Biyogaz Sektörünün Sorunları Vali Tutulmaz Başkanlığında Masaya Yatırıldı

Biyogaz sektörünün sorunlarının değerlendirilmesi ve çözüm yollarının ortaya konulması amacıyla Vali Mustafa Tutulmaz başkanlığında Biyogaz Enerji Toplantısı düzenlendi.

Valilik toplantı Salonunda yapılan toplantıya Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Milletvekili Ali Özkaya, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, İl Müdürleri, biyogaz alanında faaliyet gösteren firmaların teknik ekibi ve işletme yetkilileri, Afyonkarahisar Atıksı Arıtma Birliği yetkilileri, Başmakçı Tavukçuluk Kooperatifi yetkilileri katıldı.

Tavuk Gübrelerinin Atıkları Önemli Bir Problem

Toplantı öncesi konuşan Vali Mustafa Tutulmaz Afyonkarahisar’ın biyogaz alanında ve yeşil enerji alanında Türkiye’nin en önde gelen illerinden birisi olduğunu hatırlatarak: “Üretilen enerjinin yarısını tüketiyoruz, yarısını da farklı illere gönderiyoruz. Bu olumlu bir yönüdür. Sektörün bir de olumsuz bir yönü var. Geçmişten bugüne İlimizin önemli bir problemi olan Tavuk gübresini atık hale getirip doğaya zarar vermeyecek hale nasıl getiririz diyerek konu tartışılıp en sonunda biyogaz tesisleri kurulmasına karar verilmiş ve aslında olumlu bir kazanım elde etmişiz. Geçmişte Afyonkarahisar’da yaz aylarında sinekten yaşanamaz şeklinde bir algı vardı. Bu sorun biyogaz tesisleri ile çözülmeye çalışılıyor. Diğer bir sorun çöp atıkları. Tesislerin atıkları doğaya zarar veriyor. Bu sorunlar giderek büyüyor. İşte doğa harikası Eber Gölü neredeyse elimizden gitme noktasına geldi. Çok güzel bir değer, geleceğe büyük bir miras. Atıkların doğaya bırakılması ile gölde ne yazık ki olumsuz bir tablo ortaya çıkıyor. Bizlerin bu sorunları çözüme kavuşturası gerekiyor.” dedi.

Bu Sorunu Çok Yönlü Ele Almalıyız

Toplantının çözüm üretmek amacıyla düzenlendiğini söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz: “Bizim bu sorunları kalıcı olarak çözüme kavuşturmamız gerekiyor. Ceza kesmek çözüm değil en kolay yoldur. Çok yönlü ele almamız gereken bir sorun. Hepimiz bir araya gelip bu soruna çözüm üretmeliyiz. Bu toplantının bir amacı da aslında budur. Çözüm kısa vadede olmasa bile en azından sorunları tespit etmek gerekiyor. Bugün yapacağımız istişare ile bir netice alınacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Toplantıda konuşan Milletvekili Ali Özkaya’da ilimizin genelini ilgilendiren bu sorunun çözümü için işbirliği yapılmasını belirtirken, bu konuda yapılacak olan tüm çalışmalara katkıda bulunmaya hazır olduğunu belirtti.

Vali Mustafa Tutulmaz’ın konuşmasının ardından yatırımcı biyogaz firmaları; firma tanıtımı, hammaddeler, fermente katı ve sıvı ürün, elektrik üretim kapasitesi, üretim miktarları, uyguladıkları atık bertaraf gübre kullanımı, atık gübre azalttım çalışmaları ve çözüm önerilerini içeren bilgilendirmelerde bulundular.

Toplantıda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Orman Fidanlık Müdürlüğü, Doğuş Şeker Fabrikası da konuya ilişkin çözüm ve önerilerini dile getirdiler.

Editör: Haber Merkezi