BU YATIRIMLAR 2017'YE DAMGA VURACAK
 
          Afyonkarahisar Belediyesi tarafından hazırlanan 2017 masa takvimi, yeni yıla sayılı günler kala vatandaşlarımızın beğenisine sunuldu.
 
Büyük ilgi gören 2016 yılı masa takviminde Belediye’nin dünden bugüne değişen ve gelişen hizmetlerini konu edinen Afyonkarahisar Belediyesi, 2017 yılı takviminde ise yeni çalışma döneminde yatırım planlamasına aldığı, hatta birçoğunun yapımına başladığı hizmetleri halkımızın değerlendirmesine sundu.
 
Afyonkarahisar Belediyesi’nin yatırım ve hizmetlerinde geldiği noktayı açıkça ortaya koyan 2017 takviminin sunuş yazısında Afyonkarahisar halkına hitap eden Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Yüce Allah'tan 2017 takvim yılının; ilimize, ülkemize, Milletimize ve İslam Âlemi’ne hayırlar getirmesini niyaz ederken, Afyonkarahisar'da yaşayan herkese yeni yılda barış, kardeşlik, huzur, sağlık ve esenlikler diledi. Başkan Burhanettin Çoban, sunuş yazısında ayrıca şu ifadelere yer verdi:
 
"Yeni bir takvim yılı 2017 yılına giriyoruz. Geleneksel olarak hazırladığımız takvimde sizlerin huzuruna bu çalışma döneminde şekillenecek yatırım ve hizmetlerimizle geliyoruz.
 
2017 yılı çalışma dönemimizde sizlerin yaşamını kolaylaştıracak, kentimizde yaşam kalitesini artıracak ve Afyonkarahisar’ın kültürel yaşamını yakından ilgilendiren yatırım ve hizmetlerin öncelikli olduğunu göreceksiniz.
 
Üç grupta toplayarak sizlerin oylarına talip olduğumuz bu yatırım ve hizmetlerin bir kısmının tamamlandığını bir kısmının da proje aşamasını geçerek ihale aşamasına geldiğini şimdiden söyleyebilirim. İnşallah bu 2017 yılı sonunda bu vaatlerimizin bir kısmının daha tamamlandığını hep birlikte göreceğiz.
 
Çalışmak, maddi kaynaklarımızı ve iş gücümüzü iyi koordine etmekle birlikte Afyonkarahisar’ı yönetenlerle birlikte uyum içinde bulunmak belediyecilikte başarımızın anahtarını oluşturdu. 8 Yıla yaklaşmakta olan Belediye Başkanlığım döneminde çalışma arkadaşlarımla yakaladığımız takım ruhu da bu şehre hizmet ederken en büyük etkenlerden biri oldu.
 
Geçtiğimiz yıllarda; yatırım ve hizmetlerimiz sırasında çalışmalarımızdan kaynaklanan sıkıntılara katlanan, Belediyemizin yatırım ve hizmetlerine sahip çıkıp destekleyen hemşerilerime ve Afyonkarahisar’da yaşayan herkese minnettarım.
 
Afyonkarahisar'a hizmet ederken desteğiyle her zaman yanımızda gördüğümüz Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na, milletvekillerimize, partimizin değerli yöneticilerine, Belediye Meclis üyelerimize, ilimizde görev yapan değerli yöneticilerimize, Belediyemizin yönetici ve çalışanlarına,  yatırım ve hizmetlerimizi kamuoyuna duyuran medya kuruluşlarımız ile basın mensubu arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
 
Yüce Allah'tan 2017 takvim yılının; Afyonkarahisar’a, Ülkemize, Milletimize ve İslam Âlemi’ne hayırlar getirmesini niyaz ediyorum.  Hemşerilerimize ve Afyonkarahisar'da yaşayan herkese yeni takvim yılında barış, kardeşlik, huzur, sağlık dileklerimle selam ve saygılarımı sunuyorum."
 
2017 yılı masa takviminde, halkımızın bilgisine ve değerlendirmesine sunulan yeni çalışma döneminde yapılması planlanan hizmetler şöyle:
 
          MOTOR SPORLARI MERKEZİ OLDUK
 
          Geçen dönem Türkiye’nin en büyük spor kompleksini ilimize kazandırmanın mutluluğunu geride bırakırken bu kez de motor sporlarına ait tüm branşların aynı anda yapılabileceği tesisler için başlangıç yaptık.
 
