Birdane: Türk Dili Sonsuza Kadar Daim Olsun
Türk Ocakları Afyonkarahisar Şubesinin 26 Eylül Türk Dil Bayramı Münasebetiyle Hazırladığı Basın Bildirisidir.
Milletlerin tarih boyunca yaşamalarının tek sebebi dillerine sahip çıkmasından kaynaklanmaktadır. Eğer Türkiye, dünyada kendine ve tarihine yakışır bir yer almak istiyorsa, dilini de evrenselleştirmeli ve onu bir ilim diline dönüştürmelidir. 
Unutulmamalıdır ki dilini ve kültürünü unutmuş millet hafızasını da yitirmiş demektir. Milletimizin kendini bütün dünyaya anlatabilmesi ve yeniden ispat-ı vücut edebilmesi, bir açıdan Türkçenin dünya dili haline getirilmesine bağlıdır. Türk milliyetçiliğine yön vermiş eğitimci İsmail Gapıralı söylediği "Dilde, İşte ve Fikirde birlik" ilkesi bu açıdan çok önemlidir.
Hoca Ahmet Yesevi’nin yetiştirdiği Alperenlerin Anadolu’da Türk dilini hâkim kılma çabaları veya Karamanoğlu Mehmet Bey’in yayımladığı “bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk Dili’nden başka dil kullanmaya’ fermanı bu meselenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
İşyerlerinde, televizyon reklamlarında, hatta Türkiye de üretilen tüketilen gıda maddelerine yabancı isimlerin verilmesi kendi kimliğini red etmek anlamına geliyor. Çağdaşlaşma veya muasır medeniyetlerin seviyesine ulaşmak tarihini milletini Türk dilini unut anlamına gelmez.Bu nedenle dilimizi yabancı dillerin etkisinden korumak ve kelimeleri sözcükleri düzgün ve net bir bicimde söylemek hepimizin dikkat etmesi gerektiği kurallardır.
Türk dilinin kıyamete kadar korunması, Türk milletinin saygınlığı ve Türk kültürünün devam etmesini de sonsuza kadar sürdürür.
"Dildendir mutluluk, dildendir değer, Dili olmayana insan mı derler! İnsanda dilince değişir kader: Ya yurda baş olur ya başı gider. (Kutadgu Bilig' den / Yusuf Hashacip)
Cenabı Allah Türk Milletini ve Türk dilini sonsuza kadar daim kılsın inşallah
Doç Dr. Yavuz Osman BİRDANE
Türk Ocakları Afyonkarahisar Şube Başkanı
 
 
 
Editör: Haber Merkezi