“Büyük Taarruz Uluslararası Kısa Film Festivali”

Büyük Taarruz’un 100. Yılı faaliyetleri kapsamında; Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün katkılarıyla, Afyonkarahisar Valiliği himayesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinesinde ve paydaşların işbirliği içerisinde 16-20 tarihleri arasında düzenlenen “Büyük Taarruz Uluslar arası Kısa Film Festivali” çeşitli etkinliklerle devam ediyor.

Kocatepe’de Açılış Töreni

Afyonkarahisar Valiliği adına festivalin koordinasyonunu sağlayan ve festivalin hayata geçmesinde çok önemli bir rol üstlenen, Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Mehmet TANIR; “Kocatepe’de açılış törenini başlattı. İl Müdürü TANIR, Kocatepe’nin Büyük Taarruz ve ülke için öneminden bahsetti.”

Büyük Taarruz Uluslararası Kısa Film Festivali Başkanı Sayın Baran MAYDA; festivale 116 ülkeden 3055 film başvurusu yapıldığını belirterek, festival kapsamında üniversitelerde ve sinemada kısa film gösterimlerinin, söyleşilerin ve etkinliklerin 20 Mayıs’a kadar yapılması planlandığını ifade etti.

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet ZEYBEK, Büyük Taarruzun başlangıç noktasında açılış yapmanın önemine dikkat çekti. Büyük Taarruz’un 100. Yılı için Vali Gökmen Çiçek ile yıl içinde 100 etkinlik yapmayı planladıklarını ve bu sayıyı 130’a kadar çıkardıklarını ifade etti. “Büyük Taarruza yakışır bir yıl kutlama istiyoruz, bu vesileyle kısa film festivalinin ilimiz de ilk defa yapılması büyük önem arz ediyor” dedi.

Afyonkarahisar AK Parti Milletvekili İbrahim YURDUNUSEVEN ise festivale katılmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. Açılış için belirlenen yerin Kocatepe olmasının isabetli bir karar olduğunu kaydederek; “Büyük Taarruz‘un başladığı, 26 Ağustos’u 27 Ağustos'a bağlayan gecenin Şuhut’tan Kocatepe'den başlayıp, Şuhut'ta ve daha sonra Sinanpaşa Ovası’na ve devamında 9 Eylül'de düşmanın Yunan'ın denize döküldüğü noktaya kadar giden bir taarruz. Başkanımız sağ olsun, bu yıl yapılacak 100 etkinlik sayısını daha da arttırarak 130’a çıkardı. Kocatepe bizim için de çok değerli ve önemli. Burada şehitlerimizin de ilk filmi seyretmiş olması bizim için önemli. Emeği geçen başta Sayın Kültür Bakanımıza, Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız ile Valimiz Gökmen ÇİÇEK’e teşekkür ediyorum.” dedi.

Vali Vekili Mehmet KEKLİK yaptığı konuşmada; Milli tarihimizde en önemli dönüm noktalarından birisi olan Büyük Taarruz’un 100 yılı etkinlikleri kapsamında; Milli Mücadele’nin aslında en önemli en simgesel ve manevi atmosferin en yüksek noktalarından birisi olan Kocatepe’de; başta devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Büyük Taarruz’da hayatlarını kaybeden bütün şehitlerimiz ve gazilerimizin anısına “Büyük Taarruz Uluslararası Kısa Film Festivali”nin açılışını gerçekleştiriyoruz. İstiklal şehrimiz, Zafer şehrimiz, kuruluş ve kurtuluşun başkenti İstiklal Harbi’nin kilit şehri Afyonkarahisar’da; Afyonkarahisar Valiliğimiz himayesinde, Afyonkarahisar Belediye Başkanlığımızın, Üniversitelerimizin, Sayın Cumhuriyet Başsavcılığımızın ve Kamu Kurum ve Kuruluşlarımızın ve basınımızın destekleriyle, Büyük Taarruz’un 100 yıl münasebetiyle kültür, sanat ve spor vb. pek çok alanda 100’ün üzerinde etkinlikler hazırlandı ve bir bir hayata geçiriliyor. İnşallah Milli Mücadele’nin dönüm noktasının gerçekleştiği bu Kurtuluş Şehri’nde 2022 yılında Milli Mücadele başta gençlerimiz olmak üzere; kadınlarımıza ve toplumumuzun tüm kesimlerine en yaygın şekilde hem yerel hem ulusal medya aracılığıyla anlatılacak ve tarih bilincini aşılayacağımızı düşünüyorum dedi. 16-20 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Büyük Taarruz Uluslararası Film Festivali’nin önemini belirterek, bu 100 yıl etkinliklerini başından sonuna kadar büyük özverileriyle planlayan ve hayata geçirme noktasında çok büyük bir gayret gösteren Saygıdeğer Valimize huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Gerek kişiliğiyle, gerek çalışma azmiyle hem kendisinden çok şey öğrendik çok önemli tecrübeler kazandık hem de bu aziz şehre gerçekten çok önemli vizyonla çok ciddi yatırımlar kazandırdık. Bu süreçte; Sayın Milletvekillerimize başta İbrahim YURDUNUSEVEN ve Ali ÖZKAYA’ya, Sayın Bakanımıza, Sayın Mehmet TAYTAK milletvekilimize, her zaman bütün organizasyonlarda büyük destek veren Sayın Belediye Başkanımız Mehmet ZEYBEK’e, Saygıdeğer Cumhuriyet Başsavcımıza, Rektörlerimize, Sivil Toplum Kuruluşlarımıza ve basına çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Protokol konuşmacılarının ardından; şehit ve gazi yakınları, protokol üyeleri ve katılımcılara Gezici Sinema Tırı’nda film gösterimi yapıldı.

