Birdane: Odamıza kayıtla ilgili şikayet gelmedi
Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası Başkanı Doç. Dr. Fatih Birdane, Milletvekili Ahmet Toptaş’ın meclise verdiği bir soru önergesiyle ilgili açıklama yaptı.
BİRDANE’NİN AÇIKLAMASI…
Odamıza yanlış kayıtla ilgili bir tek şikayet gelmemiştir.
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet TOPTAŞ’ın 14.03.2013 tarihinde verdiği soru önergesi ile ilgili olarak sorularının yanlış sorulduğu, bilgi yetersizliği olduğu görüldüğünden kendisine cevap verme gereği duyulmamıştır. Ancak, 98 klinik ve 356 üyesi olan bir meslek kuruluşu olarak özel veteriner hekimlerden odamıza gelen tepkiler nedeniyle aşağıdaki açıklama yapılması gerekmiştir. Açıklama öncesi sayın vekilin ‘veteriner’ kelimesinin anlamına bakmasını, ‘veterinerlerce’ yerine uslüp ve kanunen ‘veteriner hekimlerce’ ifadesini kullanması gerektiğini hatırlatmak isterim. Şikayeti ‘Özel veteriner hekimler’ ise ilk muhatap da bakanlık değil meslek odalarıdır.
Sayın milletvekili muhtemelen yanlış ve eksik bilgilendirilmiştir. Önergesinde 4 soru sormuştur. 1. sorusu ilimizdeki hayvan varlığı ile ilgili olup bizimle ilgili değildir. 2.ve 3. soruları; özel veteriner hekimler HAYGEM kayıtlarına koyunları keçi diye kaydetmiş midir ? Sayısı ne kadardır ? şeklindedir. Hiç bir veteriner hekim bilerek koyun’u keçi, keçiyi koyun diye kaydetmez. Bunu her vatandaş bildiğine göre sayın vekil soruyu niçin bu şekilde sormuştur ? Niçin soruyu ‘bu aksaklıklar sadece ilimizde oluyor’ şeklinde sormuştur.
Biraz araştırsaydı koyun-keçi kayıtlarında sıkıntıların 30 yıldır olduğunu, bunların sebebinin hekimler değil, yetiştirici, koyun-keçi birlikleri ve bakanlığın karşılıklı verilerini aktarması sırasında gerçekleştiğini öğrenirdi. Üstelik ilimiz bu sıkıntıların en az görüldüğü illerdendir. Bahsetmeye çalıştığı konu 2012 senesinden önceye ait ve sadece ilimizde değil tüm ülkede ve sistemle ilgilidir. Bakanlık Birliklerle arasında veriler farklı olduğundan bir genelge ile 2013 yılı tüm kayıt yetkisini kendi üzerine almış ve ilçe/il müdürlüklerince uygulanmasını istemiştir.
Sayın vekile muhtemelen eskiden beri devam eden ve bizim de şikayetçi olduğumuz hataları düzeltmek üzere serbest veteriner hekimlerle 2012 yılında yaptığımız işlemin önemi anlatılmamıştır. Kendisinin sorusuna konu olan serbest veteriner hekimler ilk kez 2012 yılında küpeleme ve talep eden yetiştiricinin tüm hayvanlarını gösteren ‘güncel kayıtları’ almışlardır. Küpeleme sonrası kayıtları sisteme işlemişler, ‘güncelleme kayıtları’ da sisteme işlenmek üzere ilçe/il müdürlüklerine teslim edilmiştir. Bu evrakların hepsinin üzerinde yetiştiricilerin de imzaları bulunmaktadır. Sadece ilimizde değil ülkemizde de ilk kez yapılan bu işlemle ilgili yazılı iki telefonla 4 yetiştirici şikayeti alınmış ve bunlar da en geç 5 iş günü içerisinde çözüme kavuşturulmuştur. Bu şikayetlerin hiç birisi hayvanların yanlış kaydı ile ilgili değildir.
Sayın vekilin 4. Sorusu; ‘Afyonkarahisar’da kaç koyun hayvanı sığır olarak, kaç sığır hayvanı koyun olarak kaydedilmiştir ? Bilerek veya sehven bu işlemi yapabilmek mümkün değildir. Biraz araştırsaydı küçükbaş ve büyükbaş hayvanların kayıt sistemlerinin farklı sistemler olduğunu bu şekilde bir kaydın olamayacağını öğrenirdi. Kaldı ki serbest veteriner hekimlerin büyükbaş küpeleme ve kayıtlarıyla ilgili hiçbir iş ve işlemi bulunmamaktadır.
İlimizi temsil eden bir vekilin hiçbir araştırma yapmadan, hayvancılıkla ilgili bilgi toplamadan, tüm ili ve çalışan serbest veteriner hekimleri töhmet altında bırakan bu çeşitten soru önergelerinin hayvancılığa, ilimize her hangi bir katkısı bulunmamaktadır. Ülkemizde ilkleri gerçekleştirerek kesintili de olsa özelleştirilmiş aşılama kampanyaları düzenleyen, ülkemizde ilk kez yapılan küçükbaş küpeleme işleminden yüz akıyla çıkan her zaman yetiştiriciyle beraber, onların sorunlarını çözmeye çalışan hekimlere bu çeşitten ithamlar haksızlıktır. Keşke kendilerine gelen veteriner hekim şikayetlerini bizlere de ulaştırsalardı. Soru önergesinden sonra ne değişmiştir ? Varsa mağdur olan kaç yetiştiricinin mağduriyeti giderilmiştir ? Yetiştiricinin bir dilekçesi ile düzeltilecek bahis konusu hatalarla ilgili İl müdürlüğüne dilekçe mi yağmıştır ?
Bu şekilde ne amaçlandığı anlaşılmayan, onlarca/yüzlerce şikayet var da ilde hiçbir şey yapılmıyor imajı yaratan, bir mesleği hedef alan açıklamalar yerine soru olarak; Bakanlığın elektronik barkodlu (çipli) küpeye ne zaman geçeceğini, ilimizin son 5 senede kaç hayvanı olduğunu değil yetiştiricinin her yıl kaç hayvan kaybettiğini, hayvancılık yapmak istemeyen kaç yetiştirici olduğunu (kapanan işletme sayısını), 2013’de et, süt, yumurta ve yem fiyatlarının ne olacağını, hayvancılığı geliştirmek üzere nasıl bir plan yaptıklarını, ilimiz mandacılığına nasıl katkılarının olacağını kullanırlar ise sanırım yetiştiricilere daha faydalı olacaklardır’’ dedi.
 
Editör: Haber Merkezi