BÜYÜKŞEHİR OLMAK HAKKIMIZ, SÖKE SÖKE ALIRIZ
 
Keşke, sevgili genel yayın yönetmenimiz Ramazan Gelmez’e hafta ortasında, “Afyonkarahisar’ın Büyükşehir olması ile ilgili bir köşe yazacağım” dediğimde o da bana; “Cuma gününe yaz. Hem Sayın Bakan Eroğlu’da o gün Afyonkarahisar’da olacak, daha etkili olur” demeseydi.
 
Çünkü biz yazımızı yazana kadar Kütahya milletvekilleri “Uşak ve Kütahya birleşsin Büyükşehir olsun” diyerek konuya daldılar. Olsun zarar yok. Neticede bizim hem projemiz, hem de mevcut halimiz Kütahya’dan çok çok ileride. Büyükşehir olmamız hiçte zor değil. Kütahya ve Uşak’ın birleşmesi gibi hayal bir proje de değil.
 
Peki nedir bu Büyükşehir hikayesi, ne getirir, ne götürür, olabilir miyiz, olamaz mıyız? Esas onu iyi bir anlamak gerekir. Gelin bu derin mevzuu hep birlikte irdeleyelim.
 
*
 
Türkiye'de halen Adana, Ankara, Antalya Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Sakarya ve Samsun Büyükşehir statüsüne sahip. Bu illerinin dününü ve bugününü şöyle bir göz önüne getirirseniz Büyükşehir olmanın faziletlerini çok daha iyi anlayabilirsiniz. Neticede bugün Büyükşehir olup da gelişmeyen hiç bir il olmadı. Yeni çıkartılacak yasa ile de,  Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nin 2011 verilerine göre nüfusu 750 bini geçen Aydın, Denizli, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Balıkesir, Van, Manisa, Hatay, Malatya ve Mardin çıkarılması planlanan yasayla 2013'ten itibaren Büyükşehir statüsüne geçirilmesi planlanıyor.
 
Afyonkarahisarımız ise hızla yükselen ekonomisi, gelişmişliği, kentsel alanda yakalamaya başladığı vizyonu ile birçok alanda birçok yönü ile Büyükşehir olmayı çoktan hak ediyor. Şu an Türkiye’de, 16 Büyükşehir Belediyesi bulunmaktadır. Sayın Başbakan’ımız, 12 Haziran Genel Seçimleri öncesi, 750 bin nüfus şartını taşıyan 13 ilimize Büyükşehir olma sözü verdi ve böylece toplam 27 il, çok yakında Büyükşehir Belediyesi statüsü kazanmış olacak.
 
 Afyonkarahisar’ın bu şartlar altında büyükşehir statüsüne kavuşması ancak Büyükşehir Belediyesi Kanununda yeni bir düzenlemeler yapılarak mümkün olabilecektir. Bu değişiklikte Afyonkarahisar’ın nüfusu kadar, sahip olduğu coğrafyanın büyüklüğü de dikkate alınmalıdır. Neredeyse bir ucundan diğer ucuna olan uzunluk 250 km. den fazla olan ilimiz eğer sahip olduğu bu coğrafi büyüklükle Büyükşehir olamazsa ilimizden göç daha da hız kazanarak bazı eski raporlarda adı geçen “büyük kasaba” unvanına gerçekten sahip olacaktır.   Hükümetimizin yasada düşündüğü değişikliğin içine coğrafi büyüklük ibaresi de ilave ettirilip, geçmişten beri sancak merkezi olan ve gerçekten büyük olan Afyonkarahisar’ımızı Türkiye’nin “Büyükşehir Belediyesi” kapsamında bulunan illeri içine aldırmalıyız. Bu nedenle elimizi çabuk tutmamız lazım. Ayrıca yasayı “2012 verilerine göre 700 bini geçen” olarak değiştirip çıkmasını sağlarsak Afyonkarahisar ve Ordu illeri ile, bu yasadan faydalanan il sayısı 15’e çıkabilir. İçişleri Bakanı’nın Ordu’lu olduğunu, Ayrıca kabinede Ertuğrul Günay, Ak Parti camiasında Eyüp Fatsa gibi güçlü isimlerin de Ordu’lu olduğunu düşünürsek oradan gelecek siyasi destek çok önemli. Ayrıca nüfusu 700 bin sınırında bizden başka il bulunmadığı için bu değişiklik sayıyı da fazla artırmayacak. Bu arada “Şu an nüfusumuz 698 bin, 700 bin değil” diye soranları duyar gibi oluyorum. Eğer yasayı “2012 verilerine göre” diye çıkarttırabilirsek bu sorunun çözümü çok zor değil. Belki şu anda bile 700 bin sınırını aşmış durumdayız. Eksik olsak bile o sayıyı telafi etmek bizim için adeta çocuk oyuncağı olur.
 
