Şehir Postası’na konuk olan Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek,

“Belediyemizle Ayrımız Gayrımız Yok Kesemizde Bir, İşlerimiz de Bir”

Şehrimizde göreve başlayalı 7 ay gibi kısa bir süre olmasına rağmen yaptığı çalışmalarla tüm kesimlerin büyük takdirini toplayan Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, ilk söyleşisini Belediyemizin yayın organı Şehir Postası’na verdi.

Belediye Başkan Yardımcımız Süleyman Karakuş ve Basın Yayın Birimi çalışanlarına çok özel açıklamalarda bulunan Valimiz Gökmen Çiçek, şehrimizle ilgili izlenimlerini, hayallerini, Belediye Başkanımızla olan uyumunu ve merak edilen daha pek çok konuyu bize anlattı. Sizleri Valimiz Gökmen Çiçek ile yapmış olduğumuz bu keyifli sohbetle baş başa bırakıyoruz….

Şehir Postası: Gökmen Çiçek kimdir?

“MEMLEKET HASRETİYLE BÜYÜDÜK”

1978 yılında Gebze’de doğdum, Kafkas Göçmeni bir ailenin çocuğuyum. 1938-1940 arasında ailem, Ahıska’nın Ahılkelek İlçesinden Türkiye’ye gelmiş, Annem ise Gürcistan Batum vilayetinden aynı yıllar arasında ülkemize gelmiş. Türkiye’de devlet tarafından Muş’a yerleştirilmiş arkasından Kocaeli’ye gelmiş ve çocukluğum Kocaeli’de daha doğrusu Gebze’de geçti. Birazcık vatan hasreti, memleket hasreti türkülerini çok dinlemek durumunda kaldık, çünkü Ahıska sürgünü o bölgeden vatanı terk etmek köyümüzün olmaması, herkesin yaz aylarında köyüne gidecek olmasına karşın sizin gidecek yerinizin olmaması dolayısıyla hep bir köy özlemi, memleket özlemi çekerek büyüdük.

“MİLLİ DUYGULARLA HAŞIR NEŞİR OLDUK”

Mesleği seçmemde de bu türkülerin Anadolu’yu gezmek istememin arkasında aslında bu yatıyor. Dedem yıllarca memleket bırakmanın çok büyük acısını çekmiş, tekrardan köyüne geri dönmenin ümidiyle yaşamış. Her şeyi Kafkasya’da bırakıp geldi. Annemin babası Gürcistan’dan tek başına kaçtı. Bütün ailesi orada kaldı. Hep onun gözyaşları. Hep böyle bir yerde yetiştik. Dolayısıyla milli duygularla haşır neşir olma durumunda kaldık. Atatürk İlkokulu, Anadolu Lisesi, Uludağ Üniversitesinden mezun olarak Kaymakamlık sınavını kazandık ve mesleğe başladık. Sırasıyla Trabzon-Düzköy, İzmir-Beydağ Kaymakam Vekilliği, Sivas-Akıncılar Kaymakamlığı, Erzincan-Kemah ve Rize-Güneysu Kaymakamlığı, İçişleri Bakanlığı Personel Şube Müdürü, Daire Başkanı ve Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundum. Son olarak İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürü iken 18 Haziran 2020 tarihinde Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle Afyonkarahisar Valiliği’ne atandım.

Şehir Postası: Afyonkarahisar’a atandığınızda ne hissettiniz?

“TAŞIYACAĞIM EN BÜYÜK ŞEREFLERDEN BİRİSİ AFYONKARAHİSAR VALİSİ OLMAK”

Bundan sonra birçok görev alabilirim ancak hayatımda onurların en büyüğünü taşıyacağım en büyük şereflerden birisi Afyonkarahisar Valisi olacak. Burada çok güzel dostluklar kurdum. Bunun en güzel örneği, Belediye Başkanımız, 40 yıllık dost gibiyiz. O kadar birbirimizi çok seviyoruz ki… Eğer birbirinizi sevmiyor, şehri sevmiyorsanız hizmet etmenin imkânı yok. Personel Genel Müdürü olmam sebebiyle atama kararlarında sonradan öğrenmenin heyecanını yaşayamadım. Afyon’a atanacağım sürpriz olmayarak işi mutfağında görme fırsatım oldu. O yüzden öyle bir heyecan yaşayamadım. Kararname toplantısında Sayın Bakanımızla birlikte yapılan istişarelerde Afyonkarahisar çok içime sindi.