Belediyemiz öncülüğü ve Türkiye Motosiklet Federasyonu’nun desteğiyle üç etap halinde sürdüreceğimiz çalışmaların birinci etabını tamamladık. Motor sporlarından;Motocross, Enduro, Süper Enduro, ATV, UTV, Süper Moto Drag gibi tam altı kategoride yarışmaların aynı ayna yapılabileceği tesis açıldı.İlk kez 2016 yılı Kasım ayında birer hafta arayla Türkiye Motorkros Şampiyonası ve Türkiye Süperenduro şampiyonası finallerine ev sahipliği yaptık.
 
Türkiye’de sadece Konya’da bulunan, hem otomobil drag hem de motor drag yarışlarının yapılabileceği pistin benzerini bu yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Spor Kompleksi merkezine sadece 1,5 km. uzaklıkta olan 1200 metre uzunluktaki pistin çalışmaları devam ediyor.
 
             Üçüncü projemizde en az 3,5  kilometre uzunluğunda, 12 metre genişliğinde hazırlanacak asfalt pistte hem otomobil hem de motor yarışları yapılabilecek. Bu tesisin yapımı için 350 bin metrekare alanın bulunması için çalışmalar başladı.
 
          SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMASI “ ESKİ AFYON’U ” İHYA EDECEK
 
          Afyonkarahisar’da tarihi evlerin bulunduğu bölgede sokak sağlıklaştırma çalışması yapacağız. Afyonkarahisar Valiliği ile işbirliğinde Bedesten Çarşısı’ndan Türbe Camii’ne kadar olan 400 binanın cephesini yenileyerek bölgeyi turizme kazandıracağız.
 
         Afyonkarahisar’ın önemli turizm değerleri; Afyonkarahisar Kalesi, Mevlevi Türbe Cami, Ulu Cami ve tarihi evlerin yer aldığı mahalleler sokak sağlıklaştırma çalışmasıyla yeni bir görünüme kavuşacak.
 
Sağlıklaşma ile turizm potansiyeli açığa çıkacak bölge Afyonkarahisarlılar ve dışarıdan gelen misafirler içinde adeta yeni bir yaşam ve dinlenme alanı olacak.
 
Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından ihalesi yapılacak çalışmaların tamamlanmasıyla eski Afyon diye bilinen mahalleler ihya olacak.
 
          KARAYOLLARI ALANINA MUHTEŞEM PARK
 
          Vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırma, sosyal ve kültürel alanlarını genişletmeye devam ediyoruz.
 
Şehrimizin en merkezi yerlerinden Karayolları arazisinin 26 bin metrekarelik bölümü Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun büyük çabasıyla Belediyemize devredilmişti. İlk etapta 14 bin metrekaresi değerlendirilecek arazinin kalan kısmı Karayolları tarafından boşaltıldıktan sonra düzenlenecek.
 
Yürüyüş yolu, çocuk oyun alanı, macera parkuru, süs havuzu, kafeterya, “Mahallem Spor Yapıyor” tesisinden Afyon’da ilk defa yapılacak hava bisikleti parkuruna kadar Karayolları Parkı’nı muhteşem bir tesis olarak bu yıl içinde hizmete açacağız.
 
Tamamen yeşil alan olarak düzenlenecek Karayolları arazisi sayesinde Afyonkarahisarlılar şehrin stresli havasından kurtararak doğayla buluşacak.
 
          TRAFİKTE BATTI ÇIKTI DÖNEMİ
 
          Afyonkarahisar’ın en büyük problemi şehir içi trafik sorununu battı çıktı projeleriyle en aza indirmeyi planlıyoruz.
 
Yolların yetersizliği ve geçmişten gelen planlama yanlışlıkları nedeniyle kent trafiği çekilmez hale gelmeye başlarken, trafik özellikle sabah ve akşam saatlerinde oldukça yoğunlaşmaya başladı. Bu yıl içerisinde Maliye Kavşağı, akabinde Stad Kavşağı’nda battı çıktıları hayata geçireceğiz.
 
