yıllarda Ticaret Odamız, Üniversitemiz ve tüm kurumlarımızla işbirliği halinde ilimizin tanıtımı adına büyük bir atılım içindeyiz. Bunun en yakın örneğini geçtiğimiz günlerde yaşadık. Sanırım sizlerde duymuşsunuzdur. Afyonkarahisar’ımız UNESCO tarafından gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edildi. Yine bildiğiniz üzere iki yıldır düzenlediğimiz Dünya Motokros Şampiyonası ile sadece ilimizin değil, ülkemizin de tanıtımına katkı veriyoruz. Cumhurbaşkanlığımız himayelerine alınan şampiyonanın üçüncüsü için de hazırlıklarımız devam ediyor” dedi.

ÇEVRECİ YATIRIMLARLA ÖRNEK BİR KENT HALİNE GELDİK

Tüm bu tanıtım çalışmalarımız yanında içme suyu ve çevreci belediyecilik alanında örnek bir kent haline geldiğimize dikkat çeken Başkan Zeybek; “ Bu noktada teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Şehir içme suyumuz, SCADA sistemi ile bilgisayar ortamında 7/24 takip edilmektedir. Arıtma tesisinde bulunan SCADA merkezi ile suyun ilk çıkış noktasından içme suyu şebekesinde vatandaşlarımıza sunulan dağıtım noktalarına kadar suyun yolculuğu adım adım izlenmektedir. Online olarak takip edilen bu sistemle, gerekli müdahaleler anında yapılmakta ve suyun verimli bir şekilde dağıtımı ve kalite kontrolü sağlanmaktadır” dedi.

GÜNEŞTEN SÜZÜLEN DAMLALAR PROJESİ

Güneşten Süzülen Damlalar projesi kapsamında çalışmalara da değinen Başkan Zeybek; “İçme Suyu Arıtma Tesisimizde 500 Kilowatt kapasiteli Güneş Enerjisi Santrali ile saatte 5 kg Kapasiteli Sofra Tuzundan Klor Üretim Sistemini hayata geçirmiştir.

Bu sayede yıllık ortalama 750 Bin Kilowatt saat elektrik enerjisi üretilmektedir. Bu miktar, içme suyu arıtma tesisindeki yıllık elektrik ihtiyacının yaklaşık % 30' unu karşılamaktadır. Ayrıca 250 adet konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olan santralin, toplam 7 yıl içerisinde kendisini amorti etmesi öngörülmektedir. Çevre dostu sistemde yılda yaklaşık olarak 470 Ton karbondioksit salınımı engellenerek, yine yılda yaklaşık 750 adet ağacın kurtarılması sağlanmaktadır. Güneş Enerjisi Santralinin faaliyete geçmesinden itibaren 4 yıllık sürede; yaklaşık olarak 3 Milyon Kilowatt elektrik üretilip, 1880 ton karbondioksit salınımı engellenerek, 3 bin adet ağaç kurtarımı sağlanmıştır.Ayrıca yeni Güneş Enerji Santrali projelerimizle; farklı arazilerde 1.3 Megawat ve 3.7 Megawat olmak üzere toplam 5 Megawat kapasiteli Güneş Enerji Santrali yapılarak enerji üretim kapasitemizin 10 kat artırılması planlanmaktadır” dedi.

TERMALİN BAŞKENTİ AFYONKARAHİSAR

Sofra Tuzundan Klor Üretim Sistemi hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Zeybek, “Belediyemiz kendi klorunu üretmekte olup, su içerisindeki zararlı mikroorganizmaların yok edilme hızı 10 kat artarak, sudaki dezenfeksiyonun uzun süre devam etmesi sağlanmaktadır. Böylelikle su içerisindeki rahatsız edici tat ve kokular ile meydana gelen yan ürünler ortadan kalkmaktadır. Aynı zamanda mevcut gaz klorda; tesisat, nakliye ve depolamadaki yaşanan tehlikeler bertaraf edilmiş oldu” dedi. Afyonkarahisar’ın Türkiye’nin termal başkenti olduğunu ifade eden Başkan Zeybek konuşmasının son bölümünde şu görüşlere yer verdi; “30 bine yaklaşan en fazla termal yatak kapasitesine sahip bir ildir. Türkiye’de kişi başına düşen beş yıldızlı termal otel sayısında en fazla tesise sahip il olan şehrimizde mevcut beş yıldızlı termal otellerin yanı sıra yapımı devam eden pek çok tesis bulunmaktadır. Yine Belediyemizin de ortağı olduğu AFJET A.Ş ile şehrimizde 25 bin konut, termal su ile ısıtılarak şehir merkezinde hava kirliliği ile mücadelede önemli bir kazanım elde edilmektedir. Şirketimiz 123 derece sıcaklıkta olan kuyulardan saatte 3,3 megawatt elektrik üretimi yapmaktadır.Sonuç olarak, dünya standartlarında yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevre oluşturmak ve bunu koruyabilmek için Afyonkarahisar Belediyesi ve Çevre Hizmetleri Birliği olarak sıfır atık felsefesi ile çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Bu vesileyle düzenlenen konferansın, su ve çevre farkındalığının kazandırılması noktasında izlenecek çalışmalara ışık tutmasını temenni eder, emeği geçen herkesi tebrik ederim” dedi.

“TÜRKİYE’NİN EN SAYGIN ÖDÜLLERİNDEN BİRİ”

Ödül töreni öncesi SUTEK Bilim Kurulu Komite Başkanı Siyaset Bilimci ve Siyasal İletişim Uzmanı Ozan Erdem, fuar hakkında bilgiler verdi. Su ve Çevre Ödüllerinin kurumsal başarı elde etmek isteyen kurum ve kuruluşlar için hayati önem taşıdığına dikkat çeken Ozan Erdem, “Etkinliğin hedefi, çevre kirliliği ile mücadeleyi özendiren, geliştiren, halkın katılımını sağlayan ve gelecek nesillere yaşanabilir sağlıklı bir ortam bırakmayı amaçlayan geniş kitlelere duyurmak ve bu konularda yapılan çalışmaların önünü açmaktır. Türkiye’nin en saygın ödüllerinden biri olan Su ve Çevre Ödülleri, bu çalışmalara meşruiyet kazandıracak en önemli iletişim araçlarından birisidir. Bu ödüllerle yerel yönetimlerin suyun verimli kullanılması, sağlıklı dağıtımı ve su farkındalığının kazandırılması noktasındaki çalışmalarını izlemek, teşvik etmek ve bu konudaki çalışmaların geliştirilmesine, uygulanması ve sürdürülmesine destek olmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi