Cem Evi ve 500 Yıllık Ocağa Ziyaret

2021 yılının UNESCO tarafından Hacı Bektaş Veli yılı ilan edilmesi ile birlikte Türkiye'deki ilk ve tek anma etkinliği Kütahyalı işadamı Ali Aker'in destekleriyle Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Geniş içerikli programda ilk olarak Kütahya Hacı Bektaş Veli Derneği ve merkeze bağlı Çamlıca Okçu mahallesindeki 500 yıllık Seyyid Ali Sultan Ocağı'na ziyaretler gerçekleştirildi. Ziyaretlere Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, Alevi-Bektaşi Kanaat önderleri Ali Güven, Ali Aker, Eskişehir Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ali Ulu ve çok sayıda davetli katıldı. Kütahya Hacı Bektaş Veli Derneği'nde dernek Başkanı Niyazi Toğan ve Yönetim Kurulu ev sahipliğinde misafirlere yapılan çalışmalar anlatıldı ve kısa bir Cem evi gezisi gerçekleştirildi. Yapılan birlik duasının ardından ikramlarla ziyaret son buldu.

ARŞİV BELGELERİ TESLİM EDİLDİ

Ziyaretlerin ikinci durağı ise Kütahya merkeze bağlı Çamlıca Okçu mahallesindeki 500 yıllık Seyyid Ali Sultan Ocağı oldu. Türbe ve gelenekleri hakkında bilgi veren Alevi Dedesi Ali Ordukaya:"Ocağımızda yatan iki merkat var. Yıllarca dedelerimizden bugüne kadar korunarak bugünlere gelinmiş ve biz de korumaya devam ediyoruz. Kütahya'nın değişik köylerinde ve mahallelerinde ocağımıza bağlı insanlarımız var. Ocağımız Hacı Bektaş Veli ile bağını koparmayan nadir ocaklardan birisidir. Her yıl Muharrem ayının son gününde kurban keser, binlerce insana lokma, pilav ve aşure ikramında bulunuyoruz. Kim olursa, nereden gelirse gelsin herkese ikramda bulunmak bizim için çok kıymetlidir."dedi. Program sonunda Seyyid Ali Sultan Ocağı'nın Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivindeki orijinal suretleri ve günümüz Türkçesine çevrilmiş halleri Kütahya DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal tarafından Alevi Dedesi Ali Ordukaya'ya teslim edildi.

ALİ AKER: AMACIMIZ İNSANLARI BİRLEŞTİRMEK

Alevi-Bektaşi Kanaat önderi ve Kütahyalı İşadamı Ali Aker ziyaretlerde yaptığı konuşmada:"Kuruluşun ve kurtuluşun kenti Kütahya'da böyle bir etkinlik hem de 2021 yılının UNESCO tarafından Hacı Bektaş Veli yılı ilan edilmesi sonrası Türkiye'deki ilk ve tek etkinlik bizleri ziyadesiyle onurlandırmıştır. Bu bağlamda bizlere destek olan DPÜ Rektörümüz Sayın Kazım Uysal'a teşekkür ediyorum. Kurtuluş Savaşı'nın kazanıldığı Dumlupınar ilçemiz hepimizin ortak noktasıdır. Alevilik-Bektaşilik de hepimizin birlik noktasıdır. İri ve diri olmak adına bu misyonu üstlendiğim ve destek verdiğim için çok mutluyum. Bundan sonra ki süreçte de bu misyonu devam ettirmek adına üstüme düşeni her zaman yapmaya hazırım. Bizim amacımız insanları ayrıştırmak değil, birleştirmektir."dedi.

ALİ GÜVEN: DEĞERLERİMİZİ YAŞATMAK İNSANLIK BORCUDUR

Alevi-Bektaşi dedesi Ali Güven ise:"Kütahya içinde her inanç ve kültürden insanı barındırmasıyla Türkiye'nin özetidir. Bu kadar farklı inanç ve kültürdeki insanı bir arada tutmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda atalarımızdan bizlere miras kalan bu evrensel kültür değerlerimizi yaşamak, yaşatmak, tanıtmak, anlatmak ve gelecek kuşaklara taşımak görevi bizlerin bir onur, vicdan ve insanlık borcudur. Çünkü bu değerlerimiz çağlar öncesinden bizlerin yolunu aydınlatan değerlerdi. Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre, Mevlana, Pir Sultan Abdal, Pir ahi Evran Veliler bu değerlere güzel örneklerdir. Hacı Bektaş Veli, insanlara güzel ahlak, hakça düzen içerisinde ve barış ortamında özgürce yaşamayı öğütlemiştir. Etrafımız ateş çemberi ve dünyada barışı egemen kılmak, daha güzel bir dünya için, insanlar arasında barışı, sevgiyi, hoşgörüyü ve kardeşliği öne çıkaran 13.yy değerlerine sahip çıkmalıyız."dedi

REKTÖR UYSAL: DÜNYANIN MEDENİYETİMİZE İHTİYACI VAR

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal ise:"Kütahya Dumlupınar Üniversitesi olarak farklı kültürlere sahip çıkmak zorundayız. Eğer kendi kültürümüze sahip çıkmaz isek, bunu başkaları bizleri ayrıştırmak için kullanabilir. Bir arada olacak isek, ayrıştırarak değil bir araya gelerek bağlarımızı güçlendirmeliyiz. Biz bir olmak zorundayız. Eğer bu coğrafyada yaşamak istiyorsak, iri ve diri olabilmek adına birlik içinde olmak ve bu kadim medeniyeti gelecek kuşaklara taşımak zorundayız. Allah insanların birbirini sevmesini isterken, bugün dünyada kaos var, kan ve gözyaşı var. Kısacası bizim medeniyetimize dünyanın ihtiyacı var. Teknolojik olarak diğer ülkeler ilerlemiş olabilir ama insanın tanınmasında bizim medeniyetimiz çok önemli. Bazı noktalarda geç kaldığımızı kabul ediyoruz ama yine de Kütahya'mız kültür anlamında Anadolu'nun vitrini konumunda ve bu anlamda çalışmak için örnek bir bölgedir. Biz üniversite olarak gereken çalışmaları yapmak düşüncesindeyiz. Hazreti Ali'nin mirasına sahip çıkmak, hem bizim, hem de milletimizin görevidir. Bizim için hepimizi bir araya getiren değerlerimiz çok önemli. Birliğimiz daim, yarınlarımız aydınlık olsun."dedi.

Editör: Haber Merkezi