Büyük Taarruzun 100. Yılı Çalıştayı

Afyonkarahisar Baro Başkanımız Av. Turgay Şahin, Baro Başkan Yardımcımız Av. Gönül Ar Güngör, Baromuz Yönetim Kurulu üyeleri Av. Ömer Faruk Aksoy, Av. İsmail Tuğral ve Av. Mehmet Emin Özgüven Büyük Taarruzun 100. Yılı ve Baromuzun bu konuda yapmış olduğu çalıştay ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Başkanımız açıklamasında “Büyük Taarruz’un 100. Yıldönümüne sadece birkaç yıl kalmış olmasına rağmen henüz hiçbir çalışmaya girişilmemiş olduğunu gördük ve bu amaç için bir an önce yola çıkmanın elzem olduğunu fark ettik. Biz olmayan konularda hayal ürünü sözde değil gerçek hikayemiz üzerinde çalışmalar yapıyoruz dedi.”

Başkanımız Çalıştay hatırası olarak katılanlar meslektaşlarımız, hocalarımız için yapılan Büyük Taarruzun 100. Yılı Çalıştayı Hatıra Pulları’nın tanıtımını da yaptı.

1-2 Şubat 2020 Tarihinde Ankara’da, “100.Yıldönümünde Büyük Taarruz Çalıştayı” düzenledik. Prof. Dr. Sinever Esin DAYI, Prof. Dr. Hikmet ÖKSÜZ, Prof. Dr. İbrahim TELLİOĞLU, Prof. Dr. İlyas TOPSAKAL ve Doç. Dr. Turan AKKOYUN’un bilim heyeti olarak katıldığı bu çalıştayda baromuzuben, Av.İsmail AKGÜL ve Av.Süleyman UĞUR ÜNSOY temsil ettik.

İki sebeple yola çıktık.

İlki 2019 yılında TBB’nin olağan mali kongresi için gittiğimiz Samsun’da 19 Mayıs’ın 100. Yıldönümü etkinliklerinin son derece geç organize edilmesi nedeni ile cılız geçeceğini farketmemizdi…

Yıldönüm logosunun bile 19 Mayıs’a sadece birkaç ay kala belirlenmesi, bu basit nedenle bir çok etkinliğin yapılamaması bizi irkiltti ve birkaç yol sonra kutlanacak Büyük Taarruz’un 100. Yıldönümünün de başına aynı şeylerin gelebilecek olması düşüncesi ile endişelendik.

Yapılan pek çok etkinliğin de Samsun Barosu ve akademik meslek kuruluşlarının katkısı ve öncülüğünde gerçekleşmiş olabilmesi bize bir ilham verdi ve sorumluluk üstlenmemizin gereğini bize gösterdi…

İkincisi, 10 Mayıs 2019 tarihinde internet haber sitelerine düşen, “Ankara’da Pontos Soykırımı’nın 100. yıldönümü vesilesiyle bir etkinlik gerçekleşecek” haberi oldu…

Biz kendi kurtuluş savaşımızın başlangıcı olan önemli bir günü anmayı beceremezken, birileri sonradan icad ettikleri bir soykırım masalına ülkemizin Tatlısu aydınlarını da inandırmış üstelik ülkemizin kalbi, başkent Ankara’da bu masalı sunmak üzere bir etkinlik gerçekleştirmek üzere ilan vermişlerdi!

“Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi” adı altında toplanan bir grup sömürge aydını, 18 Mayıs 2019 tarihinde “Sözde Pontos soykırımının 100. Yıl dönümü için Ankara'da bir etkinlik planlamışlar, bu etkinlikte Yunan tezini haklı bulan şahıslara konuşma yaptırmayı, Nikos Aslanidis'in Giresun orkestrasını ve Topal Osman'ı anlatan ödüllü filmi The Band’ın da gösterimi yapılmasını da organize etmişlerdi.

https://www.demokrathaber.org/etkinlik/ankarada-pontos-soykirimi-100-yili-etkinligi-h115489.html

Bizim de girişimlerimiz neticesinde bu organizasyon iptal edildi ama, bu iptal için bizim girişimimize gerek duyulması da başlı başına bir üzüntü kaynağı oldu.

Ancak aynı yıl içinde maalesef buna benzer bir etkinliğin gözden kaçırılarak, yapılmasına müdahale edilmediğini de teessüfle öğrenmiş bulunduk.

Bu meşum etkinliğin dayanağı Yunanistan Parlamentosunun , 24 Şubat 1994 tarihli oturumunda, 19 Mayıs 1919'u oybirliği ile "Pontus Rumlarının Soykırımı günü" ilan etmesiydi ve Yunanistan’ın aslı astarı olmayan bir soykırım ile ilgili olarak tam 25 yıl önce harekete geçtiği anlaşılıyordu.

Afyonkarahisar için de son derece önemli bir tarihi hadise olan Büyük Taarruz’un 100. Yıldönümüne sadece birkaç yıl kalmış olmasına rağmen henüz hiçbir çalışmaya girişilmemiş olduğunu gördük ve bu amaç için bir an önce yola çıkmanın elzem olduğunu fark ettik.

Girişimlerimize başlamamızın kısa hikayesi aşağı yukarı bu şekildedir.

Bu önemli tarihi dönüm noktasını, önemine layık olacak biçimde anmak, milletimizin gündemine sokmak, bu hususta unutulmaya yüz tutan gerçekleri bir kez daha hatırlamak ve hatırlatmak için çıkılan bu yolda öncelikle bilim heyetinde yer alan değerli hocalarımıza ve baromuz mensubu avukatlara katılımları, gayret ve fedakarlıkları için teşekkürü borç bilirim.

Artık bu dakikadan sonra tüm sorumluluk ve yükümlülük büyük taarruzun başladığı topraklarda yaşayan değerli hemşerilerimizin, bu coğrafyada faaliyet gösteren meslek kuruluşları, odalar ve sivil toplum kuruluşlarınındır.

Bu sorumluluk çerçevesinde 2022 yılında idrak edeceğimiz Büyük Taarruzun 100.Yıldönümünde, bu büyük zaferin ve bu zafere imza atan başta Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa ve Türk Askerinin şanına yaraşır bir kutlama ve anma programı organize etmek hepimizin boynunun borcu olsun

Son derece verimli geçen bu çalışma programının sonuç bildirgesini sizlerle paylaşıyor şahsım ve Afyonkarahisar Barosu adına saygılarımı arz ediyorum

Editör: Haber Merkezi