BÜYÜK ZAFER'İN 91. YILINA GÖRKEMLİ KUTLAMA
Afyonkarahisar'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yılı Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen coşkulu törenle kutlandı. Ellerinde Türk Bayrakları ile meydanı dolduran Afyonkarahisarlılar kentin kurtuluş coşkusunu bir kez daha yaşadı.
CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN'DAN KUTLAMA MESAJI
                Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajları okundu. Törende Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı.
 
'AZİZ ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE ANIYORUM'
27 Ağustos tarihinin bağımsızlığını dünyada emsalsiz bir Kurtuluş Savaşı ile kazanmış Türkler ve Afyonkarahisarlılar için bayram günü olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Kurtuluşun 91. yılının ve Zafer Haftası'nın kutlu olmasını diledi. Kurtuluş Savaşı'nın 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanışı sonrasında Türk'ün yeniden var olma savaşı olduğunun altını çizen Başkan Çoban, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; 27 Ağustos Afyon'un Kurtuluşunun 91. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen törene teşriflerinizden dolayı sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Güzel ülkemizin dört bir tarafından törenlere katılmak üzere şehrimize gelen misafirlerimize şehrim adına hoş geldiniz diyorum. Bu kutlu günde millet olmanın şuurunu bizlere hatırlatan; zorluklar karşısında imanın, sabrın ve milli birliğin nelere kadir olduğunu varlıklarıyla ispatlayan aziz şehitlerimize Yüce Allah'tan rahmet diliyorum.
 
'ALLAHIM BU NE BÜYÜK İMANDIR!'
Bu büyük zaferin askeri taktik yönleri, teknik detayları dün Kocatepe'de değerli komutanlarımız tarafından anlaşılır bir şekilde ortaya konuldu. Zafere ulaşılmasında, bütün maddi imkânsızlıklara rağmen, Türk askerinin ve komuta kademesinin cesareti ve dehasına bir kez daha şahit olduk. Kahraman askerlerimizle ve onların değerli komutanlarıyla gurur duyduk. Bugün de gurur duymaya devam ediyoruz.
Milli Mücadelenin kilit şehri Afyonkarahisar'ın belediye başkanı olarak ben de bu zaferin askeri yönü dışında iki özelliği üzerinde durmak istiyorum: Bunlardan ilki; bütün ülke evlatlarının, vatanın bölünmez bütünlüğü tehlikeye düştüğünde, tek bayrak altında toplanma iradelerinin, Afyon'un kurtuluşunda bir kez daha tezahür etmiş olmasıdır.
        Eşlerini, çocuklarını nasıl bıraktılar, nasıl vedalaştılar, ağladılar mı? Evlatlarının geri dönmeyeceklerini bilen asker anaları gözlerini nasıl kaçırdı? tarlalarına, ekinlerine, hayvanlarına, daldaki meyvelerine, bağlarına, işlerine, dükkânlarına, yavuklularına son kez nasıl baktı gencecik fidanlar, geride kalanlar, askere giden çocuklarını, hangi sözlerle cesaretlendirdi acaba? Vatan uğruna canları pahasına fedakarlık yapmak nasıl yüce bir haslettir, Allahım bu ne büyük imandır!
Sizleri Afyon topraklarındaki şehitliklerimizdeki mezar taşlarını okumaya davet ediyorum. Bugün ülke sınırlarımız içinde olmayan ama kısa süre önce Afyon gibi, Denizli gibi Osmanlı vilayeti olan Halep, Şam, Selanik, Batum, Üsküp, Bakü ve nice evladı fatihan şehirlerden yüzlerce şehidin künyesini göreceksiniz.
 
"CUMHURİYET DEMOKRASİ İLE TAÇLANDI"
 
Türküyle, kürdüyle lazıyla, çerkeziyle, arabıyla şehadet şerbetini içmek için Afyon cephesine koşan, sancak yere düşmesin diye canlarını hiçe sayan bu yiğitlerin torunları olarak bizler, birlik ve beraberliğimizin ne kadar kıymetli olduğunu en iyi idrak edecek bir dönemden geçmekteyiz.
Çoğu bugün ülke sınırlarımız dışında olsa bile "misak-ı milli" sınırları içinde olan, gönlümüzün parçası olan, soydaş ve dindaşlarımızın yaşadığı bölge ve ülkelerin sorunlarına bigane kalmak, Haksızlık ve zulüm kimden gelirse ve kime karşı yapılırsa yapılsın zulme ve haksızlığa göz yummak, Kurtuluş Savaşı'nda Halep'ten, Üsküp'ten, Bakü'den gelip bu topraklar uğruna şehit düşen kahramanların ruhunu derinden yaralayacaktır.Bu büyük zaferin ikinci önemli özelliği ise; yurdu düşmanlardan temizleyen aziz ecdadımızın, bizlere nasıl bir ülke bırakmak istedikleri konusundaki tahayyülleridir.
Zaferin mimarı ve başkumandanı Mustafa Kemal Atatürk, bizzat kurduğu tek parti idaresinin sakıncalarını gidermek ve idareyi çok partili sisteme dönüştürmek için sağlığında birkaç kez çok partili siyasal sisteme geçiş denemeleri yapmıştır.Fethi Okyar Bey'e serbest fırkayı kurmasını telkin ederken, asıl gelişmişliğin çok sesli demokratik devletlerce yakalanabileceğine, iyi ve doğruların tartışılarak milletin yararına olan şeylerin uygulanması gerektiğine inandığını ifade etmiştir.
Atamız bizzat kendi ifadesiyle; mevcut tek parti idaresini diktatorya manzarasına benzetmiş, kurmuş olduğu cumhuriyetin istibdat müessesesi olarak kalmasına rızası olmadığını, böyle bir mirasla adını tarihe geçirmek istemediğini ifade etmiştir.Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu cumhuriyet bugün, demokrasiyle taçlanmıştır. Altmış yılı aşkın yıldır, demokrasi tecrübemiz, O'nun vasiyetine uygun olarak ülkeyi çağdaş ülkelerle her alanda boy ölçüşen modern bir sisteme dönüştürmüştür.
 
