Başmakçı'ya Yapılan Yatırımlar
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Milli Eğitim, Sağlık, Ulaştırma Bakanlıkları Afyonkarahisar İl Özel İdaresi ve diğer kurumların son 9 yılda Başmakçı'da büyük yatırımlar gerçekleştirdiği ifade edildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Başmakçı'da içme suyundan sulama suyuna, eğitimden sağlığa, çevreden tarıma pek çok alanda yeni yatırımların gerçekleştirildiği, ilçede en fazla yatırımın Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapıldığı belirtildi. Başmakçı Yaka Göleti ve Sulaması'nın inşaat çalışmalarının devam ettiğine yer verilen açıklamada, 'Bin Günde Bin Gölet Projesi' çerçevesinde olan Yaka Göleti ile 4 bin 790 dekar arazinin suya kavuşacağı kaydedildi. İlçe için büyük önemi olan ve tamamlandığında bin 700 dekar araziyi sulayacak olan Çığrı Göleti ve Sulaması'nın planlama ve proje çalışmalarının da devam ettiği ifade edildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Afyonkarahisar'da bütün yeraltı sulamalarının modern sisteme dönüştürülmesi için 100 milyon TL ödenek ayrıldığına yer verilen açıklamada, şöyle denildi:
"Bu tesisler için her ilçeye önemli miktarda yer altı sulama sistemleri yapılmaktadır. Özel idare tarafından yağmurlama sistemlerinde yüzde 50, damlama sisteminde yüzde 60'ı hibe olarak verilmektedir. Bu çerçevede Başmakçı'da 5 proje için toplam 8 bin 883 dekar alanda müracaatta bulunulmuştur. Bu projelerin toplam maliyeti 2 milyon 664 bin TL'dir. Ülke genelinde taşkın koruma tesisleri yapımına süratle devam eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Başmakçı'da Yaka beldesi ve Çığrı Köyü Kocaçay Deresi taşkın koruma tesislerini inşa etmektedir."
ORMAN KÖYLERİNDE YAŞAYAN 104 AİLEYE 217 BİN 337 TL FERDİ KREDİ VERİLDİ
Ağaçlandırma faaliyetlerinde ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Başmakçı'da 2003-2011 yılları arasında 19 bin 800 dekar alanda ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışması yapılarak, 660 bin adet fidan dikildiği bildirildi. 2012 yılında da bin 800 dekar alanda ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve bozuk ormanların iyileştirilmesi çalışması yapılacağı aktarılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
"İlçede 4 adet şehitler ormanı, 3 adet köy ormanı tesis edilmiştir. Orman köylerinde yaşayan 104 aileye 217 bin 337 TL ferdi kredi verilmiştir. Çevre, kanalizasyon ve altyapı projeleri 471 bin TL maddi destekte bulunulmuştur. Bütün bunların yanı sıra Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun istek ve takipleri neticesinde İl Özel İdaresi ve diğer bakanlıklar tarafından Başmakçı'da daha pek çok yatırım gerçekleştirilmiştir. Eğitim alanında ise son 9 yılda Afyonkarahisar geneline yapılan bin 31 adet yeni derslik ve öğrencilere ücretsiz dağıtılan 13 milyon 989 bin 122 adet kitap hizmetinden Başmakçı'da istifade etmiştir. Başmakçı'da 3 okula bilgisayar laboratuarı kurularak öğrencilerin daha iyi şartlarda eğitim öğretim görmeleri sağlanmıştır. Bütün bu yatırımlar neticesinde son beş yıldır Seviye Belirleme Sınavlarında il birincisi Başmakçı'dan çıkmaktadır. Ayrıca Kocatepe Üniversitesi bünyesinde Başmakçı Meslek Yüksekokulu açılmıştır."
2003-2011 YILLARI ARASINDA TOPLAM 14 MİLYON 618 BİN 942 TL ZİRAİ DESTEK VERİLDİ
Tarım ve hayvancılık bakımından Başmakçılı çiftçilerin desteklendiği ve yeni istihdam sahalarının geliştirildiğine yer verilen açıklamada, şöyle denildi:
 
"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Başmakçılı çiftçilerimize 2003-2011 yılları arasında toplam 14 milyon 618 bin 942 TL zirai destek verilmiştir. İl Özel İdaresi tarafından köylerin altyapısını güçlendirmek için 160 kilometre yol, 3 adet sondaj kuyusu, 16 adet içmesuyu tesisi, 8 adet fosseptik inşaatı, 9 köye 35 bin 806 metre kanalizasyon şebekesi, 2 köye yer altı sulama tesisi yapılmıştır. Köylere toplam 31 bin 79 metrekare parke taşı döşemesi yapılmış ve 12 köye çocuk oyun alanı kazandırılmıştır. Yine İl Özel İdaresi tarafından Başmakçı'ya 1 adet ambulans ve 1 adet itfaiye aracı kazandırılmıştır. Başmakçı İlçe Emniyet Amirliği ve lojmanları tamamlanmıştır."
Editör: Haber Merkezi