Çalışmaların ikinci etabında;2018 yılında Jandarma Kavşağı ve Karayolları Kavşağı ile birlikte bu dönemde dört kavşakta battı çıktıyı tamamlayarak trafik yoğunluğunu gidereceğiz.
 
          ‘VEYSEL EROĞLU’ ADINA YAKIŞIR PARK YAPACAĞIZ
 
          Ülkemize ve Afyonkarahisar’a büyük hizmeti ve katkıları olan Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun adına yakışır park yapacağız.
 
Selçuklu Mahallesi içinde, Park Hayat Hastanesi karşısındaki 70 bin metrekarelik alanda yapacağımız parka Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu'nun ismini vereceğiz.
 
Son derece modern ve tüm kesimlere hitap edebilecek parkta; yeşil alanlar, kafeterya, piknik alanı,  çocuk oyun alanı, şelale, su oyunları havuzu ve yürüyüş yollarına kadar her türlü donatı planlandı.Yine ilk defa ebeveynlerin çocukları ile birlikte yaz kış vakit geçireceği kapalı oyun alanı düşünüldü.
 
          AFYON’A CUMHURİYET MEYDANI
 
          Afyonkarahisar’a simge olabilecek Cumhuriyet Meydanı projesinde geçen dönem atılan adımlardan sonra çalışmalara hız verdik.
 
Afyonkarahisarlılar’ın hayalindeki Cumhuriyet Meydanı’nı üç etapta tamamlayacağız. “Kentleri kent yapan meydanlarıdır.” Anlayışından yola çıkarak Afyonumuza değer katarak Afyon’un kalbinde yeni ve ayrıcalıklı bir alan oluşturmayı amaçlıyor ve çalışmaları titizlikle sürdürüyoruz.
 
Geçen dönem Belediye Meclisi’nin tarihi kararı sonrası Cumhuriyet Meydanı için Ulusal Mimarlık ve Kentsel Tasarım Fikir Proje Yarışması düzenlemiş, fikir ve tasarımları oluşturmuştuk. Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban, Emek Binası'ndan elde edilecek 15 milyon liralık önemli bir kaynaktan vazgeçerken bu tesislerin yıkımını tamamlamıştık. Tarihi Belediye Binası Valilik olarak hizmet vermeye başlamıştı.
 
Cumhuriyet Meydanı’nı bu yıl içerisinde ihaleye çıkacağız.Üç etaptan oluşan projenin birinci etabını bu dönemde tamamlayacağız.
 
Meydanda; yaya öncelikli ulaşım, 2 kattan oluşan 313 araçlık otopark, tramvay hattı, kafeler, oturma alanları, su ve ışık gösterileri, milli maçların seyredilebileceği medya duvarı ile aktivitelerin yapılacağı sosyal alanlar inşa edilecek.
 
          ŞEHİT ÖMER HALİSDEMİR İSMİNİ YAŞATACAĞIZ
 
          15 Temmuz gecesi FETÖ'nün darbe girişiminde darbeci generali vurduktan sonra şehit edilen Astsubay Ömer Halisdemir'in ismini ölümsüzleştirdik.
 
15 Temmuz darbe girişiminde cuntaya ilk kurşunu Özel Kuvvetler Karargâhı’nda sıkan ve darbeci Tuğgeneral Semih Terzi'yi öldüren Astsubay Ömer Halisdemir’in ismini eski Stadyum arkasında yer alan 27 bin metrekarelik parkta yaşatacağız.
 
Yıllarca stadyuma spor yapmak için giden vatandaşlarımızın kiremit tozu zeminde koşması son bulacak. Ömer Halisdemir Parkı koşu yolunu tamamen tartan pist yapacağız. Parkın etrafını ağaçlandıracağız. Bölgede kafeterya olarak hizmet verecek mağarayı ise Tema Vakfı ile birlikte sergi salonu olarak değerlendireceğiz.
 
Yürüyüş yolu, çocuk oyun alanı, halı saha, tenis kortu, basketbol ve voleybol sahası ile piknik alanı bulunacak parkı, Şehit Astsubay Ömer Halisdemir ismine yakışır şekilde Afyonkarahisarlılar’ın hizmetine sunacağız.
 