GECE GÜNDÜZ ÇABALAYAN KADROLARLA, CUMHURİYET DAHA DA GÜÇLÜ HALE GELDİ
Bugün Cumhuriyetimizin 100. Yılı için kalkınma hedefleri koyan, dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmeye çalışan, ülkeyi baştanbaşa hızlı tren ağlarıyla donatan, üniversitesiz, hastanesiz, havaalansız il bırakmayan, bütün vatandaşlarına huzurlu, eşit ve adil bir ülke kurmak için gece gündüz çabalayan kadrolarla cumhuriyetimiz daha da güçlü hale gelmiştir.
         İktidarıyla muhalefetiyle, farklılıklara tanıdığı ifade ve eleştiri hakkıyla cumhuriyetin çoğulculuğa evrimi, bütün sorunlarımızı çözecek güce ve araçlara sahip olduğumuz anlamı taşımaktadır.Adı cumhuriyet olmakla birlikte etrafımızdaki otoriter rejimlerden ayrışan Cumhuriyetimize değerini katan, işte bu demokratik vasfıdır.Ne yazık ki yakaladığımız bu ivme bazı uluslararası güç odaklarını rahatsız etmiştir. ASALA terör örgütünden kurtulduk diye sevinirken PKK terör örgütü, onun yerini almıştır. Hamdolsun bu belayı da bitiriyoruz derken,yeni senaryolarla geleceğimiz karartılmak istenmektedir.Kara bulutların birinden kurtulurken diğerinin başlamasını manidar buluyor ve şer odaklarının karanlık mahfillerde planlayarak sahneye koyduğu bu devir teslimleri, milletimizin takdirlerine bırakıyorum.Şu gerçek unutulmamalıdır ki, demokrasi hepimizin yaşam teminatıdır.
Birbirimize saygının ve tahammülün kurumsallaşmış biçimidir. Muhalefet, birgün iktidar olabilir, iktidar da muhalefete düşebilir. Bu öngörü ve ihtimaller sayesinde siyaset, gerçekleşebilir hedeflere odaklanır. Muhalefetin eleştirileri, insaf mihenginden geçer, vaatleri afaki olmaz. İktidarın sınırsız devlet gücünü kullanmadaki sınırı ve yaslanacağı temel ölçüt, hukukun üstünlüğü olur. Hukuk herkes için adaleti tesis etmelidir.Demokratik bir sistemde iktidarın el değiştirmesinin meşru tek yolu ise seçimlerdir. Demokrasi en iyi iktidarı garantilemez belki ama iktidarın değişimini garantiler. İktidarları da halkın tercihleri belirler.
Halk, iktidarın iyi olup olmadığına karar verir. Bu açıdan en barışçıl el değiştirme yolu demokrasi olmaktadır.Demokrasinin olmadığı bir ortamda iktidarların kurulması, devrilmesi kan ve gözyaşıyla gerçekleşmekte, oyların sayımı, yerini, cesetlerin sayımına bırakmaktadır.
Kurtuluşun 91. Yılını kutladığımız bu önemli günde özetle ifade etmek isterim ki millet olarak gücümüzü demokrasimizden, caydırıcılığımızı kahraman ordumuzdan ve bölgesel misyonumuzu da tarihi geçmişimizden alıyoruz.
Bu hasletlerimiz, etrafımızdaki çoğu ülkeye nasip olmayan, gıptayla bakılan, vazgeçemeyeceğimiz temel değerlerimizdir. Bu gerçeğin bilincinde nesiller yetiştirmek, milli değerlerimizi korumak değerli anne babaların ve devletin ilgili kurumlarının en temel vazifesi olmalıdır. Bizler de yerel yöneticiler olarak bu şuurla gece gündüz demeden insanımıza hizmet ediyoruz. Şahidi sizlersiniz..
27 Ağustos Afyonkarahisar'ın Kurtuluşu vesilesiyle başta milli mücadelemizin başkumandanı, Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyorum. Dünya durdukça Türkiye cumhuriyetinin payidar kalmasını yüce Allahtan diliyor, sizleri saygı ve sevgilerimle selamlıyorum" dedi.
HALK OYUNLARI GÖSTERİLERİ RENK KATTI
                       Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ın konuşmasının gösterilere geçildi Kutlamalara Afyonkarahisar Uluslararası 12. Zafer Halk Oyunları festivaline katılmak üzere ilimize gelen ekipler renk kattı. Afyonkarahisar Belediyesi, Azerbaycan, Bosna Hersek ve Söke Belediyesi Halk Oyunları ekiplerinin gösterileri büyük beğeni topladı.
MEHTERAN GÖSTERİLERİ BÜYÜLEDİ
Kutlamalar, Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Birlik Komutanlığı'nın büyüleyici gösterisi ile sona erdi. Mehteran gösterisi vatandaşlar tarafından büyük beğeni toplarken, uzun süre alkışlandı. Tören sonunda Belediye Başkanı Burhanettin Çoban tarafından Mehterbaşı'na günün anısına bir plaket takdim edildi.
 
 
Editör: Haber Merkezi