“Blok mermerde dünya lideriyiz”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın İsçehisar temsilciliğini hizmete açtı.​

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, hayırlı işler için Afyonkarahisar’a geldiklerini belirterek, “Önce burada Odamızın yeni temsilciliğini açacağız. Sonrasında da yine Odamız bünyesinde kurulan Arabuluculuk Merkezini faaliyete geçireceğiz” dedi.

Afyonkarahisar ve İscehisar’ın mermerin başşehri olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin en büyük Mermer İhtisas OSB’si burada. Odamız Afyon Mermerini, coğrafi işaret olarak da tescil ettirdi. Dünya çapında tanınan, bilinen bir markanız var. Hatta Vatikan'daki en önemli kilise olan Sen Piyer’de bile, İscehisar'ın mermerleri kullanılmış” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin 300 çeşit mermer ve 200 çeşit travertenle bu alanda çok büyük bir zenginliğe ve avantaja sahip olduğuna dikkat çeken TOBB Başkanı şöyle devam etti: “Blok mermerde dünya lideriyiz. İhracatımız, yüzde 60’ı tabakalı işlenmiş halde olmak üzere, 2 milyar doları geçti. İşlenmiş mermerde İtalya ve Çin bizden önde olsa da, bu alanda da gelişme içindeyiz. Öte yandan, en büyük pazarımız olan Çin’deki yavaşlamayla ve küresel resesyonla karşı karşıyayız. İç pazarda inşaat sektörümüz henüz tam toparlamış değil.

Bunlara ilaveten son dönemde elektrik ve akaryakıt fiyatlarındaki artışın da etkisi altındayız. Ruhsatlandırma, harçlar ve devlet hakkı gibi maliyetleri artıran sorunlarımız mevcut. Ayrıca bir ilde veya bölgede ruhsat verirken, yerel yönetimlerin ve buradaki sektörün, yani sizlerin de Odamız vasıtasıyla söz hakkımız olmalı. Zira sahayı en iyi siz bilirsiniz. Hem arz planlaması yapılır, hem de kamuoyunda olumsuz imajlar oluşmasına sebebiyet verilmez.

Öte yandan sektörümüzde katma değer noktasında da yapmamız gereken işler var. Biz blok mermeri 20 cent, tabaka mermeri 40 cent civarında satarken, İtalya işlenmiş mermeri 2 dolara gönderiyor. Tüm sıkıntılara rağmen, sektörde ürün işleme ve kalite artıyor, ihracat yapılan ülke sayısı büyüyor. Bu sektör de gidecek daha uzun bir yolumuz var. Hem bu bölgenin kalkınması, hem de ülkemizin döviz ihtiyacının karşılanması için, el birliğiyle çalışmaya devam edeceğiz”.

Tüm sıkıntıları ve sorunları, Afyon TSO ile birlikte ilgili Bakanlıklara ilettiklerini ve takip ettiklerini bildiren Hisarcıklıoğlu, “Bu noktada şunu da hiç unutmayalım. Bizler üyelerimizin sesiyiz ve onların tercümanları oluruz. Bize yasayla verilen görev budur. İcraat yetkisi ve sorumluluğu da, hükümetimizindir. Bir ve beraber olunca, Allah rahmeti ve bereketi de verir. Birbirimizi ötekileştirmeyelim. Kimseyi, fikrinden, inancından, görüşünden dolayı dışlamayalım” dedi.

Hüsnü Serteserin Konuşması;

Sayın İscehisar Kaymakamı;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu;

Çok değerli konuklar;

Kıymetli basın mensupları;

Hanımefendiler, beyefendiler;

Sizleri şahsım ve Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız Yönetim Kurulu adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Odamız’ın İscehisar Temsilciliği’nin açılış törenine hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.

Sayın Başkanım;

Değerli misafirler;

Mermerin başkenti Afyonkarahisar’ın ekmeğini taştan çıkaran ilçesi İscehisar’da Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız’ın Temsilciliği’nin açılmasından duyduğum mutluluğu ifade etmek isterim.

Odamız hizmet binasında hangi hizmetler veriliyorsa, ATSO İscehisar Temsilciliğimiz’de de aynı hizmetler verilecek. İş insanlarımız, firma yetkililerimiz işlemler için Afyonkarahisar’a gitmek yerine Odamız Temsilciliği’nde işlerini halledebilecekler. Böylelikle hem zamandan, hem de akaryakıt gibi giderlerden tasarruf sağlayacaklar.

Bu bağlamda, bizim talebimizi geri çevirmeyerek onaylayan, Oda-Borsa Camiası’nın lideri Sayın Başkanımız Hisarcıklıoğlu’na bilhassa teşekkür etmek istiyorum.

Sayın konuklar;

Mermer, ilimizin ihracatının lokomotifidir. 2021 yılında ilimizden yapılan 380 milyon dolar 794 bin dolarlık ihracatın 246 milyon 948 bin doları, çoğunluğu mermer ve doğaltaş olan madencilik ürünleridir. İlimiz, doğaltaş ve mermer ihracatında İstanbul ve Denizli’nin ardından Türkiye üçüncüsüdür.

Bu büyük başarıyı, işte çoğunluğu İscehisar ilçemizde bulunan mermer işletmelerine borçluyuz. Mermer işletmelerimizin sahiplerine, ortaklarına ve tüm çalışanlarına bu bağlamda teşekkür ediyorum.

Sayın Başkanım;

Odamız’ın Temsilciliği’nin bulunduğu Mermer Akademisi, Zafer Kalkınma Ajansı’nın ilk güdümlü projesi olan “Mermerde Yüksek Verim, Yüksek Katma Değer” projesinin sonucunda kuruldu.

Biz de hem projenin ortakları arasında yer aldık, hem de Mermer Akademisi’ne destek olduk; olmaya da devam ediyoruz. Mermer Akademisi’nin İscehisar Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte hazırladığı Türkiye’nin mermer sektöründe ilk garanti markası olan “ISCe – International Stone Certification”, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Bu markayı kullanan firmalar, mermerin kalitesi ve üretim süreçlerinde belirli standartları uyguladıklarını beyan etmiş oluyor. Bu, sektörümüz için son derece sevindirici bir gelişmedir.

Sayın konuklar;

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız’ın İscehisar Temsilciliği’nin açılış törenine katıldığınız için sizlere teşekkür ediyorum.

Mehmet Sıtkı Merdivenci’nin konuşması:

Sayın İscehisar Kaymakamı;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu;

Çok değerli konuklar;

Kıymetli basın mensupları;

Hanımefendiler, beyefendiler;

Sizleri şahsım ve Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız Meclisi adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Mermer diyarı İscehisar’da Odamız’ın temsilcilik açması dolayısıyla duyduğum memnuniyeti diye getirerek sözlerime başlamak istiyorum.

İscehisar ilçemizden, gerek Mermerciler Derneği’nden, gerekse Odamız üyelerinden uzunca bir süredir Oda Temsilciliği açılması doğrultusunda talep geliyordu.

Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Hüsnü Serteser, bu konunun takipçisi oldu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun özel izniyle bu temsilciliği açmayı başardık.

Bunun için hem firmam, hem de İscehisarlılar adına Sayın Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Hüsnü Serteser ve TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ediyorum.

Odamız’ın İscehisar Temsilciliği ile önemli faaliyetlere imza atacağımıza inanıyor; sizleri tekrar sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Editör: Haber Merkezi