Şehir Postası: Belediyemizin çalışmalarıyla ilgili neler söylersiniz?

“BELEDİYEMİZİN CİDDİ PROJELERİ VAR”

Belediyenin çok güzel işleri var. Bir kere toplumda Afyonkarahisar’da Belediye Başkanının şahsı üzerinde ciddi bir sempati ve kenetlenme var. Şu konuda eleştirim var Belediye’ye. Çok güzel işler yapmakla birlikte Belediye Başkanımız mütevazılığı dolayısıyla yaptıklarını anlatmaya imtina ediyor, hoşlanmayabiliyor. Mesala Fatih yolu üzerinde muazzam bir yol yapmışsınız. Yine Ataköy’e 50 bin metrekarelik bir park yaptı belediyemiz, bu çalışma birçok belediyenin övündüğü bir iş. Bence bu çok harika bir iş. Aslında mahallelerde Belediye’nin ciddi hizmetleri var. Gastronomide müthiş işler yapılıyor. Projelerin son aşamalarına gelindi. Başkanımla birlikte çalıştığım için projelerin aşamalarını biliyorum ve heyecanla bekliyorum. Afyonkarahisar’ın özellikle bir yıl sonra farklı bir noktaya geleceğine inanıyorum. Belediye hizmetleri noktasında çok güzel günler göreceğimizi biliyor ve görüyorum. Açıkça söylemeliyim ki ilçelerde yaptığımız hizmetlerde Başkanımızın hem maddi hem de fikir desteği var.

Şehir Postası: Binlerce yıllık geçmişe sahip Afyonkarahisar'ın saklı tarihini ve doğa güzelliklerini gün yüzüne çıkarmak Ayazini Köyü ve Frig Vadisindeki projeler hakkındaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?

“TEMMUZ’DA HAZIR OLUN, BALONLARI UÇURACAĞIZ”

FRİG VADİSİ, Ayazini’ye olan aşkımı bütün Afyonkarahisar biliyor. FrigVadisi ile ilgili eskiden düşündüğüm hayalimi üç kat arttırdım. Allah izin verirse baharda patlama bekliyorum ama bir sonraki yıl içinde durmadan canlanması gerekir. Turizm yerlerinde sadece tarihi konakların yada tarihi eserlerin olduğu yerler var. Tarihi eser ve tarihi köyün evleriyle bu kadar iç içe olduğu başka bir yer yok. Evlerin içindeki mağaralar… Burası tüm Türkiye’de gelinip görünecek yer olması. İkinci hayalim Emre Gölünde balonları uçurmak. Tarihini de belirledik Temmuz ayında yüzlerce balonla balon festivali yapacağız.

Şehir Postası: Hayalini kurduğunuz yapmayı istediğiniz bir proje var mı ?

“EN BÜYÜK HAYALİM AFYON’U BÜYÜKŞEHİR GÖRMEK”

Ben Afyonkarahisar’ın kesinlikle ve kesinlikle nüfus olarak söylüyorum bir Vali olarak haddim de olmayabilir, Hükümetimizin vereceği karardır ama Afyonkarahisar’ın büyükşehir olduğunu görmek, bütün imarının büyükşehir tarafından ortak bir imar planı içerisinde düzenlenip bu turizm potansiyelini bir elden yönetildiğini görmek benim büyük bir hayalim, çok istiyorum. Afyonkarahisar büyükşehir olduğunda büyükşehir belediyemizin üstü açık otobüslerinin heryere gittiğini kısa sürede görmeyi hayal ediyorum. İnşallah hem bizde hem belediyemizde böyle bir potansiyel var.