Festival Açılış Konseri

Zafer Meydanı’nda saat 19:00’da plaket töreninin ardından Azerin’in Açılış Konseri, yağış olmasına rağmen halkımız büyük bir coşkuyla konser programını izledi.

Finalist Filmler Gösterime Sunuldu

Finale kalan filmler; Cinemaximum Sinema Salonunda yaklaşık 900 öğrenci ile buluşturuldu.

Gezen Sinema Tırı İlimizde;

Büyük Taarruz Uluslararası Kısa Film Festivali kapsamında; Gezen Sinema Tırı, Afyonkarahisar merkez olmak üzere ilçelerinde öğrenci ve halkını sinemayla buluşturdu.

Büyük Taarruz'un 100. yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün Gezen Sinema Tırı, 12-21 Mayıs tarihleri arasında İlimiz merkezde Açık Kadın Cezaevi’nde ve merkezle beraber 11 ilçede film gösterimleri gerçekleştirildi.

Gezen Sinema Tırı ile yapılan film gösteriminde, İlimizde yaklaşık 10.000 kişi sinemayla buluşturuldu.

Ünlülerin, Üniversite Öğrencileriyle Söyleşi Programları

17 Mayıs 2022 tarihinde; Erkan BEKTAŞ, Selahattin SANCAKLI ve Veysel DİKER’in Söyleşi programları, Afyon Kocatepe Üniversitesi ANS Kampüsü, İbrahim Küçükkurt Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Aynı tarihte; Ayça İNCİ, Ruhi SARI ve Ümit ÇIRAK’ın söyleşi programları, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Mavi Salon’da gerçekleştirildi.

18 Mayıs 2022 tarihinde; Kamil ÇETİN, Ayhan SONYÜREK, Baran MAYDA ve Işıl GÜNDOĞDU ile Eylem KAFTAN, Ali İLHAN, Filiz ZENGİN ve Ahmet BİKİÇ’in söyleşi programları, Afyon Kocatepe Üniversitesi ANS Kampüsü, İbrahim Küçükkurt Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

20 Mayıs 2022 tarihinde, Mert TURAK, Nazif TUNÇ ve moderatör Baran MAYDA’nın söyleşi programları, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Mavi Salonu’nda gerçekleştirilecek.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet TANIR; "Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğümüzün destekleriyle ve Valiliğimizin himayelerinde gerçekleştirmekte Büyük Taarruz Uluslararası Kısa Film Festivali, etkin bir şekilde sürüyor. Bu festival vatanı ve toprağı için şehit düşen ve gazilerimizin ve sanatın Anadolu’da yayılması adına son derece önemli bir festival ciddi anlamda ses getirmeye devam ediyor. Hem öğrencilerimizden hem halkımızdan büyük beğeni topluyor. Halkımızı sinemayla buluştururken, şehit ve gazilerimize vefamızı gösterme adına önemli bir etkinlik olduğunu düşünüyorum" dedi.

Festival; 20 Mayıs 2022 Çarşamba günü, Saat 19:00’da Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi’nde, Plaket Töreni, Ödül Töreni ve Esat KABAKLI Konseri ile sona erecek.

Editör: Haber Merkezi