Büyük Zafer’in 99. Yılı Coşkuyla Kutlanıyor

Büyük Taarruz zaferinin 99. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen Zafer Haftası etkinlikleri Şuhut ilçesinde Atatürk’ün karargâhı Atatürk Evi ziyareti ve şehir stadyumunda yapılan kutlama törenleri ile başladı.

Etkinlikler kapsamında ilk olarak Atatürk’ün karargâhı olan Şuhut Atatürk Evi ziyaret edildi. Ardından Vali Vekili Mehmet Keklik, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Öznur Ozan, Milletvekilleri Veysel Eroğlu, Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Osman Alp, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve diğer protokol üyeleriyle birlikte yüzlerce katılımcı Mehter Marşı eşliğinde Atatürk Evi’nden Şuhut Stadyumuna kadar coşkulu bir şekilde yürüdüler. Daha sonra Zafer Haftası etkinliklerine renk katan Atlı Birlikleri, Büyük Taarruz Karargâhından İzmir’e uğurladı.

Etkinlikler Afyonkarahisar Valiliği koordinasyonunda düzenlenen Şuhut Belediye Şehir Stadyumundaki programla devam etti.

Programa Vali Vekili Mehmet Keklik, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Öznur Ozan, Milletvekilleri Veysel Eroğlu, Ali Özkaya, İbrahim Yurdunsueven, Burcu Köksal, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Osman Alp, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Vali Yardımcıları Nurullah Kaya, Mehmet Boztepe, Siyasi Parti Temsilcileri, Belediye Başkanları, gaziler, diğer protokol üyeleri ile farklı illerden gelen üniversite öğrencileri, sivil toplum kuruluşu üyeleri ve vatandaşlar katıldılar.

Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda protokol konuşmalarına geçildi.

Dünya Tarihinin Gördüğü En Büyük Kahramanlık Destanı

Burada konuşan ve dünya tarihinin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından birinin 99 yıl önce Afyonkarahisar’da yazıldığına değinen Vali Vekili Mehmet Keklik: “99 yıl önce yazılan kahramanlık destanını bir kez daha hatırlamak, o ruhu yeniden yaşayabilmek ve ecdadımızı anlayabilmek adına bugün burada bir aradayız. Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın liderliğinde necip milletimizin destansı mücadelesi ile dünya tarihine altın harflerle kazınan ve kurtuluş mücadelemizin dönüm noktası olan Büyük Taarruzun son hazırlıklarının yapıldığı Şuhut ilçemize ve zafer haftası kutlama programımıza hepiniz hoş geldiniz. Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olan, Kurtuluş Savaşı'nı zafere götüren ve Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı, Büyük Taarruz emrinin verildiği Kocatepe, 99 yıl sonra aynı coşku ve heyecana ev sahipliği yapıyor. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusu, 99 yıl önce bugün, dünya tarihinin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından birini yazarak, işgal güçlerini yurttan kovmak için bağımsızlık ateşini, Büyük Taarruzu başlatarak yaktı. Sakarya şahlanışı ile bu inanç gerçekliğe dönüşmüştü. Ancak düşman kuvvetlerin bu topraklardan tamamen temizlenmesi için son bir hamle gerekiyordu. O hamlenin adı Büyük Taarruz’du. İşte zafere giden o yol bugün bulunduğumuz Şuhut- Çakırözü- Kocatepe’ ye ulaşan kutlu yoldur” dedi.

6 Ayda Geçmez Deniliyordu, 15 Saatte Geçildi

Düşmanı kesin ve hızlı bir sonuç alacak şekilde vurmanın planlarının bu topraklarda yapıldığını söyleyen Vali Vekili Keklik: “Türk Ordusunun taarruzu ile birlikte 6 ayda düşmez denilen Afyon mevzileri 15 saat içerisinde darmadağın oldu. Düşmanı kesin ve hızlı bir sonuç alacak şekilde vurmanın planları, üzerinde bulunduğumuz bu topraklarda yapıldı. Eldeki imkânlar sınırlıydı, olası bir olumsuzlukta ecdadımızın yeniden taarruz etme şansı, yani 2. bir şansı neredeyse yoktu. Büyük Taarruz, içinde ciddi riskler barındıran, uygulaması oldukça zor ve katı bir disiplin isteyen bir plana sahipti. Bununla birlikte Büyük taarruz, dünya askerlik tarihinin en büyük baskın ve kuşatma harekâtlarından birisi olmuştur. Aziz milletimizin ve şanlı ordumuzun 25 Ağustos 1922’de buradan başlattığı kutlu yürüyüş 26 Ağustos 1922 sabah saat 05.30’da düşman mevzilerine karşı topçu ateşiyle devam etti. Büyük Taarruz harekâtı gün aydınlandığında Türk askerinin süngü hücumuyla, düşmanla göğüs göğüse çarpışmasıyla devam etti. Son derece isabetli atışlarla yunan mevzileri hallaç pamuğu gibi dağıldı ve akşam saat beş sıralarında Afyon Türk Ordusunun eline geçti” diye konuştu.

Şehitlerimizin Mirasına Sahip Çıkalım

Vali Vekili Keklik konuşmasına şöyle devam etti: “Afyon, Dumlupınar, Altıntaş ovalarında 5 gün 5 gece devam eden muharebelerden sonra yunan ordusu artık tamamen dağılmıştı. Mustafa Kemal Paşa’nın planladığı gibi bir vuruşta kesin sonuç alınmış, fedakâr vatan evlatları burada Kocatepe sırtlarında destan yazmıştı. Çanakkale ve Sakarya savaşlarında savunma yapılarak işgalci güçler geri püskürtülürken, Başkomutanlık Meydan Muharebesi uzun bir aradan sonra ilk kez zaferle sonuçlanan taarruz savaşı olarak tarihe geçmiştir. Bugün, bizlere düşen en önemli görev, Malazgirt’ten milli mücadeleye, 15 Temmuz’dan sınır dışı harekâtlara kadar kutsal Anadolu toprağını canıyla kanıyla bizlere vatan kılan tüm şehitlerimizin bıraktığı bu mirası yani Türkiye Cumhuriyetini korumak, kalkındırmak ve güçlendirmektir. Sözlerime son verirken, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını, aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum” İfadelerini kullandı.

Zafer Yürüyüşü ile Binler Kocatepe’ye Yürüdü

Buradaki kutlama programının sona ermesinin ardından 17. Zafer Yürüyüşünde Türkiye’nin dört bir yanından gelen Binler Kocatepe’ye Yürüdü. Öncelikle Çakırözü Köyü’ne geçildi. Burada kahramanlık türküleri dinletisi ve yöresel ikramlar yapıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri Bandosu ve Tarihi Tören Takımı eşliğinde Çakırözü Köyünden temsili yürüyüşle devam edilen törende ‘Zafer Yürüyüşü’ toplanma alanına gelindi.

Afyonkarahisar'da, Büyük Taarruz ‘un 99. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Türk Ordularının Çakırözü Köyü’nden Kocatepe’ye kadar yürüdüğü güzergâhta gerçekleştirilen 17. Zafer Yürüyüşü, Vali Vekili Mehmet Keklik ve protokol üyeleri tarafından başlatıldı.

Farklı illerden gelen katılımcılar ellerinde Türk Bayraklarıyla Kocatepe’ye yürüdü.

Editör: Haber Merkezi