Şehir Postası: Afyonkarahisar’a gelir gelmez başlattığınız bir proje var. Kadın Kültür Evleri… Çalışmalar hangi aşamada?

“KADIN KÜLTÜR EVLERİMİZDE HEM ÜRETECEK, HEM SATIŞ YAPACAK”

BELEDİYE tarafından kadınlarımıza bir çok imkan sunulduğu için Afyon merkezde Valilik olarak Kadın Kültür Evi işine girmedik. Fakat ilçelerin acil ihtiyacı vardı. İlçelerde teyzelerimizin, annelerimizin lavabo ihtiyaçlarını bile karşılayabilecek mekânları yoktu. Pazara gelen ablalarımızın dinlenebileceği, çocuklarına süt emzirecek annelerimiz için alan bile yoktu. Projemiz akademi haline dönüştü. Üniversite’den hocalarımızın sürekli hem dini, hemde kadın hastalıkları, kadın psikolojisi gibi konular üzerine psikolog ve sosyologlar atadık. Ama üretim olmadan olmazdı. Kooperatifleşme sürecini tamamladık. Afyonkarahisar kadınları çok becerikli her ilçe bir ürün üretiyor. O ürünleri biz merkezde hem Belediyemizle birlikte satış tanzim yerlerinde pazarlayacağız. Başkanım bana Zafer Meydanı’na stantların kurulması sözünü verdi. Her zaman açacağı sözünü verdi. Bu manada ilçe Belediye Başkanlarının Mehmet Zeybek Başkanımızı çok sevmelerinin ve güvenmelerinin artısını görüyorum. Kavşak noktasında gördüğümüz dezavantajı, avantaja dönüştürerek bütün kadın kooperatiflerini Antalya yolu üzerinde, Konya yolu üzerinde satış yaptığını düşünsenize…. Bunu başaracağız, bunu yapacağız. Kooperatifçilikte o kadar kötü hatıralar var ki, kooperatifçilikteki kötü hatıralar, yeni kuracağımız kooperatifçilikte kadınlarımızın cesaretini kırıyor.

Şehir Postası: Afyonkarahisar’ın Gastronomi şehri olması konusundaki düşüncelilerinizi alabilir miyiz? Bu alandaki çalışmaları nasıl buluyorsunuz?

“BELEDİYEMİZ GASTRONOMİYİ SIRTLANMIŞ DURUMDA”

Gastronomi alanında kim bu şehirle gurur duymazsa şehrimize ihanet eder. Yapılanları küçük görmememiz lazım. İnanılmaz işler yapılıyor. Açık söyleyeyim ben ilk geldiğimde Belediye’nin gastronomi alanında bu işi sırtlanacağını düşünmemiştim. Bazen “Sayın Valim Gastronomi alanında çok yardımınız oldu” diyorlar, açık söyleyeyim hiçbir yardımım olmadı. Çünkü en korktuğum şey kul hakkı. Belediye bu işi sırtlanmış. Arkadaşlar her yerde. Beni arıyor geçen gün birisi “Sayın Valim Allah razı olsun bize ürün göndermişsiniz” diyor. Haberim bile yok, Belediye Başkanımız o kadar büyük bir nezaket gösteriyor ki hediye gönderiyor, altına Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek yazma nezaketini gösteriyor. Belediyemiz bu alanda çok büyük bir çaba ve gayret gösteriyor. Gastronomi alanındaki çalışmaları çok beğeniyor, kutluyorum. Benim başka işlerde başarılı olmamda Belediyemizin bu işi başlı başına sırtlanması çok önemli. Hem oradaki arkadaşlarımıza hem proje ekibine hem de bu geminin kaptanı Mehmet Zeybek Başkanıma sonsuz teşekkür ediyorum.

Şehir Postası: En çok hangi yemeğini seviyorsunuz?

