Bu Yıl 587 Esnafa 17 Milyon Tl Kredi Verildi
Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Başkanı Mahmut Emin Birliktir, esnaflar açısından 2012 yılının 2011 yılını göre durgun geçtiğini kaydederek, “Bu yıl Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren 587 esnafa yaklaşık 17 milyon TL kredi verdik” dedi.
2012 yılının Afyonkarahisar esnafları açısından durgun geçtiğini söyleyen M. Emin Birliktir, bunun nedeninin ise dünyada yaşanan global ekonomik krizin etkilerinin halen devam etmesi ve komşu ülkelerde yaşanan iç savaşların olduğunu kaydederek, “Komşularımızda yaşanan Mısır’da Libya’da Suriye’de, Irak’ta yaşanan iç savaşlar bizim esnaf ve sanatkarımızı etkilediğini söyleyebiliriz” dedi. Özellikle ihracat yapan firmalara çalışan küçük sermayeli esnafın bu olumsuz tablodan etkilendiğini belirten Başkan Birliktir, açıklamalarına şöyle devam etti: “Yani başımızda ki ülkelerde çıkan iç karışıklıklardan dolayı buraya ihracat yapan, tavukçularımız, mermercilerimiz, yumurta üreticilerimiz ekonomik anlamada dolaylı yoldan etkilendiler. Bunları içeriye getirdikleri dövizde bir miktarda esnaf ve sanatkarlar arasında dağılıyordu. Dolayısı ile bunların işlenirinin kötü olması, dış ülkelere karşılıklı olarak ihracatın azalması, en az sermayeli, küçük sermayeli esnafı oldukça etkiledi. Bu nedenle 2012 yılı bir önceki yıla göre esnaflar açısından durgun geçti.”
“AFYONLU ESNAF VE SANATKARLARININ ÖDEME AHLAKI HALEN DAHA İYİ”
Afyonkarahisarla birlikte Türkiye geneline bakıldığı zaman piyasalarda sebebi bilinmeyen bir asıcak para durgunluğunun da olduğunu söyleyen Başkan Birliktir, esnafların özellikle bu durgunluğu yılın son çeyreğinde daha fazla hissetmeye başladıklarını söyledi. Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren 587 esnafa yaklaşık 17 milyon TL kredi verdiklerini belirten Başkan Birliktir, açıklamalarına şöyle devam etti: “Bizim bu yılki kredi plasmanımız 19,5 milyon TL’di. Ama biz bu sene bu paranın yaklaşık 17 milyon TL’sini kullandırdık. Sene başında 800 esnafa kredi vermeyi planlarken, 587 rakamında kalabildik.” Kredilerin geri dönüşümleri ile ilgilide bilgiler veren Birliktir, “Türkiye’deki icra takip oranı yüzde 24-26 oranında seyir ediyor. Bizim Afyon’un takip oranı şuanda yüzde 8.18 düzeyinde. Afyonkarahisar’da şuanda kullandığı krediye ödemeyerek icralık olan esnaf sayısı yaklaşık 40 kişi. Ama Türkiye geneli verileri göz önüne aldığımız zaman, diğer illeri karalamak istemiyorum ama, şunu söyleyebilirim ki Afyonlu esnaf ve sanatkarlarının ödeme ahlakı halen daha iyi” diye konuştu.İha
Editör: Haber Merkezi