Projeyi yürütürken siyasi olarak lokomotifimiz Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu olmalıdır. Ayrıca Sait Açba hocamızdan da burada gerekli katkıyı almalıyız. Bu proje için gerekirse Valimiz, Belediye Başkanlarımız, Oda ve Borsa başkanlarımız ile önümüzdeki hafta Ankara’yı mesken tutmalıyız. Bugün eğer bu çabayı göstermez isek inanın çok şey kaybederiz ve ileride Büyükşehir olmamız da gerçekten bizim için hayal olur.
 
Peki Büyükşehir olmanın avantajları neler? Büyükşehir olmanın en büyük avantajı, merkezden alınan bütçenin artmasıdır. Yatırımlar direk merkezden gelerek hem şehir kısa sürede kalkınıyor hem de istihdam büyüyecektir.  Ayrıca yasa ile köyler, ilçelerin mahallesi olacak. Büyükşehir sınırları il sınırları olarak genişleyecek. İstanbul ve Kocaeli'ndeki “Büyükşehir sınırı, il sınırıdır” uygulaması, tüm Büyükşehirleri kapsayacak. 27 Ekim 2013'te yapılması planlanan belediye seçimlerine yeni yasanın getirdiği hükümlere göre girilecek. İl Genel Meclisleri kapatılacak. Hem Büyükşehir Belediye Meclisi hem İl Genel Meclisi olmayacak. Böylece Büyükşehirin hizmetleri en ücra köşelere kadar ulaştırılacak. Kent merkezinin 50 kilometre etrafındaki yerleşim yerlerinin iyi hizmet aldığı, 50 kilometre mesafenin dışındaki alanların, hizmetlerden nispeten uzak kaldığı bu sistem değişecek. Afyonkarahisar ilçeleri ile barışacak, ilin tamamı hizmetlere eşit olarak kavuşacak.
 
İnşallah hep birlikte el ele verip bu şansı elde edebilirsek, geçmişte hep kenara itilen, yatırımları Denizli, Isparta, Konya ve Eskişehir’e kaptıran şehrimizin makus talihi değişecek.
 
Yapımına devam edilen Zafer Havaalanı ile,

Yapımına devam edilen 10’u aşkın 5 yıldızlı oteli ile,
 
İhalesi yapılan İzmir-Afyon-Ankara hızlı tren hattı ile,
 
Projesi hazırlanan İstanbul-Afyon-Antalya hızlı tren hattı ile Türkiye’nin kara ve demiryolu merkezi olan ilimiz o zaman gerçekten termal turizmin başkenti olacaktır.
 
Tamamlanacak oteller ve ve zafer havaalanın bitmesiyle dünya termal turizm başkenti olma yolunda ilerleyebilecektir.

Ayrıca Frig vadisi ve Kocatepe bölgelerini turizme kazandırmamız kolaylaşacaktır.

Bunların Üstüne et, gıda ve tarım deposu olmamızı da eklersek o zaman gerçekten “Ege’nin parlayan yıldızı” olabiliriz.

Kısa sürede il merkezimiz 400 bin nüfusa ulaşır, Büyükşehir nüfusumuz ise ilk 5 yılda 1 milyon sınırına yaklaşabilir.
 
Vekil sayımız 5 ten 7 ye o zaman yükselir. Hatta 8 olur, 9 olur.
 
Göç tersine döner, Afyonlu gurbete gitmez. Afyonkarahisarlıların doğduğu toprakta ekmeğini kazandığı günler geri gelir.

Büyükşehir olmak için şimdiye kadar büyüklerimiz hep bize, “hem yatırım, hem imkan lazım, birde göçü durdurup nüfus artırmak lazım” dediler. Bunun için tüm Afyonlulara “en az 3 çocuk, hatta 5 çocuk yapın” diye öğüt verdiler. Elhamdülillah onu da başarabiliriz ama o iş biraz uzun süreceğe benziyor. Gece gündüz çocuk yapacağız diye uğraşmak yerine 10 gün uğraşıp yasayı düzelttirebilirsek eğer, inanın nüfusumuz kendiliğinden çoğalır.
 
Hem Afyonkarahisarlılar çocuk yapmakta zaten mahirdirler. Siz doğan büyüyen çocukları bu topraklarda tutabilmek için akıllı uslu bir Büyükşehir kurun,
 
Bakın o zaman, Afyonkarahisarlılar en az kaç çocuk yapıyorlar.
 
Editör: Haber Merkezi