“SIRA YEMEKLERİNİ ÇOK SEVİYORUM”

AFYONKARAHİSAR yemeklerini çok seviyorum. Özellikle sıra yemeğinin kültürüne de yemeklerine de bayılıyorum. Afyonkarahisar’da kadın olmak çok zormuş. Mutfaktan hiç çıkmaman gerekir ki o yemeği yapasın. Misafirperver bir kent olduğu için her evde, her davette sıra yemeği var.

Şehir Postası: Afyonkarahisar’ın tanıtımında son dönemde büyük bir gelişme yaşanıyor, tanıtıma katkı açısından yeni projeleriniz var mı?

“TANITIMDA ORTAK HAREKET ETMEMİZ GEREKİR”

Valilik Basın Birimimiz ile Belediye Basın Birimindeki uyumun tüm kentte örnek olması gerektiğini düşünüyorum. Ama bizim ortak tanıtım filmleri yapmamız gerekiyor. Ortak tanıtımlarımızın olması gerektiğini düşünüyorum. Her otel kendi tanıtımlarını yapıyor. Geçen gün Belediye Başkanımızla, Başkan Yardımcımızla yaptığımız toplantıda ona karar verdik. Biz şehri tanıtacağız, sadece otel tanıtmayacağız. Bizim Belediye ile kesemizde de işlerimizde de ayrılık gayrılılık yok. Aynı filmi, aynı tanıtımı yapacağız. Şu an öyle yapıyoruz, mesela bir şey çekiyoruz, ben Başkana atıyorum, Başkan bana atıyor.Ama bütün kentin bunu yapması gerekir. Oteller ayrı ayrı değil. Çünkü benim şehrimi kötü göstermeye kimsenin hakkı yok.

“AYNI ANDA DÜĞMEYE BASMALIYIZ”

Tanıtım noktasında ortak tanıtım filmleri yapmalıyız. Bunu sadece Belediye ve Valiliğin yapması gerekiyor. Bazen jest yapar gibi tanıtım yapanların birçoğu ortak hedeften kaymamıza yol açıyor. Bu tanıtımın sahibi Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ve bizim paydaşlarımızdır. Sosyal medya dahil kullandığımız materyallerin belli bir süzgeçten geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Aynı anda aynı zamanda düğmeye basmamız gerekiyor. Bunu çok istiyorum, hayal ediyorum. Ortak tanıtım ajansından bahsediliyor. Ama bu konuyu Mehmet Zeybek Başkanımla birlikte en az üç dört saat, artısını eksisini değerlendirmemiz lazım.

“BELEDİYEMİZ SOSYAL MEDYADA MÜTHİŞ BİR ATILIM YAPTI”

Tanıtım için bir tane sanatçı getirelim, dönemi bitti. Sosyal medya gerçeği diye bir gerçek var. İnsanlar televizyon izlemiyor. Çağın ve zamanın gereklerine uygun bir şekilde Belediye ile birlikte ona ulaşıyoruz. Afyon Belediyesi sosyal medyada özellikle ilk geldiğim günlere göre kıyaslıyorum müthiş bir atılım yaptı. İlk geldiğim zamanlarda sosyal medya paylaşımlarını haber olduktan üç gün sonra görüyorduk. Sosyal medyada çok aktif olmak zorundayız. Sosyal medya fenomenleri dediğimiz bazılarının küçük gördüğü kişiler varya Afyon’la ilgili bir twit attıklarında kıyametler kopuyor. Çağın gerçeklerine uygun bir tanıtım yapacağız. Baharda inanılmaz derecede yoğun, akıllı ve doğru kişilerle çalışacağız. Ana eksenimiz sosyal medya olacak. Belediyemiz artık çok büyük masraflarla ve az tanıtımla uğraşmıyor.

