Camiler Ve Din Görelileri Haftası

“Cami ve İlim“

Asr-ı Saadetten günümüze milli ve manevi hayatımızı ayakta tutan ve toplumu besleyen mekanlar cami ve mescitlerdir. Camiler tarihimizin, kültürümüzün, medeniyetimizin hatıralarının saklı bulunduğu, din, vatan, millet ve bayrak sevgisinin gönüllere nakşedildiği mekteplerdir. Camiler ve minarelerde okunan salalar, ezanlar bağımsızlığımızın en güzel ilham kaynağıdır. Aynı zamanda camiler; Ülkemizin bölünmez bütünlüğünün, milli bilirlik ve beraberliğimizin en önemli teminatlarındandır. Camiler, sevginin, barışın, kardeşliğin, bağımsızlığın, hürriyetin sembolüdür. Hicret sonrası ilk ortaya çıkan kurum Mescid-i Nebidir. O günden bu zamana İslam toplumları için camiler hayatın merkezinde, hatta mimari olarak da şehirlerin kalbindedir.

Diyanet İşleri Başkanlığımız, ibadet, sevgi ve ilim mekânlarımız olan camilerimizi hayatın merkezine yeniden taşıyabilmek amacıyla Ekim ayının ilk haftasını “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak ilan etmiştir. 1986 yılından itibaren kutlanmakta olan “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” özellikle son yıllarda seçilen temalarla kamuoyunda daha etkili mesajların verilmesine ve hafta boyunca yapılan faaliyetlerle çeşitli konuların halkımızın dikkatine sunulmasına vesile olmaktadır. Başkanlığımız 2011 yılından bu yana camilerimizin toplumun tüm kesimlerini kucaklayan birer ibadet mahalli olduğuna dikkat çekmek ve camileri toplumsal hayatın önemli bir odağı haline getirmek amacıyla bazı önemli konuları ele almış ve bu konular bağlamında bir dizi faaliyet gerçekleştirmiştir.

Bu amaçla Diyanet İşleri Başkanlığımız, 2011 yılında “Cami ve Çocuk”, 2012 yılında “Cami ve Engelliler”, 2013 yılında “Cami, Kadın ve Aile”, 2014 yılında “Cami ve Gençlik” 2015 yılında “Cami ve Namazla Arınma” 2016 yılında “Cami ve Kitap” 2017 yılında ‘Cami, Şehir ve Medeniyet’ 2018 yılında "Camiler ve Din Hizmetine Adanmış Ömürler" 2019 yılında “Cami ve Hayat” 2020 yılında ise “Cami ve İlim” temalarını gündeme taşıyarak ilgi uyandırmış ve bu alanda önemli mesafeler alınmıştır. Bugün birçok camimizde erkek cemaat ile birlikte kadın cemaatimiz de oluşmaya başlamış, engelliler için yeni düzenlemeler yapılmış, çocuklar her zaman camilerimizin neşesi ve süsü olarak kabul edilmiştir. Şüphesiz bu faaliyetler bir hafta ile sınırlandırılamayacak kadar zengin bir içeriğe sahiptir.

Diyanet İşleri Başkalığımızca 2020 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftasının ana teması olarak belirlenen “Cami ve İlim“ konusu kapsamında hafta boyunca yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilecek etkinliklerle İslam tarihi ve medeniyetindeki yeri ve önemi göz önünde bulundurularak camilerin sevgi, ilim ve birlik mekânı olduğuna dikkat çekilecek, insanlar malum süreçten dolayı pandemi tedbirlerine riayet edilerek caminin manevi ikliminde buluşmaya davet edilecek, camiyi dini, toplumsal ve mimari yönü ile hayatın merkezine taşımanın önemi üzerinde durulacak, böylece camilerimizin tarihte yüklendikleri misyonun tekrar canlandırılmasına katkı sağlanacaktır.

Bu itibarla kadim medeniyetimizde olduğu gibi günümüzde de camileri ilimle buluşturmak için, her bir camimize mütevazi de olsa bir kitaplık/kütüphane kazandırmak, var olan kitaplıkları/kütüphaneleri zenginleştirmek, toplumu dini konularda aydınlatmak, din görevlilerimizin namaz öncesinde ve sonrasında yaptığı; ilmihal, tefsir, fıkıh, hadis okumaları, sohbet ve vaazlarla, cami cemaatine yönelik yapılan akşam dersleri ile, ayrıca çocuklarımıza yönelik yaz Kur’an kursları ile camilerimizi mektebe dönüştürmek amaçlanmaktadır.

Bu Hafta Münasebetiyle Afyonkarahisar Müftülüğü Olarak;

  • Camilerimizin inşası ve ihyasında emeği geçen ve ahirete irtihal edenler için 01.10.2020 Perşembe günü İmaret Camii’nde öğle namazı öncesinde Mevlid programı icra edilecek ve program sonunda hatim duası yapılacaktır.
  • Belirlenen camilerde, 1-7 Ekim tarihleri arasında Kuran-ı Kerim ziyafeti programları düzenlenecektir.
  • Emekli din görevlilerimiz ziyaret edilecektir.
  • Personelimize ve halkımıza yönelik il müftülüğü sosyal medya hesaplarından uzman konukların katılımıyla online olarak söyleşi ve sohbet programları icra edilecektir.
  • Kanal3 Tv ve Gün Fm’de “Cami ve İlim” konusunda sohbet programları yapılacaktır.
  • Gençlere ve ailelere yönelik yine online olarak kitap hediyeli yarışmalar düzenlenecektir.
  • Hafta boyunca yerel basında “Cami ve İlim” konulu makaleler yayınlanacaktır.
  • 05.10.2020 Pazartesi günü Saat: 20:00’de İl Müftülüğü ADRB İnstagram hesabından canlı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih KURT’un katılımıyla “Cami ve İlim” konulu video konferans gerçekleştirilecektir.

Bu vesileyle, aziz milletimizin dini ve manevi hayatına hizmet eden değerli din görevlilerimizin “Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nı tebrik ediyorum. Ahirete irtihal edenlere Yüce Rabbimden rahmet diliyor, hayatta olanlara sıhhat ve afiyet içerisinde nice hizmetler nasip etmesini niyaz ediyorum. Camilerimiz ve mescitlerimiz için emek veren, katkı yapan bütün hayır sahiplerinin hayatta olanlarına sağlık, afiyet, ahirete irtihal edenlere rahmet diliyorum. Rabbim bizleri kalpleri mescitlere bağlı olan kullarından eylesin. Bizleri salgın hastalıklardan muhafaza eylesin. Birlik, beraberlik, kardeşlik içerisinde bu aziz vatanda huzur içerisinde yaşamayı nasip eylesin.

Sinan KAZANCI

Afyonkarahisar İl Müftüsü
 

Editör: Haber Merkezi