          TELEFERİK HAYALDİ, GERÇEK OLDU.
 
          Afyonkarahisarlılar’ın yıllardır hayalini kurduğu Afyon Kalesi’ne teleferik düşüncesini bu dönem hayata geçiriyoruz.
 
Geçen dönem Kale’ye asansör yapılması gündeme gelmiş ancak maliyeti nedeniyle vazgeçilmişti. Bu dönemimizde Afyon Kalesi’ne teleferik izni Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayından geçti.
 
Yıllardır konuşulan ancak Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a nasip olan projenin hazırlık aşamasında Eskişehir Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na  teleferik projesi için birkaç alternatif sunuldu. Kent Meydanı’ndan Kale’ye  teleferik hattı yapılmasına kurul izin verilmezken teleferiğin Hıdırlık yamaçlarında bulunan Erdal Akar Parkı hattı üzerinden yapılması uygun görüldü.
 
Erdal Akar Parkı’ndan,  Afyon Kalesi’ne uzanacak teleferikte proje hazırlığı Avrupa’da yapılırken proje sadece teleferik hattından ibaret olmayacak. Tarihi Kale’nin üzerinde de çevre düzenlemesine gidilecek.  Afyonkarahisar’ın muhteşem manzarası eşliğinde teleferikle kaleye çıkacak misafirler için zirvede sosyal tesisler yapılacak. Oluşturulacak yaya platformu sayesinde Kale’de; gezinti alanı, dinlenme alanı ve kafeterya Afyonkarahisarlılar’ın hizmetine sunulacak.
 
          KASAPLAR ÇARŞISI VE KADINLAR PAZARINA YENİ DÜZENLEME
 
          Tarihi Kadınlar Pazarı ve Kasaplar Çarşısına yönelik ayrı ayrı proje hazırladık. Her iki çarşıyı da yeni bir kimliğe kavuşturacağız.
 
Kadınlar Pazarı düzenlemesinde; el sanatları çarşısı, el sanatları atölyesi, yöresel yemeklerin sunulacağı lokanta ve kafeterya bulunacak. Kadınlar Pazarı avlusunda yer alan Germiyanoğlu Süleyman Şah Türbesi’ni de bu çalışmada restore edeceğiz. Geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan ve tarihi dokusunu önemli ölçüde yitirmiş Kadınlar Pazarını restore ederek şehrimize yeniden kazandıracağız.  Çarşıyı el sanatları merkezi olmasının yanı sıra tarih kokan dokusuyla yerli ve yabancı turistlerin de uğrak yeri haline getireceğiz.
 
Kasaplar Çarşısında ise tescilli binaları Bedesten’de olduğu gibi restore edeceğiz, tescilli olmayan yapıları ise yıkıp yeniden yapacağız.  İki kat olacak çarşının üst katında ise oluşturacağımız sosyal donatılar sayesinde çarşıyı daha da cazip hale getireceğiz. Her iki tarihi çarşı ilimiz ekonomisine ve kültürüne kazandırılırken bölge yeniden canlanacak. Hem ticari hareketlilik hem de ziyaretçi sayısı gözle görülür derecede artacak.
 
          İSMET ATTİLA KÜLTÜR MERKEZİ
 
          Maliye, Tarım ve Köy İşleri eski Bakanı İsmet Atilla’nın ismini vereceğimiz İsmet Attila Kültür Merkezi, Afyonkarahisar’da yine ilklerden olacak.
 
Bakan İsmet Attila’nın Afyonkarahisar’a kazandırdığı arazi, hizmet ve yatırımlarla hizmet ettiği her kesim tarafından kabul edilirken Bakan Attila’nın ismini yaşatacağımız muhteşem bir eseri hayata geçirmenin kıvancını taşıyoruz.
 
Mevcut Makina İkmal Müdürlüğü’nün bulunduğu 15 bin metrekarelik araziye yapacağımız Kültür Merkezi’nde ses, ışık ve sahne sistemleriyle 525 kişilik bir tiyatro salonu, sosyal tesisler, modern bir tiyatro salonu yapacağız. Tesisin etrafında ise kafeterya ve sergi alanları oluşturacağız.
 