“YATIRIMDA İYİ NOKTADA, TANITIMDA HAKETTİĞİMİZ YERDE DEĞİLİZ”

Afyonkarahisar’a isteyerek geldim. Açıkça söyleyebilirim ki Afyonkarahisar, uzaktan maalesef çok hak ettiği kadar görülebilen bir il değil. Afyonkarahisar’a gelmeden önce beklentilerim daha küçüktü. Afyonkarahisar’ı bu kadar dinamik, sosyal ve büyük bir şehir olduğunu geldikten sonra gördüm. Geçerken uğranılan, biraz soğuk, mermer ve termalde öne çıkmış bir il olarak görüyordum. Ama gelince şaşırdım. Çok ciddi bir çaba ve çalışma, hizmet var. İnanıyorum ki beş yıl içerisinde Afyonkarahisar inanılmaz bir noktaya gelecek. Tüm zerrelerimle inanarak söylüyorum, Afyonkarahisar yatırımlar olarak iyi bir noktada ancak tanıtım olarak hak ettiği noktada değil.

Şehir Postası: Afyonkarahisar’da eğitimin gelişmesi noktasında çalışmalarınızı biliyoruz. Bu alanda başarıyı arttırmak için daha ne gibi çalışmalar yapılabilir?

“EĞİTİMDE BAHANEMİZ YOK”

Eğitim konusunda geçmiş sınav sonuçlarına baktığımızda başarımız ortada. Ancak bu belli kurum yada kişilerin başarısızlığı kaynaklı da olmayabilir, ola da bilir. Ancak başarı ve başarısızlıkla ilgili bir sürü sebep var. Kırsalımızın yoğunluğu olabilir, veli durumumuz, öğretmen durumumuz hepsi içinde olabilir. Ben geldiğim zamanda bazı eksiklikler fark etmiştim. Bu konuda bizim mazeret üretmeye hakkımız olmadığını düşünüyorum. Çünkü Afyonkarahisar’daki tüm işadamları bu konuda seferber. Para sıkıntısı çekmiyoruz. Hepsi okul yapıyor. Okul isteyin hiçbir işadamı hayır demez. Belediyemiz bu konuda her türlü desteği veriyor. Eğitim konusunda bahane üretecek ne bir hakkımız var, ne de böyle bir bahanemiz var.

“AÇIĞI KAPATMALIYIZ, KAPATAMAZSAK BAŞARISIZLIK BİZİMDİR”

Öğretmen sayımızda çok ciddi eksikliğimiz vardı. Bu güne kadar ücretli öğretmenlerle bu işi götürüyorduk. Bu sene Afyonkarahisar’a tarihin belki de son 20-25 yılın en fazla öğretmenini aldık. Afyonkarahisar’a 150 öğretmen gelecekken, 400 tane öğretmen geldi. Eğitimde başarıyı yakalamak için bizzat ilgileniyorum. Eğitimde şehrin tomografisini çektik. Şu an herhangi bir ilçemizde hangi öğrencinin hangi derse girdiğini, hangi derse girmediğini görebilecek sistemimiz bilgisayarımda hazır. Tek üzüntüm pandemi dolayısıyla ortak deneme sınavları vs. yapamamak. Bu açığı kapatmak zorundayım. Kapatamazsak başarısızlık bizimdir.

Şehir Postası: Son olarak Belediyemizin yayın organı olan Şehir Postası hakkındaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Şehir Postası’nı takip ediyorum müthiş keyif alıyorum. İnşallah bu gazete öyle bir noktaya gelecek ki, insanlar kendileriyle söyleşi yapıldığı zaman kendilerini ayrı hissedecekleri bir noktaya gelecekler.Şehir Postası bir kere çok profesyonel, okuduğumda şaşırdım. Harika o yüzden de bu kadar detaylı ve uzun konuştuğum bir mecra bugüne kadar olmadı. Burada olmak benim için ayrı bir keyif. Şehir Postası’nın bütün Afyonkarahisar’a mutlaka ve mutlaka ulaştırılması lazım. Bu sayıyı da heyecanla bekleyeceğiz. Kentte heyecan oluşturmak güzel bir şey. Emeğinize sağlık."

Editör: Haber Merkezi