 Bölgeye yapacağımız termal tesislerde ise termal hamam, Türk Hamamı, fitness salonu, güzellik merkezi, bayan ve erkek kuaför salonları olacak. Tesiste maddi imkânsızlıktan termale gidemeyen vatandaşlarımız için kadın erkek ayrı ayrı termal hamamı ücretsiz hizmete sunacağız.
 
Belediye Konservatuarımızda da Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği başta olmak müzik eğitimi verilecek.
 
          KENT MÜZESİ’NDE DÜNÜ ANLATACAK, BUGÜNÜ BELGELEYECEĞİZ
 
          Beş bin yıllık tarihi geçmişe sahip Afyonkarahisar’ı Kent Müzesi’ne bu dönem kavuşturuyoruz. Afyonkarahisar'ı, hafızalarda yer edecek Kent Müzesi ile kentin geçmişini anlatacağız.  Bu muhteşem tesis sayesinde bu günü belgeleyecek ve geleceği kurmayı kolaylaştıracağız.
 
Çavuşbaş semtinin tarihi dokusuna uygun, mimari yapıda oluşturacağımız Kent Müzesi'nde; kentin yerleşimi, gelişimi, gelenek ve göreneklerini tanıtacağız. Sergi ve sunum salonları bulunacak Kent Müzesi’ni Afyonkarahisar'ın tarihine açılan kapısı haline getireceğiz
 
 Büyük bir titizlikle süren çalışmalarda Afyon Kocatepe Üniversitesi Kent Müzesi Araştırma konularını hazırlamaya devam ediyor. Vatandaşlarımızdan da Kent Müzesi’nde sergilenmek üzere bağışları kabul ediyoruz.
 
          TARİHİ YANLIŞA PAŞA CAMİİ YENİDEN YAPARAK SON VERECEĞİZ
 
          Tarihe sahip çıkma geleneğini bu dönemde sürdürüyoruz. Cumhuriyetin ilk yıllarında tartışmalı bir şekilde yıktırılan Paşa Camii’nin bire bir benzerini yaparak tarihi yanlışa son vereceğiz.
 
Paşa Camii’ni manevi dünyamızda yaşatmayı hedeflerken bu amaçla çevre donatılarıyla birlikte 33 bin metrekare alana sahip muhteşem bir eseri Afyon’a kazandıracağız. Afyon- İzmir Karayolu çıkışının sol tarafına yapılacak 1.500 cemaat kapasiteli eser Kocatepe Mezarlığı’nın da yakınında olacak.
 
 Paşa Camii’nde kılınacak cenaze namazları öncesi ve sonrasında araç yoğunluğuna karşılık çok kapasiteli otopark yapılacak. Cenaze konvoylarının şehir içine girmeden kolaylıkla Kocatepe Mezarlığı’na ulaşması sağlanacak.
 
          FABRİKALAR YAPMAYA DEVAM EDİYORUZ
 
          Belediyemizce kurulan Asfalt Üretim Tesisi, Belediye Şirketimiz tarafından kurulan Doğal taş Parke Fabrikası ve Dekoratif Parke ve Bordür Fabrikası ile üç ayrı Akaryakıt-LPG İstasyonları geçtiğimiz dönemin önemli yatırımları arasında oldu.
 
Bu çalışma dönemimizde Afyonkarahisar kent merkezini daha estetik ve mukavemetli beton parke ve bordürlerle donatmak için yeni üretim tesisini daha işletmeye alacağız.
 
17000 m² açık alan üzerinde, 2000 m²  Kapalı alanda kurulacak olan fabrikada, 700-1000 m² arası klasik beton parke, bordür üretiminin yanı sıra, üzeri renkli mineral doğal taş kaplı beton parke bordür üretiminin yapılmasını planlamaktayız.
 
Ayrıca Belediye Şirketimiz Yüntaş A.Ş tarafından yöresel Afyon Ekmeği, geleneksel hamur işi ürünler ile çok sayıda unlu mamulün üretimi için Ekmek ve Unlu Mamuller Üretim Tesisi yapılması için hazırlıklarımız son aşamaya gelmiştir.
 
Editör: Haber Merkezi